Πτώση του ΑΕΠ σε ποσοστό 14,7% σημειώθηκε σε επίπεδο ευρωζώνης και κατά 13,9% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο τρίμηνο του
2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.
Πτώση μεγάλη υπήρχε και στο α'τρίμηνο του 2020: Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 3,2% και της ΕΕ κατά 2,6%
Στην Ελλάδα η πτώση το δεύτερο τρίμηνο, όπως την ανακοίνωσε και η ΕΛΣΤΑΤ, ήταν 15,2%. Πρόκειται για τη δεύτερη ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο τρίμηνο, με βάση τα νεότερα στοιχεία από τα κράτη-μέλη.
Το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα δεν είχε κανένα περιθώριο για ύφεση.
Και το πρώτο τρίμηνο πάντως είχε ελαφρά ύφεση (-0,9-1%), αλλά ύφεση. Και το τρίτο τρίμηνο θα έχει μεγάλη ύφεση περί το 20% και η απλή αριθμητική λέει ότι και το τέταρτο τρίμηνο θα είναι υφεσιακό με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποκτήσει πάλι τα χαρακτηριστικά της πρώτης περιόδου των Μνημονίων.
Θα είναι το πέμπτο κατά σειρά τρίμηνο, αφού και το τέταρτο τρίμηνο του 2019 είχε σημειωθεί ύφεση 0.7% και χωρίς κορωνοϊό!
Το τελευταίο τρίμηνο που είχε ανάπτυξη το ελληνικό ΑΕΠ ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2019. Δηλαδή τα υφεσιακά τρίμηνα θα διαρκέσουν 18 μήνες τουλάχιστον, μέχρι τον Απρίλιο του 2021.
Η πρώτη φορά που ελπίζεται να έχει άνοδο είναι το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με αυτό του 2020. Μέχρι τότε θα έχει μειωθεί το ελληνικό ΑΕΠ τουλάχιστον 25%!
Θα είναι η βιαιότερη μείωση του ΑΕΠ μετά το 1950!
Η ύφεση στην ευρωζώνη είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων, το 1995, εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.
Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ήταν χαμηλότερο κατά 11,8% στο τρίμηνο έναντι των τριών προηγουμένων μηνών. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 12,1%.
Τα στοιχεία δείχνουν, επίσης, τις διαφορές στην αντιμετώπιση του ιού COVID-19 και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην οικονομία των χωρών-μελών, με τη Φινλανδία να συρρικνώνεται 4,5% στο δεύτερο τρίμηνο και την Ισπανία κατά 18,5%. Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν, ακόμα, ότι οι επενδυτικές δαπάνες υποχώρησαν περισσότερο από τις συνολικές δαπάνες και ήταν 17% χαμηλότερες από ό,τι στο πρώτο τρίμηνο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ελληνική οικονομία υπέστη κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Στην Ελλάδα το πιο μεγάλο πλήγμα καταγράφεται στις εξαγωγές της τάξης του 32,1% και ειδικά στις υπηρεσίες (σ.σ. κυρίως τουρισμός) με την πτώση να προσεγγίζει το 50%. Η κατανάλωση στα νοικοκυριά περιορίστηκε κατά 11,6% και συνολικά στην οικονομία κατά 10,1%, οι επενδύσεις κατά 10,3% και οι φόροι επί των προϊόντων κατά 23,3%.
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΤΑ (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:
https://www.facebook.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου