τουρκική προκλητικότητα, η συνέχιση της οποίας γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι θα έχει ως συνέπεια τη λήψη αποφάσεων για κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου.
Ηχηρό μήνυμα αναμένεται να σταλεί από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, που θα διεξαχθεί στην Κορσική και στην οποία συμμετέχουν Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα και Πορτογαλία.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική προκλητικότητα και τα θέματα διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη και συζητήσεις για προμήθεια από τη χώρα μας αεροσκαφών Rafale, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής επιλογής της Ελλάδας για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην ομιλία του το προσεχές Σάββατο, στο «Βελλίδειο», ο κ. Μητσοτάκης θα εξειδικεύσει το τρίπτυχο που αφορά τόσο σε εξοπλιστικά προγράμματα -όπου η Ελλάδα διεξάγει πάντως συζητήσεις και με άλλες χώρες και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι τέτοιος ώστε να προχωρήσει σε εκείνους τους εξοπλισμούς που φέρνουν πιο γρήγορα την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας- όσο και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας, για την οποία θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλει και στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς και στην τόνωση της απασχόλησης.
Στο μεταξύ, στις 15 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και με φόντο την πρωτοβουλία του για πολυμερή διάσκεψη με αντικείμενο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ελληνα πρωθυπουργού με τον κ. Μισέλ έγινε μία πρώτη συζήτηση σε σχέση με την πρωτοβουλία αυτή, για την οποία η Αθήνα αναμένει να πληροφορηθεί το αναλυτικό πλαίσιό της προκειμένου να τοποθετηθεί οριστικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι «αυτό που είναι ξεκάθαρο και αυτονόητο από ελληνικής πλευράς είναι η συμμετοχή σε αυτή τη διάσκεψη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση της Τουρκίας».
Ο κ. Μισέλ επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο, κάτι που είχε επισημάνει και στην επικοινωνία που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κάλεσε να απέχει η Τουρκία από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησε το συντονισμό των ενεργειών Ελλάδας-Κύπρου εν όψει της ειδικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία.
Στο μεταξύ, ξεκάθαρα μηνύματα προς την Αγκυρα έστειλαν και χθες τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όσο και ο κ. Πέτσας, που τόνισε ότι η χώρα μας απαντά με «πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα» στις «παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας» που «διαπιστώνεται ήδη ότι παρατράβηξαν», όπως είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι «ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, συνεχίστηκαν με την υποκίνηση μαζικής εισβολής κατατρεγμένων ανθρώπων στον Εβρο, προσέλαβαν χαρακτήρα πρόκλησης σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο με τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς και -αργότερα- της Μονής της Χώρας σε τζαμιά και κορυφώθηκαν με την έξοδο του “Ορουτς Ρέις” και μονάδων του τουρκικού στόλου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρατάθηκαν με την ανανέωση των παράνομων ναυτικών αγγελιών».
«Σε όλο αυτό το διάστημα, η τουρκική ηγεσία εξαπολύει, σχεδόν καθημερινά, απειλές πολέμου και επιδίδεται σε προκλητικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας. Απαντάμε με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας έστειλε μήνυμα και σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού με ορίζοντα τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. «Είναι ξεκάθαρο από το προηγούμενο επεισόδιο ότι οι απειλές για εργαλειοποίηση κατατρεγμένων ανθρώπων σταματούν εκεί που υπάρχει αποφασιστικότητα από ελληνικής πλευράς και ενιαία δράση από πλευράς Ε.Ε. Αυτό είχαμε τότε και θα το έχουμε ξανά στο μέλλον εάν χρειαστεί», τόνισε.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Μάλτας, Εβαρίστ Μπαρτόλο, ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα και απειλεί γείτονες με πόλεμο, υπογράμμισε ότι οι ενέργειές της δεν στρέφονται μόνο κατά ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά κατά της ίδιας της Ενωσης, παραβιάζουν την ουσία του ευρωπαϊκού κοινού κεκτημένου «και γι’ αυτό αυτές οι προκλήσεις που είναι κοινές απαιτούν και απαντήσεις που να είναι κοινές» και «οφείλουν να μη γίνονται εκπτώσεις στις αξίες μας, οι οποίες ακυρώνουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα».
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΤΑ (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:
https://www.facebook.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου