Άννη Καρολίδου
Εξακόσιες θέσεις απασχόλησης θα δημιουργήσει στην ΕΛΒΟ η κοινοπραξία των ισραηλινών αμυντικών βιομηχανιών Plasan και SK Group, ενώ σε πρώτη φάση θα επενδυθούν στην ελληνική βιομηχανία 29 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι έχει από πλευράς ειδικού εκκαθαριστή ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκρατικοποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό για την πώληση της ΕΛΒΟ, τελικώς κατατέθηκε μία μόνο προσφορά από την ανωτέρω κ/ξ και η κατάθεσή της έγινε στις 13 Ιουλίου, πριν δύο μήνες δηλαδή, κάτι που έχει δώσει τροφή σε συζητήσεις για το εάν θα τελεσφορήσει αυτός ο διαγωνισμός, ενώ υπήρξε και δημοσίευμα για «σφήνα» από τρεις γερμανικές εταιρείας που δεν συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία και τώρα φέρονται να έχουν ενδιαφέρον, όψιμο, για την ΕΛΒΟ.
Ο κ. Σταϊκούρας, τόνισε, απαντώντας στο GRTimes.gr, ότι άμεσα θα υπάρξει ανακοίνωση από τον εκκαθαριστή ( σ.σ. ΕΥ) σχετικά με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και πως εύκολα εξηγείται το γιατί αναλώθηκε ένα δίμηνο από την κατάθεση της προσφοράς έως τώρα. Ο λόγος ήταν οι προβλεπόμενες διαδικασίες μεταξύ εκκαθαριστή- Υπουργείου- αγοραστή ( σ.σ. ενημέρωση από την ΕΥ του Υπουργείου, αίτημα βελτίωσης της προσφοράς κ.ο.κ.).
Η υπόθεση της ΕΛΒΟ έχει ουσιαστικά κλείσει και οι Ισραηλινοί επενδυτές, περιμένουν την άρση του νέου lock down των τριών εβδομάδων που επιβλήθηκε στο Ισραήλ, για να έρθουν για τα περαιτέρω στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί πάντως ότι εκπρόσωποι των υποψήφιων αγοραστών, είχαν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Εταιρείας στις 9 Σεπτεμβρίου. Όλα δε τα τμήματα και οι χώροι του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΕΛΒΟ στη Σίνδο, έχουν προσωρινά σφραγιστεί ενώ όπως πληροφορήθηκε το GRTimes.gr, έχει αλλάξει και η εταιρεία φύλαξης. Υπάρχει ανοικτός μόνο ένας χώρος για το προσωπικό, για τα ελάχιστα άτομα που έχουν απομείνει στην Εταιρεία.
Η κυβέρνηση πάντως, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, καθώς για την ΕΛΒΟ που βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από τις αρχές του 2014 και έχει πάψει από χρόνια να παράγει έργο, «το κράτος βάζει 4 εκατομμύρια κάθε χρόνο, από τον κρατικό προϋπολογισμό», όπως είπε ο Υπουργός.
Άλλωστε, υπάρχει η κυβερνητική απόφαση για αξιοποίηση, παραγωγικά, των αμυντικών βιομηχανιών και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η ΕΛΒΟ. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι στο πλαίσιο της στενότερης προσέγγισης και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν ενδιαφέρον γενικότερα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Plasan και SK Group
H «Plasan»είναι ιδιωτική βιομηχανία κατασκευής οχημάτων για το στρατό, αλλά και ειδικών οχημάτων για τις δυνάμεις ασφαλείας.
Το βιομηχανικό συγκρότημα της «Plasan» βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ και η Εταιρεία ανήκει στις οικογένειες του Κιμπούτζ Σάσα, ενώ απασχολεί 1.300 εργαζόμενους από τους οποίους οι 650 στις ΗΠΑ και 180 στη Γαλλία. Ο όμιλος «Plasan» έχει δύο θυγατρικές στις ΗΠΑ, στο Μίσιγκαν. Μετέχει στο joint venture «Τοrtech» στη Βρετανία που ασχολείται με τα νανοϋλικά, ενώ στις θυγατρικές της ανήκει και η γαλλική «ΑMEFO».
To «SK Group», κάτω από την Ηοlding που το ελέγχει, έχει επτά εταιρείες με πολύ διαφορετικές δραστηριότητες που ξεκινούν από το σχεδιασμό και την κατασκευή όπλων και οπλικών συστημάτων με τις IWI και Meprolight, επεκτείνονται στη διαχείριση ναυπηγείων όπως στην περίπτωση των ISL στον κόλπο της Χάϊφα και στην αξιοποίηση ακινήτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου