Όλες οι τεχνολογικά εξελιγμένες δυνάμεις της υφηλίου διαθέτουν στα οπλοστάσιά τους κατευθυνόμενα βλήματα πλεύσης ( cruise missiles) τα οποία
είτε έχουν αναπτύξει εγχώρια, είτε σε συνεργασία με άλλη εξίσου μεγάλη στρατιωτικά χώρα, είτε τα έχουν προμηθευτεί από χώρα που τα εξάγει. Τι συμβαίνει με την Ελλάδα;
Ας τα πάρουμε πρώτα αναλυτικά:
Η μεγάλη ταχύτητα των βλημάτων αυτών αλλά και το ύψος πλεύσης τους σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη εμβέλειά τους, τα καθιστά στρατηγικά όπλα μακρού πλήγματος τα οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τις τυπικές αεράμυνες, λόγω ακριβώς της υψηλής τους ταχύτητας αλλά και του μικρού ίχνους αποκάλυψης που εμφανίζουν στα ραντάρ. Οι διάφορες κεφαλές που μπορούν να δεχθούν αρκετά από αυτά τα βλήματα πολλαπλασιάζουν ακόμα περισσότερο τις δυνατότητές τους.
Πλατφόρμες εκτόξευσης
Α) Επίγειες
Τα βλήματα αυτά εκτοξεύονται από σταθερό έδαφος είτε μέσο σιλό, είτε μέσω εποχούμενων εκτοξευτών. Τα σιλό προσφέρουν προστασία στα βλήματα αφού είναι τοποθετημένα μέσα στο έδαφος και η βαριά καταπακτή προσφέρει προστασία αλλά, η θέση τους είναι σταθερή και μπορεί να στοχοποιηθεί από εχθρικά βλήματα. Όταν δε φέρονται επί οχήματος μέσα στον κατάλληλο εκτοξευτή, έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορούν να είναι ευκίνητα, δίνοντάς τους την δυνατότητα να αλλάξουν θέσεις και να αποκρυβούν στο φυσικό περιβάλλον. Φυσικά είναι πιο ευάλωτα σε επιθέσεις εφόσον εντοπιστούν.
Β) Ναυτικές
Εκμεταλλευόμενο τις τεράστιες εκτάσεις που του πλανήτη που κατέχει η θάλασσα, ένα πλοίο μπορεί να κινηθεί σε σημεία ευνοϊκά για να εξαπολύσει τα βλήματά του ακόμα και από τις πιο δύσκολες κατευθύνσεις . Ο βασικός περιορισμός στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι οι εκτοξευτές αυτών των βλημάτων καταλαμβάνουν χώρο από άλλους εκτοξευτές και ότι οι πύραυλοι δε μπορούν να φορτωθούν πάλι, παρά μόνο αν το πλοίο επιστρέψει σε βάση με κατάλληλο γερανό. Τα υποβρύχια παραμένουν ο απόλυτος αόρατος εχθρός αφού φέροντας βλήματα μεγάλου βεληνεκούς, μπορούν να τα εξαπολύσουν όντας σε κατάδυση και να επιφέρουν συντριπτικό πλήγμα, με τον εχθρό να μην έχει σαφή εικόνα για την κατεύθυνση από την οποία προήλθε το βλήμα.
Γ) Αεροπορικές
Ίσως και το πιο αποδοτικό αφού τα αεροσκάφη πάνε παντού και μπορούν να κάνουν άφεση του βλήματος από πιο ψηλό σημείο κερδίζοντας κατά πολύ σε εμβέλεια αλλά, τα αεροσκάφη φορείς χρειάζονται προστασία αν επιχειρούν κοντά σε εχθρικό έδαφος και πρέπει να επιστρέψουν μετά την βολή για ανανέωση στην βάση τους. Η εμβέλεια του αεροσκάφους-φορέα έχει πολύ μεγάλο ρόλο για την άφεση του βλήματος προς το στόχο και την δυνατότητα να “κερδίσει” κανείς απόσταση πριν την άφεση του βλήματος.
Στόχοι
Με το πυραυλικό πλήγμα επιδιώκουμε γενικά να θέσουμε εκτός μάχης σημαντικές υποδομές του εχθρού ή να τις θέσουμε, έστω και προσωρινά, εκτός χρήσης. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και κατά τμημάτων του εχθρού ή κατά μέσων με την κατάλληλη κεφαλή, ανάλογα πάντα το στόχο.
Σε γενικές γραμμές, στόχοι αποτελούν τα παρακάτω:
· Μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών
· Διυλιστήρια
· Γέφυρες ( οδικές και σιδηροδρομικές)
· Βάσεις ανεφοδιασμού
· Ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί
· Κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου
· Εχθρικές θέσεις
· Καταφύγια αεροσκαφών
· Α/Α Συστήματα μακρού βεληνεκούς
· Ραντάρ
και πολλοί ακόμα.
Το πόσο ικανοποιητικά θα είναι τα πλήγματα σε αριθμό εξαρτάται από την ποιότητα του βληθέντος πυραύλου αλλά και τον αριθμό των πυραύλων που θα εκτοξευτούν. Οι πύραυλοι cruise μπορούν να καταρριφθούν από μία πολύ καλή αεράμυνα, μπορεί όχι στο σύνολό τους αλλά σε μεγάλο βαθμό. Ο αριθμός των πυραύλων που θα εκτοξευτούν δημιουργεί και τις συνθήκες για κορεσμό της αεράμυνας οπότε κάποια βλήματα θα την διαπεράσουν και θα καταλήξουν στο στόχο. Για τον λόγο αυτό χρειάζονται πολλαπλές πλατφόρμες εκτόξευσης έτσι ώστε να μπορούν να εκτοξευτούν ταυτόχρονα πολλά βλήματα σε πολλές κατευθύνσεις ή προς μία κατεύθυνση.
Η Ελλάδα διαθέτει 90 πυραύλους SCALP EG αλλά μόνο 24 εκ των Mirage μπορούν να φέρουν τα βλήματα. Η σκέψη να προμηθευτούμε φρεγάτες με ικανότητα εκτόξευσης στρατηγικών βλημάτων κινείται προς την κατεύθυνση της αύξησης των πλατφορμών εκτόξευσης. Για το λόγο αυτό το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί να αγοράσει της φρεγάτες Belh@ra ( αν και το ζήτημα κόλλησε λόγο οικονομικής διαφοράς Παρισιού-Αθήνας), οι οποίες θα διαθέτουν έναν εκτοξευτή Α 70 με 8 κελιά, εξοπλισμένων με τους πυραύλους SCALP Naval, οπότε το Ναυτικό με 2 πλοία, θέτει ακόμα 16 τέτοια βλήματα με ακτίνα άνω των 1000 χλμ έτοιμα για άμεση εκτόξευση. Φυσικά , η ύπαρξη των βλημάτων αυτών περιορίζει τα Α/Α βλήματα που μπορεί να φέρει κάθε πλοίο κατά 8 ( Aster 30 ) ή 16 ( CAMM Dual packed) ή 32 ( CAMM ER quad packed).
Τα βλήματα του είδους χρειάζονται για να δώσουν στην πλευρά που τα κατέχει, το πλεονέκτημα στις αρχικές φάσεις ενός πολέμου χτυπώντας με αυτά τους στόχους που έχουν την μέγιστη επιχειρησιακή και στρατηγική αξία.
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν
ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις
στους φίλους σου.
Σε
μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή
γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες
άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ
ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση.
Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο
ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να
κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων!
Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε
καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου