της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη. Από το σπίτι αυτό, που σήμερα ρημάζει, ξεκίνησε η μεγάλη αντικατοχική διαδήλωση στο άκουσμα του θανάτου του εθνικού μας ποιητή.
Τοίχοι με πεσμένους σοβάδες, γκράφιτι, σκουπίδια, εγκατάλειψη… Εικόνες που δεν περιποιούν τιμή για τη χώρα μας όταν αναφερόμαστε στο σπίτι που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και πέθανε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς (1859-1943). Ενα θέμα για το οποίο έχουν γίνει πολλές αναφορές στο Τύπο και καταγγελίες. Και, ευτυχώς, το αρμόδιο υπουργείο ευαισθητοποιήθηκε και αποφάσισε να πάρει την υπόθεση αυτή στα χέρια του, με στόχο το κτίριο -μετά την απόκτηση και την αποκατάστασή του- «να μετατραπεί σε χώρο μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας».
Ετσι, με εντολή της κ. Μενδώνη, εισάγεται αύριο Πέμπτη στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το θέμα «για την άμεση εκκίνηση των κατά νόμο διαδικασιών για την απαλλοτρίωση ή την απευθείας αγορά από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της οικίας Παλαμά, στην Πλάκα». Καθώς «παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς από τους ιδιοκτήτες για την πώληση του κτιρίου, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν». Το 1999 το κτίριο κηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. «Σήμερα», αναφέρει η κ. Μενδώνη στο έγγραφό της προς τον πρόεδρο του ΚΣΜΝ και γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, «το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση διατήρησης, η οποία προσβάλλει όχι μόνον τη μνήμη του μεγάλου μας ποιητή, αλλά και τον ελληνικό λαό, δεδομένου ότι από την οικία του Παλαμά ξεκίνησε την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του, τον Φεβρουάριο του 1943, η αυθόρμητη αντίσταση του λαού στις δυνάμεις του Αξονα, καθώς χιλιάδες κόσμου συνόδευσαν τη σορό του ποιητή στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών ψάλλοντας τον Εθνικό Υμνο».
Η εγκατάλειψη του ακινήτου -διαπιστώνει στο έγγραφό της η υπουργός- έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργεί σήμερα ως σκουπιδότοπος και ως δημόσιο ουρητήριο. Εικόνα που αποτελεί «προσβολή στη μνήμη ενός από τους σημαντικότερους Ελληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης».
Η διώροφη οικία οικοδομήθηκε την περίοδο 1920-1930 και φέρει χαρακτηριστικά ενός νεοκλασικού αστικού σπιτιού του Μεσοπολέμου, με τα ακροκέραμα του γείσου του και τις σιδεριές στα μπαλκόνια. Στο σπίτι της οδού Περιάνδρου 5 έζησε ο Κωστής Παλαμάς τα τελευταία χρόνια της ζωής του μετά την έξωσή του από την οικία της οδού Ασκληπιού 3, η οποία σήμερα δεν υπάρχει. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «έζησε σε ένα από τα δύο διαμερίσματα του δεύτερου ορόφου με τη σύζυγό του Μαρία και την κόρη τους Ναυσικά, μαζί με άλλους ενοίκους. Εκεί, ο ποιητής έγραψε πολλά από τα ποιήματα και λογοτεχνήματά του. Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή, στις 27 Φεβρουαρίου 1943».
H κηδεία μέσα στην Κατοχή
«Χθες βράδυ μία είδηση ακατανόητη μας ήρθε. Μία είδηση ασύλληπτη. Ο γερο-Παλαμάς πέθανε. Είχαμε ξεχάσει πως ήταν θνητός», γράφει στο προσωπικό της ημερολόγιο η Ιωάννα Τσάτσου. Στην κηδεία του Παλαμά χιλιάδες Αθηναίοι διατράνωσαν τα αντικατοχικά τους αισθήματα, σε μεγαλειώδη πορεία. «Σε αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα», είπε ο ποιητής Αγγελος Σικελιανός στην κηδεία, φράση που γράφτηκε στην Ιστορία. Σύσσωμος γύρω από το φέρετρο ο πνευματικός κόσμος της χώρας: Σπύρος Μελάς, Μαρίκα Κοτοπούλη, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Γιώργος Θεοτοκάς, Αγγελος Σικελιανός, Ηλίας Βενέζης, Ιωάννα Τσάτσου, Γιώργος Κατσίμπαλης κ.ά. «Σήμερα, κάνουμε πράξη αυτό που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια», επισημαίνει η υπουργός Πολιτισμού.
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΤΑ (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:
https://www.facebook.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου