Tο παρασκήνιο της «συμφωνίας του Καΐρου»
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
«Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω, πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις
μικρές διαφορές που έμεναν», είπε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν ελάχιστες ώρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας (φωτ. ΥΠΕΞ/Χάρης Ακριβιάδης).
Μεγάλη εθνική επιτυχία και εθνικό κεκτημένο χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας την υπογραφείσα με την Αίγυπτο συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως έχει σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για μελλοντικές διαπραγματεύσεις με Λιβύη, και με Κύπρο, και κάποια στιγμή αν το επιθυμήσει με την Τουρκία.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημείωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας ήταν η κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας και μεγάλης προεργασίας. «Η συμφωνία είναι προϊόν πολλής προεργασίας, γνώμης ειδικών από το εξωτερικό, της ειδικής νομικής υπηρεσίας» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι οι διμερείς συνεννοήσεις έγιναν το τελευταίο διάστημα ιδιαιτέρως έντονες.
Μάλιστα, αποκάλυψε το παρασκήνιο του τελευταίου 48ώρου, με άκρως ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και ως προς την ενημέρωση των ΗΠΑ και της Γερμανίας: «Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω, πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμεναν» είπε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν ελάχιστες ώρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας. «Εγινε φανερό στις 10 το πρωί που είχα την τελευταία προ αναχώρησης συνομιλία με τον Σάμεχ Σούκρι (υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου) ότι οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες. Υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες με τον Σούκρι την προηγούμενη μέρα, μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες, η τελευταία στις 12.45 το πρωί και υπήρχε και σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στις 6.30 το απόγευμα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι τόσο η προεδρεύουσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γερμανία, όσο και οι ΗΠΑ, είχαν ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και μάλιστα αποκάλυψε ότι την ώρα της διαπραγμάτευσης το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του τηλεφώνησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Δεν νομίζω ότι δεν είχε τι να κάνει εκείνη την ώρα και έψαξε απλώς τον κατάλογό του για να δει ποιον θα πάρει τηλέφωνο», συμπλήρωσε.
Εθνική επιτυχία
Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η μερική οριοθέτηση δεν αφήνει έξω κάτι, αλλά επιλύει ένα πρόβλημα σε μια περιοχή και συνεχίζεται η συζήτηση για να ολοκληρωθεί στο μέλλον. Εχουμε αφήσει όλα τα στοιχεία τα οποία μας επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι το εξαιρετικό παράδειγμα που δώσαμε, τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο, μπορούμε να το συνεχίσουμε και στα ανατολικά μας και στα δυτικά μας πρόσθεσε για να συνεχίσει: «Σε αυτή τη συγκυρία η τμηματική οριοθέτηση εξυπηρετεί απολύτως το εθνικό συμφέρον, υπηρετεί τη χώρα μας, τις επιδιώξεις της, δεδομένων των συνθηκών στην περιοχή και των άλλων κρατών, και αναφέρομαι και στην πιθανότητα να προβούμε στο μέλλον και σε οριοθέτηση με την Κύπρο». Υπό αυτό το πρίσμα, επανέλαβε πως πρόκειται για μια «συμφέρουσα συμφωνία και μια μεγάλη εθνική επιτυχία που ανταποκρίνεται στις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία 17 χρόνια. Η συμφωνία περιέχει επακριβώς το ορθό ποσοστό επήρειας που το Διεθνές Δίκαιο περιλαμβάνει όπως και το ορθό ποσοστό χρήσης μήκους ακτών και θαλασσίων εκτάσεων».
Στο Ιόνιο
Ερωτηθείς, τέλος, για το ζήτημα ενδεχόμενης επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι έχει βρει σχετική προεργασία στο υπουργείο και πως το ζήτημα αυτό είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει, ενώ κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση των κομμάτων.
Θετική αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Τη θέση του υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφωνιών για τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας επανέλαβε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για τα ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας», ανέφερε συγκεκριμένα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Την είδηση της συμφωνίας Αθήνας και Καΐρου προέβαλαν εξάλλου και τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία αναπαράγουν κυρίως τις πληροφορίες από ανταποκρίσεις των πρακτορείων. «Επειτα από διαπραγματεύσεις ετών η Ελλάδα έκλεισε τώρα και με την Αίγυπτο συμφωνία για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στη Μεσόγειο», έγραψε η εφημερίδα Handelsblatt.
Και προσέθετε: «Η συμφωνία θεωρείται η αντίδραση σε αντίστοιχη συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη. Το τουρκολιβυκό σύμφωνο του περασμένου Νοεμβρίου αρνείται στην Ελλάδα κάθε δικαίωμα ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης και άλλων ελληνικών νησιών, όπου υπάρχουν ενδείξεις για πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η Ε.Ε. καταδίκασε τη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης θέτοντας το πλαίσιο για την επιβολή κυρώσεων στη Τουρκία. Η ΑΟΖ που οριοθετείται με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ταυτόσημη με εκείνη που προβλέπει το τουρκολιβυκό σύμφωνο».
Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ανέφερε ότι η συμφωνία της Αγκυρας με την Τρίπολη καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία και «δημιούργησε νομικό πλαίσιο για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας». Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, «η Τουρκία είχε συνάψει τη συμμαχία με τη Λιβύη επειδή στη διαμάχη για φυσικούς πόρους στη Μεσόγειο αισθάνεται αποκλεισμένη από άλλες παράκτιες χώρες, όπως η Ελλάδα».
Kathimerini.gr
Σχ. : Προφανώς ο υπουργός κοινοποιώντας το τηλεφώνημα Πομπέο δίνει και ένα έμμεσο μήνυμα προς την Άγκυρα…
Ξέρουμε πως θα στενοχωρήσουμε πολλούς φίλους μας αλλά εμείς κρίνουμε θετικά την συμφωνία. Δεν πανηγυρίζουμε αλλά ούτε φυσικά την θεωρούμε ¨προδοσία¨. Το τι θα πετύχεις σε μια ιστορική στιγμή είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και όχι μόνο του τι πιστεύεις πως δικαιούσαι ή ακόμη και του διεθνούς δικαίου. Παίζουν ρόλο η στρατιωτική, πολιτική και οικονομική σου ισχύς. Με αυτά τα δεδομένα κρίνοντας πιστεύουμε πως ήταν μια καλή συμφωνία.
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν
ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις
στους φίλους σου.
Σε
μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή
γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες
άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ
ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση.
Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο
ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να
κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων!
Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε
καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου