Δέκατη έβδομη μέρα ερευνών του «Ορούτς Ρέις» στη θεωρούμενη ελληνική υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου, «γράφοντας κανονικά» την περιλάλητη…
ελληνική στρατιωτική αποτροπή, τις τάχα μου επικριτικές ανακοινώσεις του Στέητ Ντηπάρτμεντ, τα χλιαρά ψηφίσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα γαλλικά Ραφάλ που περνούν και φεύγουν…
Η κυβέρνηση δεν τολμά να παρεμποδίσει το φρουρούμενο από πέντε φρεγάτες ερευνητικό, αφού υπάρχει νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην ανάλογη περίπτωση ερευνών του «Χόρα», που στις 6 Αυγούστου του 1976 χτύπησε με ηχοβολές τη μη οριοθετημένη (από τότε) ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Βόρειο Αιγαίο.
Το Δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί, μετά από προσφυγή της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή για λήψη μέτρων απαγόρευσης των ερευνών, μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής προσδιορισμού των κριτηρίων οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Οι δικαστές δέχθηκαν τον ισχυρισμό της Τουρκίας (που παρουσιάσθηκε με υπόμνημα, χωρίς παρουσία εθνικού δικαστή, όπως είχαμε εμείς…) ότι η οιαδήποτε ζημία από τα ηχητικά κύματα δεν ήταν ανεπανόρθωτη!
Κι έτσι ο Καραμανλής, αρνούμενος να υιοθετήσει την τυχοδιωκτική προτροπή του Ανδρέα Παπανδρέου με το… «βυθίσατε το Χόρα», αναγκάστηκε να δεχθεί το Πρωτόκολλο της Βέρνης, παγώνοντας τις έρευνες στο Αιγαίο, με παράλληλη συζήτηση όλων των τουρκικών διεκδικήσεων…
Χαρακτηριστικό για το γκριζάρισμα, που ισχύει μέχρι σήμερα και αποφασίσθηκε σαν χθες στον ΟΗΕ, είναι το απόσπασμα του Τούρκου δημοσιογράφου Αλί Μπιράντ, στο βιβλίο του «Παζαρέματα»:
«Στις 26 Αυγούστου 1976, στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μπίτσιος κατέθεσε τα όπλα. Στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Τσαγλαγιαγκίλ, δέχθηκε ότι για την επίλυση του προβλήματος πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε διμερείς διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα, που μέχρι το 1975 αρνιόταν να συζητήσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας, τώρα δεχόταν να μοιρασθεί το Αιγαίο. Σε αντιστάθμισμα, ο Τσαγλαγιαγκίλ υποσχέθηκε ότι το “Χόρα” δεν θα έπλεε άλλη φορά στις διαφιλονικούμενες περιοχές».
Βέβαια, μοίρασμα δεν έγινε, αλλά υπήρξε αμοιβαία ελληνο-τουρκική αποχή, αλλά σε έκταση υφαλοκρηπίδας που κατά μεγάλο ποσοστό δυνητικά περιήρχετο στην Ελλάδα, βάσει της Σύμβασης του 1958.
Πάγωμα-γκριζάρισμα που αναγκάστηκε να αποδεχθεί και ο Ανδρέας μετά από τις τρεις μέρες… τσαμπουκά τον Μάρτη του 1987, «παραδίδοντας» τα όπλα στο Νταβός της Ελβετίας, προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο που είχε απειλήσει ο Οζάλ. Επιπλέον, ο Παπανδρέου, έκανε το χατίρι της Τουρκίας, ακυρώνοντας τη γεώτρηση της καναδικής εταιρείας Ντένισον στα 10 μίλια από τη Θάσο, αλλιώς, ο Οζάλ, είχε προγραμματίσει να κάνει… ένοπλη γεώτρηση… δίπλα…
Τα επαναλαμβάνω, γιατί…
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται…
Αλλά μυαλό δεν βάζουμε…
Συμπέρασμα: Αν δεν είσαι ισχυρός, αν δεν έχεις συμμάχους, αν δεν έχεις λαό έτοιμο για θυσίες, ε, μην λες μεγάλα λόγια κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Αρχηγέ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης…
Διότι, αργά ή γρήγορα, με την άκαιρη -όπως αποδεικνύεται πια περίτρανα- ανακίνηση του «πολέμου» των ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας, το υπουργείο Εξωτερικών θα ψάχνει μια Ελβετική πόλη, πέρα από τη Ζυρίχη, τη Βέρνη και το Νταβός…
Και μακάρι να βρεθεί…
Αλλιώς…
«Φονιάδες των λαών» σώστε μας από τις ανοησίες Κυπρίων και Ελλήνων πολιτικάντηδων της «Μεγάλης Ιδέας» των ΑΟΖ, χωρίς μεγάλες φρεγάτες!..
Δεν θα κουραστώ να επισημαίνω πως η πολιτική κάστα της Κύπρου, με τον… «άοπλο πόλεμο των γεωτρήσεων» έναντι του εξαγριωμένου θηρίου Ερντογάν, έκανε το ίδιο λάθος χρόνου που έκαναν οι προηγούμενοι ηγέτες : Το 1954, θέτοντας το (δίκαιο) όραμα της Ένωσης στον ΟΗΕ, εισέπραξαν από τη Γενική Συνέλευση «μαύρο», όπως είχε πει τότε ο Μακάριος- που όμως ήταν διαπρύσιος κήρυκας της προσφυγής…
Έκαναν οι Κύπριοι αδελφοί μας το ίδιο λάθος, ανακινώντας την (δίκαιη ) αναθεώρηση των διχοτομικών συμφωνιών της Ζυρίχης του 1959-60, μόλις τρία χρόνια μετά, δίνοντας πάτημα στην τουρκανταρσία.
Έκαναν το ίδιο λάθος το 1998, αγοράζοντας (δικαίως ) ρωσικούς πυραύλους, μη λαμβάνοντας όμως υπόψη την απόφαση της Τουρκίας να τους βομβαρδίσει μόλις εγκαθίσταντο στην ελεύθερη Κύπρο…
Αλήθεια, μετά από αυτήν την αυτοπαγίδευση της Ελλάδας για παρεμπόδιση του «Ορούτς Ρέις», με την επί διετία προτροπή των καθηγητών… ΑΟΖολογίας και των αξιοτίμων αποστράτων να ανακηρύξουμε χωρίς «φοβικά σύνδρομα» ΑΟΖ, τί έχουν τώρα να προτείνουν, ώστε να μην συνεχισθεί ο ελληνικός εξευτελισμός στα ύδατα του Καστελλόριζου;
Και προσεχώς έξω από την Ιεράπετρα;
«Αν δεν είσαι πανίσχυρος, μην υπερ-κλιμακώνεις μια κρίση».
Το έχει πει ο Σου Τζού, το έχει πει ο Θουκυδίδης, το έχει πει ο Κλαούζεβιτς…
Μου το έχει πει και… η γιαγιά μου…
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΤΑ (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:
https://www.facebook.com/
br />
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου