Προχωρά η διαδικασία πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έντονο το ενδιαφέρον δύο αμερικανικών εταιρειών.
Η πώληση όμως σε αμερικάνικα συμφέροντα σε συνδυασμό με τη χρήση του λιμανιού από αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα εγείρει ερωτηματικά και προκαλεί πολλές αντιδράσεις.
Στις 2 Οκτωβρίου 2020 λήγει η πρώτη διαδικασία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που αφορά την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή εταιρειών στη διαγωνιστική διαδικασία εξαγοράς του 67% του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης.
Μάλιστα στην σχετική πρόσκληση που έχει κάνει το ΤΑΙΠΕΔ, τονίζεται ότι ο διαγωνισμός έχει δύο φάσεις κι ότι «στην πρώτη φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη προσκαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία στις 2 Οκτωβρίου 2020 έως τις 17:00 (ώρα Ελλάδος)».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, για την εξαγορά του λιμανιού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο αμερικανικές εταιρείες.
Αξίζει να τονισθεί ότι τον Οκτώβριο του 2019 η υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας έδωσε στους Αμερικανούς το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης και στρατιωτικής χρήσης, άνευ όρων, του λιμανιού της ακριτικής πόλης.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) αναφέρεται ότι «στον Ο.Λ.Α. Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Αλεξανδρούπολης και του αλιευτικού καταφυγίου Μάκρης. Η εταιρεία έχει επίσης διοικητικές αρμοδιότητες επί του λιμένος Καμαριώτισσας Σαμοθράκης και του αλιευτικού καταφυγίου Θέρμων Σαμοθράκης».
«Η πώληση των λιμανιών είναι άκρως επικίνδυνη για εθνικούς λόγους»
Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΑ, κ. Χρήστο Δούκα, σημαίνει ότι το πακέτο των μετοχών του Ο.Λ.Α. αποτελείται από μία μετοχή η οποία όμως αφορά τέσσερα λιμάνια!
«Δημοσιεύτηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών(!) του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Τι μας είπαν δηλαδή; Ότι πρόκειται για πώληση των λιμένων του Θρακικού Πελάγους σε ιδιώτη επενδυτή κι ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι ένα λιμάνι “καθαρό”, χωρίς τα στοιχεία που λειτούργησαν σαν τροχοπέδη μέχρι σήμερα. Τι απέφυγαν να πουν; Ότι το πακέτο μετοχών του Οργανισμού αποτελείται από μία μετοχή και αφορά τα τέσσερα λιμάνια του Θρακικού Πελάγους (Αλεξανδρούπολη, Μάκρη, Καμαριώτισσα, Θέρμα Σαμοθράκης). Απέφυγαν να εξηγήσουν τι σημαίνει στην πραγματικότητα η μεταβίβαση σε κάποιον ιδιώτη «επενδυτή» του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Σημαίνει δηλαδή την κατάργηση του Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης (Δημόσιος χαρακτήρας του Ο.Λ.Α.),τη διοίκηση, διαχείριση και το επιχειρησιακό σχέδιο (BUSINESS KAI MASTER PLAN) των λιμένων από τον ξένο επενδυτή, την παραχώρηση όλων των δραστηριοτήτων και λιμενικών υπηρεσιών στον ιδιώτη, ακόμη και αυτών που έχουν δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα» είπε χαρακτηριστικά στο Sputnik, ο κ. Δούκας.
Επιπλέον, ο κ. Δούκας ανέφερε «ποια είναι η ιστορική αποτίμηση και η παγκόσμια εμπειρία στη διαχείριση των λιμένων» θυμίζοντας τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών στη Βρετανία επί Θάτσερ και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και αναρωτήθηκε «ποιες χώρες άραγε πουλάνε τις βασικές υποδομές τους σε ξένους επενδυτές».
«Ας δούμε λοιπόν την πραγματικότητα, κι όχι αυτήν που θέλουν να μας παρουσιάσουν οι εμπνευστές της πώλησης των λιμανιών της περιοχής μας. Η πώληση των λιμανιών είναι άκρως επικίνδυνη για εθνικούς λόγους. Αν σκεφτούμε προς στιγμή ότι τη διαχείριση των λιμανιών που βρίσκονται στο Θρακικό Πέλαγος και παίζουν ένα αναντικατάστατο ρόλο στην προστασία των συνόρων και την άμυνα της χώρας θα την έχει ένας ξένος "επενδυτής", λόγου χάριν Κινέζος ή Αμερικανός» τόνισε ο κ. Δούκας.
Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.Α, θεωρεί ότι η πλειονότητα των λιμανιών παγκοσμίως «αναπτύχθηκαν με το σύστημα landlord» (σ.σ. με φορέα διαχείρισης δημόσιου ή αυτοδιοικητικού χαρακτήρα) κι ότι «καμία χώρα δεν αναπτύσσει τα λιμάνια της μεταβιβάζοντας την ιδιοκτησία, τη διοίκηση και το management σε ιδιώτη επενδυτή».
«Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τις υπηρεσίες και δραστηριότητες στο λιμάνι που έχουν δημόσιο ή κοινωνικό χαρακτήρα και οι οποίες λόγω του χαρακτήρα τους εν πολλοίς δεν είναι κερδοφόρες για τον Φορέα Διαχείρισης; Ποια η επόμενη μέρα για τους ερασιτέχνες αλιείς που ελλιμενίζονται στο μικρό λιμανάκι; Για την επαγγελματική αλιεία; Για τους Ναυταθλητικούς Συλλόγους (Ν.Ο.Α., Ο.Φ.Θ.Α. κ.ά.) που επιτελούν αξιοθαύμαστο έργο κάτω από οικονομικά αβάσταχτες συνθήκες;» κατέληξε ο κ. Δούκας.
Έλεγχος της περιοχής ενεργειακά και στρατιωτικά
Το μέλος της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΔΥΕ) και κάτοικος Αλεξανδρούπολης, κ. Χρήστος Τρέλλης, μιλώντας στο Sputnik επισήμανε ότι η δημιουργία αμερικανοΝΑΤΟϊκής βάσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που προέκυψε από την πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και η ταυτόχρονη πώληση του λιμένα σε αμερικάνικα συμφέροντα θέτουν την περιοχή «στο μάτι του κυκλώνα», όταν και όποτε σημειωθεί «οποιαδήποτε όξυνση στην περιοχή».
«Είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή παίζεται ένα παιχνίδι στην περιφέρεια της Αλεξανδρούπολης, ποιος θα ελέγξει την περιοχή, ποιος θα ελέγξει τα συμφέροντα σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς δρόμους, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της περιοχής στρατιωτικά κι έχοντας υπόψη ότι σήμερα οι ανταγωνισμοί είναι ισχυροί στην περιοχή μας. Πέρα από τους δύο αγωγούς, ετοιμάζεται και τρίτος αγωγός που σημαίνει ότι όλα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται υπό συγκεκριμένο έλεγχο» είπε ο κ. Τρέλλης και πρόσθεσε: «Βέβαια δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι παράλληλα πέρα από την δυτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα της βάσης που πλέον έχουν υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τις ΗΠΑ. Μία βάση η οποία θα αξιοποιηθεί ως ορμητήριο για να επιβάλλουν τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά συμφέροντα στην περιοχή μας. Η δημιουργία μιας τέτοιας βάσης σε συνδυασμό με την πώληση του λιμανιού, απ' ό,τι φαίνεται σε αμερικανικά συμφέροντα, δημιουργούν μια κατάσταση ανταγωνιστική για την περιοχή μας για άλλες ανταγωνίστριες δυνάμεις που σημαίνει ότι η περιοχή μας μπαίνει στο στόχαστρο. Και κάτω από οποιαδήποτε όξυνση των συνθηκών στην περιοχή μας, είμαστε στο μάτι του κυκλώνα».
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΤΑ (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:
https://www.facebook.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου