Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Η fake ενίσχυση της Άμυνας και οι αλήθειες που δεν λένε! Ο Λουκάς Δημάκας μας θυμίζει τη “πονεμένη” ιστορία των ελληνικών UAV

“Τρέχουμε και δεν φθάνουμε” ή μάλλον “τρέχουμε κυνηγώντας την ουρά μας”! Τώρα που η κατάσταση με την Τουρκία δυσκολεύει, άπαντες θυμήθηκαν την Άμυνα,την οποία όπως με βαρύγδουπες δηλώσεις λένε …
σπεύδουν να ενισχύσουν! Δεν λένε στον κόσμο ότι όσα από τα προγράμματα εξαγγέλουν και ξαναεξαγγέλουν θα αποδώσουν -αν γίνουν τελικά- από το 2025 και μετά!!! Αυτή είναι η ενίσχυση της Άμυνας ,η οποία όμως θα κληθεί να αντιμετωπίσει πραγματική απειλή πολύ νωρίτερα: ο χρονικός ορίζοντας ξεκινά από εβδομάδες και φθάνει για τους πιο αισιόδοξους σε λίγους μήνες.

Ο έμπειρος και έγκυρος δημοσιογράφος του αμυντικού -και πολιτικού- ρεπορτάζ ,Λουκάς Δημάκας μας θυμίζει σήμερα, μ΄ ένα κείμενο του, τη φαρσοκωμωδία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η Ελλάδα θα μπρούσε εδώ και πολλά χρόνια να ΄χει δικά της uav, αλλά τελικά “προτίμησε” το 2020 να νοικιάζει ή να αγοράζει από το εξωτερικό.

Γράφει ο Λουκάς Δημάκας:

Την εγκληματική, όπως προκύπτει και σήμερα, μεγάλη καθυστέρηση (ή και μερική εγκατάλειψη…) ενός πρωτοποριακού προγράμματος ανάπτυξης και κατασκευής
από την Ελλάδα Μη Επανδρωμένων <<ιπτάμενων κατασκόπων>> (UAV) που είχε προχωρήσει δυναμικά, αναδεικνύει ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ μου στα ”ΤΑ ΝΕΑ”, στις 16 Απριλίου 2008 –επισήμαινε με απογοήτευση το έγκυρο σάιτ www.militaire.gr το 2018!
Σήμερα ενοικιάζουμε ή αγοράζουμε ΕΤΟΙΜΑ UAV από το εξωτερικό – ή συζητάμε συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα <<για τα μάτια του κόσμου>>…- ενώ η Τουρκία που τότε ηταν σχεδόν στο μηδέν, τωρα έχει γεμίσει τον Έβρο, το Αιγαίο, την Μεσόγειο και τη …Λιβύη με δίκης της παράγωγης UAV…
Έχει μεγάλη σημασία να θυμηθούμε την ιστορία σε συνδυασμό μ΄ όσα πέτυχε η Τουρκία στο συγκεκριμένο τομέα. Ήδη έχουμε αναγκαστεί να αναχαιτίζουμε τουρκικά UAV με μαχητικά F-16.
Τότε- to 2008- ηταν ήδη έτοιμα τα 4 πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη <<Πήγασος ΙΙ>> κατασκευασμένα από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ευκρίνειας ημέρας- νύχτας ισραηλινής κατασκευής.
Υπογράμμιζε τότε ( 2018) το Militaire για την αποκάλυψή μου: <<Ο”Πήγασος ΙΙ”, όπως λεγόταν το made in Greece UAV, είχε περάσει εκείνες τις ημέρες ( σ.σ. Άνοιξη του 2008) ένα <<ιδιαίτερα σκληρό πολεμικό τεστ>> στην άσκηση ”Ηνίοχος” και όπως έγραφε τότε στο ολοσέλιδο ρεπορτάζ του ο πολιτικός και αμυντικός συντάκτης ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ, βρισκόταν ήδη <<σε εξέλιξη πρόγραμμα κατασκευής άλλων 12 UΑV, με εμπλοκή πλέον και του ΓΕΕΘΑ λόγω της διακλαδικής αξιοποίησής του>>!.
Τι εγινε από τότε; Γιατί το πρόγραμμα κατασκευής – που είχε αρχίσει δυναμικά- έκοψε ρυθμό μετά την δυναμική επανεκκίνηση στα μέσα της δεκαετίας το 2010; Ποιο σκεπτικό επικράτησε και ενώ η Ελλάδα βρισκόταν ουσιαστικά μπροστα από την Τουρκία στον τομέα ανάπτυξης -κατασκευής UAV – έχοντας ξεκινήσει τον ”Πήγασο” από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80, σήμερα (το 2018 αλλά και το 2020) να βρισκόμαστε στην άσχημη θέση να …αναχαιτίζουμε τουρκικά UAV στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο; Πως άλλαξαν όλα, παρόλο που από το 2002 κατασκευάστηκε το πρώτο κατασκοπευτικό UAV ”Πήγασος΄΄ και άρχισαν δειλά οι δοκιμές του, για να προχωρήσουν εν συνεχεία με άλματα, ώστε το 2007/8 να ειναι έτοιμα τα 4 πρώτα ”Πήγασος ΙΙ” , τώρα να κοιταμε με τα κιάλια τα Τουρκία:
Γιατί ενώ από το 2008 υπήρχε προγραμματισμός για μεγαλο – σχετικά – αριθμό UAV, σήμερα φαινεται να είμαστε πολύ πίσω από τους τότε στόχους και τρέχουμε να καλύψουμε τις υπαρκτές ανάγκες με ενοικιάσεις από το εξωτερικό?:
Και γιατί δεν προχωρήσαμε τον επόμενο στόχο που σύμφωνα με το ρεπορτάζ μου στα ΝΕΑ ηταν από το 2008 << η χρησιμοποίηση του ”Πήγασου” για ρίψη βλημάτων-κεραυνών>>, δηλαδή η μετατροπή του σε UAV μαχητικό, ρίψης βλημάτων:
Το πόσο μπροστα που θα ήμασταν σήμερα αν είχαν προχωρήσει όλα αυτά – ή παρόμοια προγράμματα – με ταχείς ρυθμούς, το λένε οι ειδικοί, σύμφωνα με το #Militaire : Σύμφωνα δε με δήλωσή του σε μένα (στα ΝΕΑ το 2008) του αμυντικού αναλυτή δρ Κωνσταντίνου Γρίβα ( σήμερα αναπληρωτή Καθηγητή Γεωστρατηγικής και Σύγχρονων Αμυντικών Τεχνολογιών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων) S << η εισαγωγή Mη Eπανδρωμένων Aεροσκαφών στο ελληνικό οπλοστάσιο συνιστά σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη δικτυοκεντρικών ικανοτήτων μάχης, κάτι που αποτελεί μονόδρομο για ένα σύγχρονο στράτευμα που θέλει να ενισχύσει τις μαχητικές του ικανότητες χωρίς να στραγγίξει το εθνικό θησαυροφυλάκιο>>.

ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥ ΣΤΑ <<ΝΕΑ>> ΠΡΙΝ ΑΠΟ 12 ΧΡΟΝΙΑ.ΑΠΟ ΤΟΤΕ …ΠΗΓΑΜΕ ΛΙΓΟ-ΛΙΓΟ ΠΙΣΩ:
https://www.tanea.gr/2008/04/16/


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις