Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Έκρηξη τζίρου και κέρδη για το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, αλλά με σημαντικά κέρδη έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς έλαβε ώθηση τόσο από τη δέσμευση
των Ευρωπαίων για μία συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στον Ιούλιο, όσο και από τις τοποθετήσεις πολλών χαρτοφυλακίων μετά τη διήμερη διόρθωση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,90% στις 668,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 664,01 μονάδων (+0,24%) και 674,19 μονάδων (+1,78%). Ο τζίρος ανήλθε στα 111,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 62,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 77,2 χιλ. τεμάχια.

Έκρηξη τζίρου και κέρδη για το Χρηματιστήριο
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,89%, στις 1.617,92 μονάδες, ενώ στο +0,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 859,05 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3% στις 390,91 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,3%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 10,6%.

Όλοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα ότι η σοβαρότητα της κρίσης του κορονοϊού απαιτεί μια φιλόδοξη και κοινή απάντηση, που θα συνδυάζει την αλληλεγγύη, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ε.Ε. Η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε πάντως την πεποίθηση της ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες "όσο συνεχίζουμε να βλέπουμε την ευρύτερη εικόνα."

Απαλλαγμένη από τα σύνδρομα των αναδιαρθρώσεων θα συνεχίσει την ερχόμενη εβδομάδα η αγορά καθώς το δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου χαρακτηρίστηκε από σενάρια εκροών που θα δημιουργούσαν σοβαρές δυσκολίες στην ανάκαμψη των χρηματιστηριακών δεικτών, επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Παρόλα αυτά η αγορά στάθηκε, συνεχίζοντας το ράλι από τα χαμηλά του Μαρτίου και μάλιστα με συμπαθητικές συναλλαγές (μ.ο. 75 εκατ. ευρώ).

Η σκυτάλη της ανόδου έχει περάσει στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα φαίνεται να εδραιώνει μια πιο συστηματική χρηματιστηριακή προσπάθεια ανάκαμψης. Το γεγονός συνδέεται με τη σχέση της αποτίμησης του κλάδου με το εξωτερικό (η χαμηλότερη στην Ευρώπη) καθώς και με την πειστική παρουσία των διοικήσεων στα αποτελέσματα τριμήνου όπου δόθηκαν αριθμητικές κατευθύνσεις που καθησύχασαν την επενδυτική κοινότητα.

Οι τράπεζες φαίνεται να έχουν το πιο ισχυρό δυνητικό περιθώριο ανόδου αλλά και το μεγαλύτερο ρίσκο. Επομένως παρουσιάζουν και τον μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας στις διακυμάνσεις της Αγοράς. Κατά τα λοιπά η εβδομάδα που πέρασε δεν είχε ιδιαίτερα νέα οικονομικού ενδιαφέροντος και η κίνηση υπαγορεύτηκε από την τάση στο εξωτερικό.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε με επιτυχία το κομβικό σημείο στήριξης των 630 μονάδων ολοκληρώνοντας μια διόρθωση της τάξεως του 8,5% από τα τοπικά υψηλά που σημειώθηκαν στις αρχές του μήνα. Ο κινητός μέσος των 30 ημερών παρέμεινε ανέπαφος διατηρώντας έτσι τη μεσοπρόθεσμη ανοδική δυναμική του διαγράμματος της Αγοράς. Ο MACD ωστόσο επανήλθε με μικρή καθυστέρηση σε ανοδική τροχιά καθώς στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής εμφάνισε κόπωση με αποτέλεσμα να γυρίσει αρνητικός παραμένοντας σε φάση πώλησης έως την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι στο γρήγορο "κάτω" της πρόσφατης διόρθωσης εκτονώθηκαν οι ταλαντωτές από τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει εκ νέου ανοδικό περιθώριο που μπορεί να πληρώσει επίπεδα άνω των 700 μονάδων. Σημείο αναφοράς παραμένει η αντίσταση που ορίζεται από το καθοδικό κενό της 9ης Μαρτίου όπου και εκτιμάται ότι θα δοθεί η επόμενη σκληρή μάχη των πωλητών.

Το σενάριο ανάκαμψης μέχρι στιγμής εξελίσσεται ικανοποιητικά, η αρνητική μεταβλητότητα αναχαιτίζεται σχετικά γρήγορα και δεν βγάζει σημαντικές συναλλαγές που θα έδιναν στίγμα αποχώρησης ισχυρών χαρτοφυλακίων και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα έχουμε το πρώτο ραντεβού με τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος βρίσκεται σε κατερχόμενη πορεία προς τις 735 μονάδες. Η ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να συσσωρεύσει στην περιοχή των προηγούμενων υψηλών πριν ο Γενικός Δείκτης επιχειρήσει την νέα ανοδική διαφυγή, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο πήρε τα ηνία της ανόδου στο τέλος, κλείνοντας με άνοδο 5,36%, ενώ η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 4,57% και η Πειραιώς κατά 3,53%. Τα κέρδη σε Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και Σαράντη ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνα σε Titan, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank και ΟΠΑΠ το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, ο Φουρλής υποχώρησε κατά 4%, ο ΟΛΠ έχασε 2,12%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και Aegean. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις