Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Η γυναίκα που χόρεψε κλακέτες έξω από το φλεγόμενο κτίριο του Ράιχσταγκ

Γράφει η Τζούλια Λιακοπούλου

Το 1945 η βετεράνος Νίνα Ντεμεσέβα από τη Ρωσία, χόρευε κλακέτες έξω από το κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, ενώ αυτό είχε τυλιχθεί στις φλόγες, γιορτάζοντας το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!


Η ιστορία δεν κάνει άλματα. Είναι μία συνεχής πορεία, μια εξέλιξη του ανθρώπινου δράματος μέσα στο χώρο και το χρόνο. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε το δικαίωμα να διαγράφουμε - βάσει των δικών μας ιδεολογιών ή προκαταλήψεων - καμία ιστορική περίοδο…!

Η Νίνα Ντεμεσέβα, για 17 χρόνια, ήταν στη πρώτη γραμμή του μετώπου. Στον πιο αιματηρό και ανθρωποκτόνο πόλεμο της Παγκόσμιας Ιστορίας, που στοίχισε την ζωή σε 10.000. 000 ανθρώπους μόνο στη Ρωσία (τότε Σοβιετική Ένωση). Ήταν νοσοκόμα στις μάχες του Στάλινγκραντ, του Κουρσκ, ενώ ήταν και πρώτη στη γραμμή κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της Ουκρανίας.

Το Μάιο του 1945, ενώ το κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο είχε τυλιχθεί στις φλόγες, η βετεράνος χόρευε κλακέτες έξω στη κεντρική πλατεία μπροστά από το κτίριο. «Μας προκαλούσε τρόμο να το κοιτάξουμε. Κι εμείς χορέψαμε», λέει η ίδια.



Σήμερα η Νίνα είναι 96 χρονών, ζει στο Καλίνινγκραντ και ηγείται της ομάδας «Φίλοι από τη πρώτη γραμμή του μετώπου». Στη διάθεσή της έχει πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ το όνομα της υπάρχει στο βιβλίο, «Οι σημαντικότεροι άνθρωποι της Ρωσίας».

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι…




ΠΗΓΗ


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις