ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι.
“Το ευρωπαϊκό σχέδιο κινδυνεύει να βυθιστεί. Είναι σαφές ότι, αν οι οικονομικές αποκλίσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες αυξηθούν και αν η κρίση ενισχύσει τις διαφορές ανάμεσα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αντί να τις αμβλύνει (…), θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο”, δήλωσε ο Τζεντιλόνι στο Radio Capital.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογράμμισε εξάλλου ότι μια λύση θα πρέπει να βρεθεί “αναπόφευκτα μέσω ενός διαλόγου με την Γερμανία χωρίς την οποία δεν θα επιτύχουμε έναν συμβιβασμό”.
Ένα χάσμα χωρίζει τις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, τις οποίες υποστηρίζει η Γαλλία, από αυτές του βορρά, με επικεφαλής την Ολλανδία και τη Γερμανία.
Οι πρώτες, οι οποίες έχουν περισσότερο πληγεί μέχρι στιγμής από την πανδημία του νέου κορονοϊού και έχουν εύθραυστα δημοσιονομικά, θέλουν μια συλλογική χρηματοπιστωτική υποστήριξη από την ΕΕ για να ξεπεράσουν τις υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Αυτές ζητούν μια αμοιβαιοποίηση των χρεών των χωρών της ευρωζώνης, η οποία θα μπορούσε να πάρει την μορφή “κορονοομολόγων” (corona bonds), κάτι το οποίο αρνούνται οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.
“Δυστυχώς στη δυναμική των σχέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, υπερίσχυσε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσθηκαν οι προηγούμενες κρίσεις. Γεγονός είναι ότι η συζήτηση αυτή, η οποία είναι απολύτως θεμιτή, δεν έχει προσαρμοστεί στην κατάσταση που ζούμε”, πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι.
Μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ ολοκληρώθηκε την Πέμπτη χωρίς να έχει καταλήξει σε αποτέλεσμα και μεταθέτοντας μια ενδεχόμενη λήψη απόφασης σε δύο εβδομάδες από τώρα, παρά την έκτακτη ανάγκη που δημιουργεί η επιδημία της Covid-19.
“Οφείλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε τραγικές επιλογές στην Ευρώπη. Αν η Ευρωπη δεν σταθεί στο ύψος αυτής της άνευ προγουμένου πρόκλησης, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει στα μάτια των πολιτών του τον λόγο ύπαρξής του”, προειδοποίησε το Σάββατο ο Τζουζέπε Κόντε, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Επίσης σήμερα, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, καταφέρθηκε κατά αυτών “που επιχειρηματολογούν με μια παλιά, ξεπερασμένη ματιά. Είναι μια ανεπαρκής προσέγγιση γι’αυτήν την κρίση”.
“Δεν πρόκειται για μια οικονομική κρίση που πλήττει χώρες λιγότερο ενάρετες από άλλες, είναι μια υγειονομική κρίση, η οποία εξερράγη στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Είναι μια ιστορική πρόκληση για όλη την Ευρώπη”, συμπέρανε ο Κόντε.
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Σου
άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν
ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις
στους φίλους σου.
Σε
μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή
γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με
χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ
ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και
ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ
διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον
ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα
λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε
μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή
σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ
παρέα σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.