Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Τα δακρυγόνα στον Έβρο να μην καλύψουν όσα ήδη γίνονται στα νησιά μας

Τα δακρυγόνα στον Έβρο φαίνεται ότι “καλύπτουν” όσα γίνονται την τελευταία εβδομάδα στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι ροές προσφύγων και μεταναστών αυξάνονται σταθερά.


Σε νησί των Δωδεκανήσων από τα 70 άτομα που αποβιβάστηκαν την πρώτη ημέρα της κρίσης πριν μια εβδομάδα, έχουμε φθάσει στους 300. Το ανησυχητικό είναι ότι η δημοτική αρχή μη έχοντας που να τους φιλοξενήσει πρότεινε να πάνε σε στρατόπεδο του νησιού! Η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Τουλάχιστον προς το παρόν. Επιμένουν όπως μαθαίνουμε…

Την ίδια ώρα τα όσα γίνονται σ΄ όλα τα μικρά νησιά, όπως για παράδειγμα το Φαρμακονήσι, δείχνουν ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια επιθετική τακτική. Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής κάθε μέρα έρχονται σε αντιπαράθεση με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Είναι τα ίδια σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που είδαμε σε βίντεο να συνοδεύουν λέμβους με μετανάστες και πρόσφυγες προς τις ακτές ελληνικών νησιών. Είναι η ακτοφυλακή την οποία η Γερμανία αποφάσισε να ενισχύσει με 32 εκατομμύρια ευρώ!

Η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου είναι ήδη εκτός ελέγχου σ΄ ότι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Τι ανακοίνωσε και τι παραδέχτηκε ο Μηταράκης

Ο υπουργός Μετανάστευσης παραδέχτηκε μιλώντας στη Βουλή ότι ακόμη δεν έχει υποβληθεί αίτημα στην επίτροπο  της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιας για τα εσωτερικά θέματα,  για μετεγκαταστάσεις προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Μηταράκης είπε :

«Έχουμε πει με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ότι θα κάνουμε επίκληση του άρθρου 78.3, δεν έχουμε κάνει συγκεκριμένη επίκληση του 78.3 για ένα πολύ απλό στρατηγικό λόγο, ότι ακόμα είμαστε στη μέση της διαδικασίας της κρίσης, δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα τι χρειαζόμαστε, για να ζητήσεις μετακινήσεις πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η περίοδος αυξημένης έντασης».

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουν αποχωρήσει 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ θα απελευθερωθούν από τις δομές φιλοξενίας 11.000». Αυτό τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για την υποχρεωτική αποχώρηση από τις δομές όσων έχουν πάρει άσυλο, και την διακοπή της οικονομικής τους στήριξης.

«Η κυβέρνηση έχει και στρατηγική και σχέδιο, και εντός του 2020, το δύσκολο και μεγάλο αυτό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί», διαβεβαίωσε ο κ. Μηταράκης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης αυτοί που λαμβάνουν ακόμη παροχές ενώ δεν δικαιούνται, ανέρχονται στους 11.200 και πρόσθεσε ότι από αυτούς, οι 1.000 βρίσκονται ακόμη στα νησιά μαζί με άλλους 1.000 που είναι από το 2018. Διαβεβαίωσε δε, ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, μέσα στον Μάρτιο θα φύγουν συνολικά 2.000 άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, «από τις αρχές του χρόνου και μέχρι σήμερα, έχουν αποχωρήσει συνολικά 6.174 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 10.000 θα έχουν φύγει μέσα στο α’ τρίμηνο του 2020, και σε αυτούς εντάσσονται και όσοι εισήλθαν παράνομα από την 1/3/2020».

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αμφισβήτησε τα νούμερα, κάνοντας λόγο για προβληματικά μαθηματικά του υπουργού Μετανάστευσης – και προανήγγειλε ότι το κόμμα της θα ζητήσει κατάθεση εγγράφων στη Βουλή.

«Η Ελλάδα δεν προστατεύεται από το λαϊκισμό» αντέτεινε ο κ. Μηταράκης. «Δεν μπορούμε να κρατάμε 11.000 άτομα στις δομές όταν έχουμε 11.000 κάτω από τα δέντρα, κι αν η λύση που προτείνετε είναι να γεμίσει η Ελλάδα με δομές, εμείς δεν τη θέλουμε».

«Η κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα, σχεδιασμό και ενότητα, μέσα στο 2020 θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Με αποφασιστικότητα αντέδρασε άμεσα και στην ασύμμετρη και ευθεία απειλή κατά των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδος».

Ο κ Μηταράκης υποστήριξε ακόμα, ότι η χώρα συντεταγμένα βρίσκεται στη πρώτη γραμμή για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο, με πάγια θέση της ότι τα σύνορα είναι κοινά». Πρόσθεσε δε, ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα με εμφατικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις