Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Μεταναστευτικό: Αυτοί είναι οι χώροι που επιτάσσονται για την κατασκευή κλειστών κέντρων - (video)

Πώς θα λειτουργούν οι νέες δομές - Οι αντιδράσεις των νησιωτών και η απάντηση Μηταράκη

Στην επίταξη ακινήτων και εκτάσεων στα νησιά, προκειμένου να δημιουργηθούν ελεγχόμενες
κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και με στόχο να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση, προχωρά η κυβέρνηση, γεγονός που προκάλεσε νέες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η κυβέρνηση προχώρησε χθες Δευτέρα 10.02.2020 στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».

Με υπουργική απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:


1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου

2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου

3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω

5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στις παραπάνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων.

Στις δομές αυτές, θα διαμένουν:

οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου,
όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και
όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.
«Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη», καταλήγει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Οι πρώτες αντιδράσεις των νησιωτών


«Έκπληξη» που μάλιστα εικάζει «ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα», χαρακτηρίζει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης τη σημερινή ανακοινωθείσα απόφαση της κυβέρνησης για πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης για τη δημιουργία κλειστών δομών παραμονής αιτούντων άσυλο. Ας σημειωθεί ότι την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση σύσκεψης για τις νέες δομές στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει», σημειώνει στη δήλωση του ο κ. Μουτζούρης.

Για το θέμα πραγματοποιούνται έκτακτες συνεδριάσεις σήμερα των δημοτικών Συμβουλίων τόσο του Δήμου Μυτιλήνης όσο και του Δήμου δυτικής Λέσβου. Σε δήλωση του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος (στα όρια του δήμου Δυτικής Λέσβου βρίσκεται η έκταση που ανακοινώθηκε ότι επιτάσσεται) αναφέρει:

«Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου».

Με άλλη κοινή δήλωση, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Βέρρος Ταξιάρχης, οι πρόεδροι Κοινοτήτων και από τους δύο δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης και συγκεκριμένα οι πρόεδροι Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Πελόπης, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης, Μυστεγνών, Λουτροπόλεως Θερμής, Πύργων Θερμής, Στύψης, Συκαμινέας, και Λεπετύμνου με τους Κοινοτικούς Συμβούλους και πολλούς κατοίκους της περιοχής, εκφράζουν την αντίθεση τους στην κατασκευή της δομής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή «Καράβας» αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του νησιού.

Μηταράκης: Θα κλείσουν οι σημερινές δομές σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο
Στο κυβερνητικό σχέδιο, που ανακοινώθηκε, σχετικά με τη δημιουργία πέντε κλειστών δομών για αιτούντες άσυλο σε νησιά, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, ο Νότης Μηταράκης διαμήνυσε πως «οι σημερινές ανοικτές δομές σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο θα κλείσουν» ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης είχε συζητηθεί με τις τοπικές κοινωνίες, υπήρχε μία δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν χώρους», είπε ο κ. Μηταράκης για να συμπληρώσει ότι «κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να προχωρήσουμε σε αυτό που μας ζητάει ο κόσμος: δώστε λύσεις»

Σχετικά με την επίταξη χώρων για τη δημιουργία των κλειστών δομών, διευκρίνισε πως «τα επιτάσσουμε για τρία χρόνια και θα πληρώσουμε αποζημιώσεις ενοικίου στους ιδιοκτήτες της γης για τα τρία αυτά χρόνια».



Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των κατοίκων ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «μετατρέπουμε τα ανοικτά κέντρα στο μισό απ’ αυτό που είναι σήμερα, οι νέες δομές είναι πολύ μικρότερες και θα είναι με τάξη, με κανόνες υγιεινής, αυτόνομες ιατρικά ώστε να μην επιβαρύνουν τα τοπικά νοσοκομεία...».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε το πρόβλημα για την ασφάλεια των νησιών», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις