Τα εννέα βασικά σημεία για τα όσα πρέπει να γνωρίζουν για το Brexit οι πολίτες της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί στην Ελλάδα, καθώς και οι επιχειρήσεις,
παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Σε ανακοίνωσή του, διαβεβαιώνει πως η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάστηκε με εντατικούς ρυθμούς για να αντιμετωπίσει και να μετριάσει τις συνέπειες του Brexit και σημειώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών, οργάνωσε από το καλοκαίρι τον θεσμικό διάλογο με πολίτες, επιχειρηματίες και κοινωνικούς φορείς για τη διαχείριση όλων των επιμέρους θεμάτων που προκύπτουν στις συναλλαγές με τη Μ. Βρετανία.
Επίσης, καταρτίστηκε επιχειρησιακό σχέδιο που ενέπλεκε όλους τους αρμόδιους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης τεχνικά, διοικητικά, επιχειρησιακά και οργανωτικά.
Με το Νόμο 4652/2020 που κατατέθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, καθορίζονται ζητήματα διαμονής, ασφάλισης και περίθαλψης των Βρετανών πολιτών, διευθετούνται θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού, τουριστικού, ασφαλιστικού και μεταφορικού τομέα, καθώς επίσης προβλέπεται η περεταίρω στελέχωση των ελληνικών τελωνειακών αρχών, που αναμένεται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της μετάβασης.
«Αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών για την ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, με μια ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση των κρισιμότερων παραμέτρων», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός.
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της νέας πραγματικότητας παρακολουθώντας τις εξελίξεις, τα νέα δεδομένα και ισχυροποιώντας τον διοικητικό μηχανισμό ώστε να αντεπεξέλθει σε ζητήματα ιδιωτών και επιχειρήσεων», τονίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Τι πρέπει όμως να γνωρίζουν για το Brexit οι πολίτες της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις;
Έλληνες πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η απόκτηση καθεστώτος μονίμου διαμένοντος (settled status) ή προσωρινά μονίμου διαμένοντος (pre-settledstatus) επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να συνεχίσουν να κατοικούν, να σπουδάζουν, να εργάζονται, να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας και να δικαιούνται κοινωνική ασφάλιση
Όλοι οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη οικογενείας τους δικαιούνται να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση για να αποκτήσουν το καθεστώς μονίμου ή προσωρινά μονίμου διαμένοντος.
Οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και αυτοί που αναζητούν εργασία μπορούν να παραμείνουν στο Η.Β. μετά την 31/1/2020. Δικαιούνται να κάνουν αίτηση μετά από 5 συνεχόμενα έτη διαμονής για την απόκτηση καθεστώς μονίμου διαμένοντος.
Οι φοιτητές της ΕΕ θα συνεχίσουν να έχουν ίση μεταχείριση σε σχέση με τους Βρετανούς φοιτητές, ίδια δικαιώματα εγγραφής, καθώς επίσης θα έχουν δικαίωμα να διεκδικούν φοιτητικά δάνεια υπό τους ίδιους όρους με τους Βρετανούς φοιτητές. Οποιεσδήποτε προσαρμογές προνομίων θα αφορούν όλους τους φοιτητές.
Βρετανοί πολίτες στην Ελλάδα
Ο νόμος 4652/2020 ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την πρόσβαση στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη, την αναγνώριση επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων και τη χρήση αδειών οδήγησης που έχουν εκδοθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τη δυνατότητα να παραμείνουν, να φοιτούν και να εργάζονται στη χώρα όπως πριν, οι Βρετανοί πολίτες.
«Η ενημέρωση και υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν εξάγουν σε χώρες εκτός ΕΕ και η εξοικείωση τους με τις διαδικασίες εισαγωγών και εξαγωγών σε τρίτες χώρες αποτελούν άμεσες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στη μετά - Brexit εποχή», διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών.
Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ΗΒ
Τα προϊόντα τα οποία εισάγονταν ελεύθερα μετά το Brexit υπάγονται στη διαδικασία του τελωνείου
Οι τελωνειακές αρχές ενδέχεται να απαιτούν εγγυήσεις για δυνητικές ή υφιστάμενες τελωνειακές οφειλές. Θα εφαρμόζονται δασμοί, χωρίς προτιμήσεις, για εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης ενδέχεται να ισχύουν απαγορεύσεις ή περιορισμοί για ορισμένα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο και να απαιτούνται άδειες εισαγωγής ή εξαγωγής.
Οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαλλάσσονται από ΦΠΑ. Θα αλλάξουν οι κανόνες για την δήλωση και καταβολή του ΦΠΑ. Για τη διακίνηση εμπορευμάτων προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαιτείται διασάφηση εξαγωγής.
Αναφορικά με τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και διακινούνται προς το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να χρειάζονται ηλεκτρονικό διοικητικό έγγραφο (e-AD)
Εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν στην υποβολή δεδομένων για ασφάλεια και προστασία για εισερχόμενα στην Ε.Ε. εμπορεύματα (Συνοπτική διασάφηση εισόδου-ENS).
Για τα εισερχόμενα σε λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου εμπορεύματα προκειμένου να μην καθυστερούν φορτία, ίσως χρειάζεται ειδική εκ των προτέρων γνωστοποίηση του φορτίου από τις αρχές του Η.Β.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Μόλις πήρα αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα από το Children's Health Defence που ίδρυσε ο Robert Kennedy Junior, ο Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ ...
-
H εκπομπή «Today», το πρωινό talk show του ABC, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και στα social med...
-
Σας προειδοποιώ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΤΕ 10 Δευτερόλεπτα ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
-
Όλες οι κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς γίνονται πλέον VISA
-
«Θόρυβο» έχει προκαλέσει η ανάρτηση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου