Αλέξανδρος Αλεξιάδης
Αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις των Ελλήνων χοιροτρόφων, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στις Σέρρες.
Με τις έρευνες για να διαπιστωθεί πως μεταδόθηκε η νόσος στους χοίρους της οικόσιτης μονάδας στο χωριό Νικόκλεια Σερρών, να είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι αρχές κάνουν ελέγχους σε όλον τον νομό, ενώ από χθες, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ισχύουν έκτακτα μέτρα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απαγόρευση διακίνησης χοιρινού κρέατος και υποπροϊόντων του από τον νομό, για όσο διάστημα χρειαστεί.
Μιλώντας στο GRTimes, o πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας Ιωάννης Μπούρας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα μέχρι στιγμής μέτρα που εξαγγέλθηκαν, λέγοντας ωστόσο πως αυτά μπορεί να αλλάξουν τις επόμενες ημέρες, αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει επέκταση της νόσου σε όλον τον νομό.
Ο κ. Μπούρας ανέφερε πως έχει ήδη συζητηθεί και το θέμα ενδεχόμενων αποζημιώσεων στους χοιροτρόφους, για το διάστημα που δεν θα μπορούν να εμπορευθούν τα προϊόντα από τις μονάδες τους, παρέπεμψε ωστόσο στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, για το αν, το πως και το πότε αυτές θα δοθούν.
Μιλώντας για τους ελέγχους, υπογράμμισε πως πρέπει να γίνουν πολλές περισσότερες προσλήψεις κτηνιάτρων. «Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και άλλα πράγματα. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τους κτηνιάτρους. Πήραν 46, 47 αλλά εμείς θέλουμε 146 και παραπάνω για να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς. Όσες περισσότερες προσλήψεις γίνουν, τόσο το καλύτερο, ειδικά όταν υπάρχουν κρίσεις σαν και αυτή» κατέληξε ο κ. Μπούρας.
Σταύρος Αραχωβίτης: Να εντοπιστεί άμεσα το πως έφτασε η νόσος στη χώρα μας
Στη μεγάλη σημασία που έχει να εντοπιστεί άμεσα ο τρόπος με τον οποίο έφτασε η αφρικανική πανώλη των χοίρων στη χώρα μας, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο GRTimes.gr, o βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης.
«Έχει σημασία και το πως έγινε η εισαγωγή. Γιατί αυτό δεν ήταν στην πρώτη γραμμή, δεν ήταν αγριογούρουνο, δεν ήταν μονάδα οργανωμένη που η νόσος θα μπορούσε να μπει από πολλαπλασιαστικό υλικό, ή από ζωοτροφές ή από υλικά κτλ. Ήταν μια οικόσιτη μονάδα, αλλά έχει σημασία να βρούμε τον τρόπο που έφτασε εκεί η συγκεκριμένη ασθένεια» ανέφερε.
Όπως τονίζει ο κ. Αραχωβίτης, από την πρώτη ώρα που σήμανε συναγερμός στην Ευρώπη, καταρτίστηκε ένα σχέδιο και για την αποτροπή της εισόδου στη χώρα μας, αλλά και για τα πρώτα άμεσα μέτρα, στο ενδεχόμενο που η αφρικανική πανώλη των χοίρων περνούσε τα σύνορα μας.
«Αυτό το σχέδιο είναι εδώ και χρόνια έτοιμο και πάνω σε αυτό κινείται και η σημερινή πολιτική ηγεσία και το εφαρμόζει. Οι υπηρεσίες δηλαδή είναι έτοιμες εδώ και χρόνια.
Το σχέδιο, εκτός από τους Έλληνες επιστήμονες που δούλεψαν πάνω σε αυτό, βασίζεται και σε ευρωπαϊκά πρότυπα για το πως αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους εισβολές ασθενειών» είπε χαρακτηριστικά.
Δεν λύνεται το πρόβλημα με 50 συμβασιούχους κτηνιάτρους
Όπως δηλώνει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης, προϋποθέτει κτηνιάτρους με μόνιμη σχέση εργασίας και πάνω σε αυτό το πλαίσιο είχε προχωρήσει και η πρώην κυβέρνηση που είχε «τρέξει» τις διαδικασίες για την πρόσληψη 172 κτηνιάτρων στις περιφέρειες και στους δήμους από το υπουργείο Εσωτερικών.
«Αυτές οι προσλήψεις όχι μόνο δεν προχώρησαν, αντ` αυτ έφερε μια τροπολογία το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης, όπου έλεγε ότι για έκτακτες τέτοιες καταστάσεις – όπως η αφρικανική πανώλη – μπορούν να διορίζονται μέχρι 50 κτηνίατροι στο υπουργείο, χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ, χωρίς καμία άλλη διαδικασία για 12 μήνες. Αυτή η διαδικασία ακούγεται ωραία, ότι άμεσα μπορεί ο υπουργός να διορίσει με ταχύτητα κτηνιάτρους για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης, αλλά φανταστείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι μόνο για 12 μήνες, δεν είναι μόνιμοι και 2ον είναι στο υπουργείο και όχι στις περιφέρειες που είναι και η πρώτη γραμμή άμυνας που θα κληθούν να την αντιμετωπίσουν. Οι περιφέρειες είναι αυτές που θα ελέγξουν τα σφαγεία, που θα ελέγξουν δείγματα που έρχονται από ένα νεκρό ζώο…» υπογραμμίζει ο κ. Αραχωβίτης εκτιμώντας πως οι συγκεκριμένες προσλήψεις του ΥΠΑΑΤ, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων υπήρξε αποστελέχωση των υπηρεσιών. «Και να θυμίσω ότι ήταν το δεύτερο μνημόνιο το οποίο επέβαλλε πέντε αποχωρήσεις για κάθε πρόσληψη, που έγιναν προφανώς σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς κτλ και έμειναν πιο πίσω οι προσλήψεις κτηνιάτρων και γεωπόνων στο υπουργείο. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που είχαμε δρομολογήσει τις προσλήψεις 172 κτηνιάτρων και 180 γεωπόνων και άλλων ειδικοτήτων στο ΥΠΑΑΤ» είπε ο κ. Αραχωβίτης.
Εκατοντάδες νέα κρούσματα στην Ευρώπη
Η εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί στη χώρα μας, τονίζουν επιστήμονες, καθώς τα τελευταία χρόνια κρούσματα της νόσου έκαναν την εμφάνιση τους όλο και πιο κοντά στα ελληνικά σύνορα.
Στη γειτονική Βουλγαρία η εμφάνιση της ζωονόσου, οδήγησε μέσα σε λίγους μήνες στη θανάτωση χιλιάδων χοίρων στις εμπορικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες επλήγησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να χάσουν την εργασία τους περίπου 25.000 άτομα σύμφωνα με οικονομικούς εμπειρογνώμονες. Την ίδια στιγμή η τιμή του χοιρινού κρέατος «τσίμπησε» μέσα στο καλοκαίρι 7 – 10% πάνω και υπάρχουν φόβοι πως αν η αφρικανική πανώλη συνεχίζει να πλήττει τη χοιροτροφία της χώρας, οι αυξήσεις μπορεί να αγγίξουν και το 50%, σε βάθος ενός έτους.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της νόσου παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται και ενισχύοντας δράσεις για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου. Εφαρμόζουν μάλιστα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τα νέα κρούσματα της αφρικανικής πανώλης (όπως και άλλων επιδημιών στα ζώα) τα στοιχεία του οποίου για το τελευταίο διάστημα, δεν είναι και τόσο αισιόδοξα για τη χώρα μας που βρίσκεται σε έναν «κλοιό» από περιοχές όπου η επιδημία εξαπλώθηκε.
Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία, που αφορούν στο διάστημα από 30/01/2020 έως 5/02/2020, στις ευρωπαϊκές χώρες εμφανίστηκαν συνολικά 321 νέα κρούσματα, με τα 16 από αυτά σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα σε χοίρους παραγωγής σε μονάδες και τα υπόλοιπα 305 σε αγριογούρουνα τα οποία επίσης ασθενούν και βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην εξάπλωση της νόσου, σε πολλές χώρες, με πρώτη την Πολωνία.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Ένα από τα πράγματα που αναρωτιόμαστε είναι γιατί η Πηνελόπη Αναστασοπούλου δεν βρίσκεται στην τηλεόραση.
-
Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια νόσος που «προτιμά» τις γυναίκες και η οποία προκαλεί μείωση στην οστική πυκνότητα μέσα από την ταχύτερη απώ...
-
Σοβαρό τροχαίο είχε πασίγνωστος Έλληνας ηθοποιός στη λεωφόρο Συγγρού, το μεσημέρι της Παρασκευής (20/12).
-
Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.
-
Καταγγελία σόκ από πατέρα!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου