Προς αναμονή των εξελίξεων για τη διεθνή Διάσκεψη Κορυφής του Βερολίνου με θέμα τη Λιβύη βρίσκεται ο πλανήτης, καθώς οι αποφάσεις θα επηρεάσουν σημαντικά τις χώρες που έχουν άμεσα συμφέροντα στην
ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή της Λιβύης αλλά θα αναδείξουν και την δυναμική πολιτική των εμπλεκόμενων στη Διάσκεψη, χωρών.
Οι συνομιλίες των προσκεκλημένων χωρών της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ, θα ξεκινήσουν σήμερα, λίγο μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδας και αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά τις 18:00, όπου θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της Άγκελα Μέρκελ με τον γ.γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Που θα επικεντρωθούν οι συνομιλίες
Ο ξένος Τύπος αναφέρεται στο σημερινό σχέδιο ψηφίσματος της Διάσκεψης για τη Λιβύη, στο οποίο φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι χώρες που θα συμμετέχουν, οι διεθνείς οργανώσεις αλλά και οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη. Πρόκειται για έγγραφο του ΟΗΕ στο οποίο αποτυπώνονται οι στόχοι της συνάντησης την Κυριακή.
Στην «προτεραιότητα στην εκεχειρία και στη δρομολόγηση πολιτικής λύσης» θα στοχεύσουν οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη χώρες. Ακόμη θα ζητηθεί να σταματήσουν όλα τα στρατιωτικά κινήματα που υποστηρίζουν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ξεκινώντας από την αρχή της διαδικασίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου. Επίσης, θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.
Ποιοι θα συμμετέχουν στη Διάσκεψη
Στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη αναμένεται να συμμετέχουν: από τις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, η Ρωσία, η Τουρκία, η Γαλλία με τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλία, η Βρετανία με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα, η Αλγερία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ε.Ε., ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο Αφρικανικός Σύνδεσμος και ο ΟΗΕ.
Από τη διάσκεψη αποκλείστηκε η Ελλάδα, παρά τα διαβήματα και το μπαράζ επαφών της Αθήνας έως την τελευταία στιγμή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε τον διπλωματικό μαραθώνιο επικοινωνώντας για το θέμα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη και την αναχώρησή του το μεσημέρι του Σαββάτου, έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα παρότι αποκλείστηκε από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, διεκδικεί να παίξει ρόλο στην επόμενη ημέρα στη Λιβύη.
Έτσι κι αλλιώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί και θα ασκήσει βέτο σε λύση για την Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί το παράνομο μνημόνιο που έχει υπογράψει ο Ερντογάν με την κυβέρνηση Σάρατζ.
Ποιοι τάσσονται κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου
Από τις δυνάμεις που θα μετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, κοινή θέση με την Ελλάδα κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου έχουν εκφράσει επισήμως η Αίγυπτος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, δεσμεύονται από τις αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες συμμερίζεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.
Ερντογάν: Δεν φεύγουμε από τη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο
Εν τω μεταξύ, προκλητικός είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος σε μία ακόμη προσπάθεια να βρεθεί σε θέση ισχύος μεταξύ των μεγάλων «παιχτών» στην περιοχή, τόνισε μεταξ΄'υ άλλων ότι «η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη έως ότου της παραδοθούν τα δικαιώματα της στη Μεσόγειο και μέχρι να αποκτήσει μια νόμιμη διοίκηση ο λιβυκός λαός». «Με τη συμφωνία που συνομολογήσαμε με τη Λιβύη στη Μεσόγειο δημιουργήσαμε μια εξίσωση που εξέπληξε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ερντογάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου