Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

O Τραμπ «στραγγαλίζει» & το Ιράκ: Απειλεί με δέσμευση 3 δισ. δολαρίων από λογαριασμό της Βαγδάτης – Επιβάλλει την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Η κυβέρνηση Τραμπ προειδοποίησε το Ιράκ αυτή την εβδομάδα ότι κινδυνεύει να χάσει την πρόσβαση σε κρίσιμο κυβερνητικό τραπεζικό
λογαριασμό αν η Βαγδάτη επιμείνει στην απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα μετά την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ που σκότωσε κορυφαίο ιρανό στρατηγό, αποκαλύπτουν ιρακινοί αξιωματούχοι. Ουσιαστικά η Ουάσινγκτον, με την απειλή των κυρώσεων επιβάλλει την παρουσία της στη χώρα, τη στιγμή που το συντριπτικό ποσοστό πολιτών και πολιτικών επιθυμεί την άμεση απόσυρση των ξένων δυνάμεων.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα κλείσουν την πρόσβαση του Ιράκ σε τραπεζικό λογαριασμό της χώρας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, μια κίνηση που θα μπορούσε να υποβαθμίσει την ήδη ταραγμένη οικονομία του Ιράκ, επιβάλλοντας έτσι την αμερικανική παρουσία στην περιοχή.
Το Ιράκ, όπως και άλλες χώρες, διατηρεί κυβερνητικούς λογαριασμούς στη Νέα Υόρκη ως σημαντικό μέρος της διαχείρισης των οικονομικών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από πωλήσεις πετρελαίου. Η απώλεια πρόσβασης στους λογαριασμούς θα μπορούσε να περιορίσει τη χρήση αυτών των εσόδων από το Ιράκ, δημιουργώντας μια κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και περιορίζοντας σε κρίσιμο βαθμό το βασικό έσοδο στο οποίο ισορροπεί η οικονομία του Ιράκ.
Η προοπτική των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράκ προέκυψε μετά την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό κ. Κασέμ Σολεϊμάνι στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη Κυριακή για την απομάκρυνση των περίπου 5.300 στρατιωτών των ΗΠΑ, ασκώντας πιέσεις στον πρωθυπουργό Αμπντούλ Μάχντι.

Σε απάντηση στο μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο υποστηρίχθηκε από τον πρωθυπουργό, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Ιράκ εάν οι ΗΠΑ αναγκαστούν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός ζήτησε από τις ΗΠΑ να συμφωνήσουν σε συνομιλίες για το σχεδιασμό της ασφαλούς απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Ο Πομπέο απέρριψε το αίτημα της Βαγδάτης και είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την εκστρατεία με βάση το Ιράκ κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει την προειδοποίηση των ΗΠΑ προς το Ιράκ σχετικά με το λογαριασμό στη Νέα Υόρκη, επισημαίνει η Wall Street Journal.
Το τελεσίγραφο Τραμπ σχετικά με τον λογαριασμό του ιρακινού τραπεζικού λογαριασμού διαβιβάστηκε στον πρωθυπουργό του Ιράκ την Τετάρτη κατά τη διάρκεια τηλεφωνική επικοινωνίας, σύμφωνα με έναν υπάλληλο του γραφείου του, στην οποία τέθηκε επίσης και η συνολική στρατιωτική, πολιτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Η οικονομική απειλή από τις ΗΠΑ επηρεάζει τους ιρακινούς αξιωματούχους καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων χωρίς να προκαλέσουν αντιδράσεις. Τις τελευταίες ημέρες, Ιρακινοί αξιωματούχοι τόνισαν την ανάγκη για φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρόλο που οι φιλο-ιρανικές πολιτοφυλακές και οι πολιτικοί ασκούν πίεση να εκδιώξουν αμερικανικά στρατεύματα.
Ο Αμπντούλ Μάχντι είπε ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η σύγκρουση στο Ιράκ επειδή οι ΗΠΑ δεν εμπιστεύονται τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας για να προστατεύσουν τα στρατεύματά της.
Αλλά προκύπτουν αμφισβητήσεις σχετικά με το αν ο Αμπντούλ Μάχντι δύναται να πάρει μια τέτοια απόφαση, δεδομένου του καθεστώτος του ως προσωρινός πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων πιθανών εμποδίων είναι οι Κούρδοι και οι περισσότεροι ηγέτες των Σουνιτών, οι οποίοι μποϊκόταραν τη σύνοδο κατά την οποία οι βουλευτές ψήφισαν για την απέλαση στρατευμάτων.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη θα μπορούσε να επιτρέψει την ανακατεύθυνση αμερικανικών χρημάτων σε ιρανικούς λογαριασμούς και σε άλλους αντιπάλους της Ουάσινγκτον.
Η εκστρατεία κυρώσεων της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον του Ιράν έχει περιορίσει σημαντικά τη ροή αμερικανικών δολαρίων στην κυβέρνηση της Τεχεράνης κατά το παρελθόν έτος. Το Αμερικάνικο δολάριο, το πιο εμπορεύσιμο νόμισμα στον κόσμο, χρησιμοποιείται από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν για να πληρώσει τους ξένους μισθοφόρους που αγωνίζονται εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, όπως ισχυρίζεται η Ουάσινγκτον.
Ιρανικές ιδιοκτησίες ή ελεγχόμενες εταιρείες συναλλάγματος και τράπεζες στο Ιράκ αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης για το Ιράν και τους αντιπροσώπους του που δραστηριοποιούνται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αγωνίζονται εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ.
Η Τράπεζα της Νέας Υόρκης παρέχει τραπεζικές και άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε περίπου 250 κεντρικές τράπεζες, κυβερνήσεις και άλλα ξένα επίσημα ιδρύματα, όπως ο λογαριασμός που ανήκει στο Μπαγκλαντές, από το οποίο οι πράκτορες της Βόρειας Κορέας μπόρεσαν να κλέψουν 81 εκατομμύρια δολάρια το 2016.
Όταν το Ιράκ χρειάζεται σκληρό νόμισμα, η κεντρική του τράπεζα μπορεί να ζητήσει αποστολή λογαριασμών που στη συνέχεια διανέμεται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω τραπεζών και συναλλάγματος. Ενώ το επίσημο νόμισμα της χώρας είναι το δηνάριο, τα αμερικανικά δολάρια αποτελούν συχνότερο μέσο συναλλαγών.
Η Τράπεζα της Νέας Υόρκης δεν αποκαλύπτει δημόσια πόσα χρήματα κατέχει σήμερα για την κεντρική τράπεζα του Ιράκ, ωστόσο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη οικονομική κατάσταση της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράκ, στα τέλη του 2018, η αμερικανική τράπεζα κατείχε περίπου 3 δισ. δολάρια, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για την ασθμαίνουσα ιρακινή οικονομία.
Ο περιορισμός της πρόσβασης του Ιράκ σε δολάρια θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της αξίας του δηναρίου, όπως έγινε το 2015, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει και πάλι σοβαρή έλλειψη στο Ιράκ, καθώς οι άνθρωποι, οι εταιρείες και οι τράπεζες προσπαθούν να εξασφαλίσουν μετρητά. Μια τέτοια υποτίμηση θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερα οικονομικά προβλήματα, καθώς μειώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις