Η δολοφονία του ανώτατου αξιωματούχου του Ιράν, Κ.Σολεϊμάνι πριν μερικές ημέρες, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο ενός άγριου ψυχρού πολέμου μεταξύ του
καθεστώτος των μουλάδων και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με τον Amil Imani, Ιρανο-αμερικανό αρθρογράφο, λογοτέχνη και μεταφραστή, «αυτή η δολοφονία χαιρετίστηκε από μερίδα του ιρανικού λαού που είχε χάσει πολλά παιδιά του (άνω 350 οι νεκροί και απροσδιόριστος αριθμός τραυματιών) στην πρόσφατη εξέγερση.
Για αυτούς, η δολοφονία του Σολεϊμάνι ήταν μια ανακούφιση για τη δολοφονία των παιδιών τους. Η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ιράν, αποτελεί για μεγάλο μέρος των Ιρανών ένα μεγάλο βάρος ως μια δυνητικά καταστροφική αντιπαράθεση.
Το Ισραήλ, οι χώρες του Περσικού Κόλπου, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Ιράκ καθώς και άλλα έθνη πιο μακριά από την περιοχή, είναι πλέον κομμάτι αυτής της μεγάλης γεωπολιτικής κρίσης.
Είναι προφανές ότι η σημερινή κατάσταση είναι πραγματικά πολύ κακή και κυρίως άκρως επικίνδυνη για ολόκληρο τον πλανήτη.
Όποιος πιστεύει ότι οι λογικοί άνθρωποι και στις δύο πλευρές ασχολούνται με το πως θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο συμβιβασμό, πλανώνται οικτρά.
Ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε κάτι που οι προηγούμενοι προκάτοχοί του ήταν ανίκανοι να πράξουν στο Ιράν.
ΕΕ, Ρωσία και Κίνα πρέπει να σταματήσουν να κατευνάζουν αυτό το στυγνό καθεστώς. Αν δεν με πιστεύετε, περιμένετε μέχρι να πάρουν στα αιματηρά χέρια τους οι μουλάδες, το αγαπημένο τελικό όπλο τους (πυρηνικές κεφαλές).
Όλοι οι προηγούμενοι Αμερικανοί πρόεδροι δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να λύσουν αυτόν τον γρίφο, αλλά τώρα Πρόεδρος είναι ο Ν.Τραμπ. Ο ίδιος όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμά τους και θα κινηθεί εντελώς διαφορετικά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χρόνος λειτουργεί ως λυτρωτής ακόμη και στα πιο ακανθώδη προβλήματα. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα με το Ιράν δεν θα πάει μακριά και ο χρόνος θα καταστήσει μια τρομερή σύγκρουση πιο πιθανή και πιο θανατηφόρα από παλιά. Υπάρχει, ωστόσο, και μια μη βίαιη λύση, χωρίς κατευνασμό, που προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες επίλυσης του αδιεξόδου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα ηθικό καθήκον και την υποχρέωση να διορθώσουν το λάθος του 1979, βοηθώντας τους Ιρανούς πολίτες να επιτύχουν το στόχο τους για την αλλαγή καθεστώτος», καταλήγει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, αυτό αποτελεί σαφώς προοίμιο εξελίξεων, που συμφέρουν ταυτόχρονα Τραμπ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά όχι Ρωσία και Κίνα.
Για αυτό και για πολλά άλλα, όπως η δήλωση αποκλιμάκωσης του Τραμπ μετά την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων σε αμερικανική βάση, αναμένουμε το επόμενο διάστημα σχεδόν σίγουρα μια εξέγερση εντός της ιρανικής επικράτειας χειρότερη και μεγαλύτερη από την τελευταία, διότι αποτελέι την «καλύτερη λύση» για την Δύση.
Στοχοποίησαν και δεύτερο Ιρανό αξιωματούχο οι ΗΠΑ
Αποκάλυψη που θα συζητηθεί από την Washington Post, η οποία με σημερινό της δημοσίευμα υποστηρίζει πως την ημέρα που οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την επίθεση στον στρατηγό Σουλεϊμανί, ήταν σε εξέλιξη ακόμη μια επιχείρηση κατά ανώτερου Ιρανού αξιωματούχου στην Υεμένη.
Η Washington Post επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους και σημειώνει στο ρεπορτάζ της πως ο στόχος ήταν ένας χρηματοδότης και κεντρικός διοικητής της ομάδας Quds που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Υεμένης. Πάντως σύμφωνα με τους αξιωματούχους, αυτή η επιχείρηση των ΗΠΑ δεν έφερε το επιθυμητό για αυτούς αποτέλεσμα και δεν πέτυχε την εξουδετέρωση του ανώτερου Ιρανού αξιωματούχου.
Στο μεταξύ αυτή η αποτυχημένη επιχείρηση των ΗΠΑ στην Υεμένη, σύμφωνα με την Washington Post, φέρνει στο φως πολλά ερωτήματα για το κατά πόσο η εντολή του Ντόναλντ Τραμπ για την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί δόθηκε για να προλάβουν κάποιο χτύπημα, όπως ειπώθηκε επίσημα από τον Αμερικανό πρόεδρο ή αποτελούσε μέρος ενός σχεδίου για να εξουδετερωθούν ανώτατα μέλη της ηγεσίας των Φρουρών της Επανάστασης.
Ακόμη οι αξιωματούχοι σημείωσαν πως η επιχείρηση στην Υεμένη παραμένει απόρρητη και δεν έχουν πει τίποτε παραπάνω, παρά μόνο πως η επιχείρηση ήταν αποτυχημένη.
«Αν τον είχαμε σκοτώσει, θα το είχαμε αναφέρει το ίδιο βράδυ», ανέφερε ένας Αμερικανικός αξιωματούχος σύμφωνα με την Washington Post.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου