Διπλωματική πηγή γνωστοποίησε πως η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να συμμετέχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο αλλά και
της εκεχειρίας στη Λιβύη, που αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρώπη, όπως εκτίμησε η διπλωματική πηγή, είναι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα, γιατί αυτό της δίνει έναν ενεργό ρόλο στο θέμα της λιβυκής κρίσης, ένα διπλωματικό πρόβλημα στο οποίο – μέχρι σήμερα – δεν είχε μετείχε ενεργά.
Αναφερόμενη στο ζήτημα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Τουρκία για το προσφυγικό, η ίδια πάντα πηγή, γνωστοποίησε πως μόλις ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, όπως αυτό ορίζεται από τη συμφωνία των δύο πλευρών, τότε η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να το επεκτείνει.
Οι υπουργοί Εξωτερικών, είπε καταλήγοντας, εξέτασαν πιθανούς τρόπους συνέχειας των ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ των κρατών κελών της Ε.Ε.
Η ελληνική πλευρά, διαμέσου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, είχε κάνει γνωστή από την περασμένη Παρασκευή, την πρόθεσή της να συμμετάσχει ενεργά στο μέλλον της Λιβύης, ακόμη και με την αποστολή παρατηρητών στη χώρα.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη μέρα, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις που χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή στη Λιβύη, είτε με συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και μεταφοράς μισθοφόρων στη χώρα», είχε δηλώσει, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών.
Θετικός ο ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της Κουμουνδούρου είπε στο CNN Greece ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θετική σε ελληνική συμμετοχή σε ενδεχόμενη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη.
Αυτό βέβαια εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και τη ΕΕ στη βάση του διεθνούς δικαίου. Σε ερώτηση μας στον αξιωματούχο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικός και στην αποστολή στρατιωτικού προσωπικού σε μια ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, η απάντηση ήταν θετική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου