Μύθος είναι η πανίσχυρη και δήθεν αξιόπιστη τουρκική αμυντική βιομηχανία, η οποία υποτίθεται ότι εξάγει αξιόπιστα οπλικά συστήματα.
Tο κάζο στην Λιβύη για την Άγκυρα είνα τεράστιο, με τα τουρκικά θωρακισμένα οχήματα Kirpi και Furan να καίγονται σαν «λαμπάδες από την δράση των δυνάμεων του Χαφτάρ, προκαλώντας ταυτόχρονα γέλιο στους Λίβυους.
See M.LNA's other Tweets
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Zaman», οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης μπόρεσαν να καταστρέψουν μεγάλο αριθμό των τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι μαχητές του Σαράτζ, σημειώνοντας ότι οι Λίβυοι ονόμασαν το τουρκικό θωρακισμένο Kirpi σε “πυροτέχνημα”.
Η Τουρκική εφημερίδα ανέφερε ότι «ένα κύμα χλευασμού κατατρέχει τα βαρέως τύπου τουρκικά θωρακισμένα οχήματα των μοντέλων «Kirpi » και «Furan », τα οποία παρέδωσε η Άγκυρα στην κυβέρνηση Al Sarraj, για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.
Επισημαίνει δε ότι ο επίσημος απολογισμός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης που δημοσίευσε μια σειρά εικόνων και βίντεο μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης «Twitter», αποκάλυψε την εξουδετέρωση και κατάσχεση μεγάλου αριθμού τουρκικών θωρακισμένων οχημάτων Kirpi, στην πόλη της Σύρτης.
Όταν οι ένοπλες δυνάμεις του Χαφτάρ πήραν τον έλεγχο της Σύρτης, οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης αποσύρθηκαν από αυτήν κακήν κακώς, αφήνοντας πολλά τουρκικά οχήματα πίσω τους.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν γύρω από το τουρκικό θωρακισμένο όχημα, επιβεβαίωσαν ότι οι ικανότητες του τουρκικού οχήματος που παράγεται από την εταιρεία «BMC» η οποία έχει σχέση με την οικογένεια Ερντογάν, είναι εξευτελιστικά πολύ χαμηλές, ενώ η θωράκιση τους ακόμα και σε ριπές αυτομάτων όπλων είναι εντελώς ανίσχυρη, εκθέτοντας το στρατιωτικό προσωπικό που επιβαίνει σε αυτά.
Για αυτό και οι άνδρες του Σάρατζ τα αφήσαν πίσω τους μετά την εισβολή των “χαφταρικιών” στην Σύρτη, φοβούμενοι μήπως πεθαίνουν μέσα σε αυτά “σαν τα ποντίκια”.
Η τουρκική εφημερίδα επικαλέσθηκε έναν Τούρκο στρατιωτικό αξιωματούχο, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, ο οποίος προσπάθησε να περισώσει την κατάσταση δηλώνοντας ότι: «Τα τεθωρακισμένα οχήματα που πωλούνται στη Λιβύη φέρουν υψηλή θωράκιση και ο εξοπλισμός τους είναι καλός. Η αποστολή τους είναι να μεταφέρουν στρατιώτες με ασφάλεια από τη μια θέση στην άλλη, για αυτό δεν χρειάζεται να είναι βαριά θωρακισμένα ή ευέλικτα«.
Ο Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος πρόσθεσε: «Ο πύργος διαθέτει αυτόματα οπλικό σύστημα Aelsan SARP και είναι επιτυχημένος, όπως και στο άλλο θωρακισμένο όχημα που εμφανίζεται στις φωτογραφίες που είναι τύπου» Furan «, το οποίο είναι ένα ισχυρό θωρακισμένο όχημα”.
Ο ίδιος απέδωσε τον λόγο για την αποτυχία αυτών των τεθωρακισμένων οχημάτων στις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στη Λιβύη σε τρεις λόγους:
Α. ο πρώτος λόγος είναι ότι οι πολιτοφυλακές που συνδέονται με την κυβέρνηση Σαράτζ δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία για το θωρακισμένο όχημα.
Β. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι περισσότεροι στρατιώτες της Λιβύης δεν είναι τακτικοί στρατιώτες αλλά πολιτοφύλακες .
Γ. Η άποψη της πολιτοφυλακής του Σαράτζ για τα τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα που αξίζουν 200-300 χιλιάδων δολάρια είναι διαφορετική από την άποψή της άλλης πλευράς για αυτά.
Ο Άραβας αμυντικός εμπειρογνώμονας Arda Mouloudoglu, ο οποίος σχολίασε τις φωτογραφίες και τα βίντεο, ανέφερε ότι η εμπειρία όσων εργάζονται με αυτά, είναι ο πρώτος και κύριος παράγοντας που επηρεάζει την απόδοση του στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Αν αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα έχουν προστασία κατά των ναρκών, δεν θα παρέχουν αντοχή σε όλους τους τύπους πυραύλων, βλημάτων και εκρηκτικών υλικών. Μερικές φορές το θωρακισμένο όχημα δέχεται επίθεση με βλήματα ή εκρηκτικά υλικά που υπερβαίνουν τη φέρουσα ικανότητα του, και το αποτέλεσμα είναι ότι αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα έχουν μόνο κάποιο βαθμό προστασίας”, τόνισε ο ίδιος.
Με λίγα και απλά λόγια τα τουρκικά θωρακισμένα οχήματα γενικώς, είναι άσχημα σχεδιασμένα για πολεμικές επιχειρήσεις ειδικά κοντά και εντός αστικού ιστού, δεν έχουν ισχυρή θωράκιση και δεν προστατεύουν επαρκώς το προσωπικό από τα σύγχρονα αντιαρματικά συστήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου