Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Ο Ντ.Τραμπ υπέγραψε τον EastMed Αct και την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35

Δύο σημαντικά νομοσχέδια για την Ελλάδα και την Κύπρο υπέγραψε χθες ξημερώματα ώρα Ελλάδας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το EastMed Act και τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ για την εθνική Άμυνα.
Η «εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο»(EastMed Act) είναι πλέον νόμος των ΗΠΑ, καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε το βράδυ της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, το νόμο για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στον οποίο περιλαμβάνεται.
Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως: 
Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου μέσω του σχήματος Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και προωθεί μία σειρά από μέτρα για να το στηρίξουν.
Η εξερεύνηση υδρογονανθράκων  στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας προωθεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών παρέχοντας μια πιθανή εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο για συμμάχους και εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών  και δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από άλλα κυρίαρχα κράτη.
Επιπλέον το νομοσχέδιο αναφέρει πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η Κύπρος να μπει στο ΝΑΤΟ, ενώ προβλέπει και βοήθεια 3.000.000 δολαρίων προς την Ελλάδα για το 2020 για αγορά στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ κι 1.300.000 δολάρια για εκπαίδευση προσωπικού, ενώ τονίζεται η σημασία της βάσης στη Σούδα. Επιπλέον προβλέπει την δημιουργία ενός κοινού κέντρου στις ΗΠΑ για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.
Η υπογραφή του νόμου έγινε στο προεδρικό αεροπλάνο εν πτήση προς τη Φλόριδα, όπου θα περάσει τις διακοπές των Χριστουγέννων η «πρώτη οικογένεια των ΗΠΑ» και αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ενημέρωσε σχετικά τους δημοσιογράφους λίγο πριν την προσγείωση.
Επιπλέον ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε και το νόμο του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και η απαγόρευση της μεταφοράς των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, όσο η Τουρκία έχει στην κατοχή της τους S-400.(Προβλέπεται στο νομοσχέδιο πως αν η Τουρκία αποδείξει πως δεν έχει στην κατοχή της ''no longer possesses'' τους S-400 και δεν σκοπεύει να αγοράσει άλλους, τότε θα μπορεί να προμηθευτεί F-35).
 Επιπλέον επιβάλλει κυρώσεις και στα πλοία των εταιριών τα οποία συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Turkstream.
Παράλληλα το Κογκρέσο καλεί με ειδική αναφορά τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, στη βάση του νόμου CAATSA, για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Η αναφορά αυτή υποστηρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των νομοθετών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Η τελετή υπογραφής έγινε στην Αεροπορική Βάση «Άντριους» της Ουάσιγκτον», με τον Πρόεδρο Τραμπ να πανηγυρίζει για τη δημιουργία «Δύναμης για το Διάστημα», καθώς και τις αυξήσεις 3,1% που δίνονται σ’ όλα τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Παρόλα αυτά, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση που καταγράφει τις ενστάσεις του Πρόεδρου Τραμπ για πολλές πτυχές του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων που αφορούν τον «Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Οι προεδρικές ενστάσεις για το «EastMed Act» αμφισβητούν κυρίως την εξουσία του Κογκρέσου σε θέματα στρατιωτικής βοήθειας και συμμετοχής σε διεθνή φόρα. Ωστόσο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν επηρεάζεται από αυτό το γεγονός, καθώς το νομοσχέδιο είναι μέρος του προϋπολογισμού.
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίζεται αντίθετος: Στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στην παροχή διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1).
Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, πηγή του Κογκρέσου διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ότι οι προεδρικές ενστάσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με θέματα δικαιοδοσίας και διάκρισης των εξουσιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επιβάλλει πολιτικές σε ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις