Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Η Τρίπολη υπέβαλε στην Τουρκία αίτημα για στρατιωτική βοήθεια

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με φόντο τις συμμαχίες που επιδιώκει να δημιουργήσει η Άγκυρα με τις χώρες της Μεσογείου και ειδικότερα με
την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης στην Τρίπολη της Λιβύης και την Τυνησία. Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ - Σάρατζ κατέθεσε επίσημο αίτημα προς την Τουρκία για στρατιωτική υποστήριξη από «αέρα, ξηρά και θάλασσα». Στον αντίποδα κινείται, ωστόσο, η Τύνιδα, η οποία ανακοίνωσε κι επισήμως ότι επιθυμεί να παραμείνει ουδέτερη στη λιβυκή κρίση, απορρίπτοντας το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την παροχή λιμανιού προς ελλιμενισμό τουρκικών πολεμικών πλοίων που θα παραπλέουν στη Μεσόγειο.
Ειδικότερα, αξιωματούχος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ – Σάρατζ, τον οποίο επικαλείται το Reuters, επιβεβαίωσε πως η χώρα του έχει ζητήσει την έλευση στρατιωτικών δυνάμεων από την Τουρκία.
Εξάλλου, το δίκτυο Al Arabiya, μετέδωσε την πληροφορία ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Τρίπολης ζήτησε συστήματα αεράμυνας από το καθεστώς Ερντογάν.
Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση μόλις ξαναρχίσει τις εργασίες της, στις 7 Ιανουαρίου.
«Μας ρωτάνε εάν σκοπεύουμε να στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη. Θα απαντήσω: θα πάμε όπου μας προσκαλέσουν. Το μνημόνιο επαναβεβαιώνει τη συνεργασία και τη στήριξή μας. Αυτή η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Σύντομα θα κατατεθεί αίτημα στην εθνοσυνέλευσή μας για την αποστολή στρατού στη Λιβύη. Με αυτή την εντολή θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να στηρίξουμε τη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματος Δικαιοσύνηςκαι Ανάπτυξης (AKP), όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik.
Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα.

Το «όχι» της Τύνιδας στον Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται πως δεν βρήκε «ευήκοα ώτα» στην Τυνησία, αναφορικά με το αίτημά του προς τον Τυνήσιο ομόλογό του για την παροχή στα τουρκικά πολεμικά πλοία ενός λιμανιού στη χώρα,  ώστε να μπορούν –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρούν άμεσα στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το sigmalive.gr, η Προεδρία της Τυνησίας προέβη σε ανακοίνωση με την οποία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο θέμα της λιβυκής κρίσης. 
«Η στάση του κράτους της Τυνησίας, είναι ουδέτερη στη Λιβυκή κρίση. Η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό», υπογράμμιζε η σχετική ανακοίνωση της τυνησιακής Προεδρίας.
Εξάλλου, η Τύνιδα κατήγγειλε με σφοδρότητα τις δηλώσεις σχετικά με την ένταξη της Τυνησίας σε μια τουρκική συμμαχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις