Οι ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν μονίμως το λάθος να διαχειρίζονται τα ελληνοτουρκικά, κοιτώντας το “εσωτερικό”, τις δημοσκοπήσεις και την αποφυγή απωλειών για το κόμμα. Η σημερινή
κυβέρνηση δεν αποφεύγει τον κανόνα και φαίνεται ότι έχει επιλέξει το αφήγημα της “διπλωματικής απομόνωσης” της Τουρκίας, για όσα διαπράττει στη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Είναι τέτοια η “διπλωματική απομόνωση” της Τουρκίας, που στη Διάσκεψη του Βερολίνου που διοργανώνει η Γερμανία για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί, σε αντίθεση με την Τουρκία που θα είναι εκεί! Οι πληροφορίες που θέλουν την Άγκυρα να έχει βάλει βέτο για την παρουσία μας στη διάσκεψη του Βερολίνου, μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν από το ΥΠΕΞ. Προς το παρόν πάντως κυκλοφορούν ευρέως.
Στη διάσκεψη του Βερολίνου συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και φυσικά η Τουρκία. Συμμετέχουν, επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση.
Θα μας εκπροσωπήσει η ΕΕ; Ελπίζουμε πως όχι.
Κατά τ΄ άλλα τον Ιανουάριο η κυβέρνηση σχεδιάζει μία “διπλωματική αντεπίθεση”, όπως την ονομάζει, αρχής γενομένης από την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed, στην Αθήνα, στις 2 Ιανουαρίου.
Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουάριου στην Ουάσιγκτον.
Ο τρίτος σημαντικός σταθμός του πρωθυπουργού, σε αυτό το διπλωματικό σπριντ, στον πρώτο μήνα του νέου έτους είναι η συνάντηση που θα έχει με τον Μ. Μακρόν στο Παρίσι.
Διπλωματικός μαραθώνιος του Έλληνα ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τη σειρά του ετοιμάζεται για έναν Ιανουάριο με γεμάτη την ατζέντα των διπλωματικών ενεργειών.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Ιταλίας, με στόχο τη συνέχιση των συζητήσεων για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ)των δύο χωρών.
Στις 4 ή 5 Ιανουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί στο Κάϊρο η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου με τη συμμετοχή και της Γαλλίας (σχήμα 3+1), με την ασφάλεια, τα ενεργειακά και τις περιφερειακές εξελίξεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων των χωρών που συμμετέχουν στο σχήμα. Με τη σύνθεση αυτή, η τριμερής χρησιμεύει πλέον ως όχημα για την ενεργότερη εμπλοκή της Γαλλίας σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου.
Στις 7 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον για τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Στις 8 Ιανουαρίου τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Αιγύπτου θα συναντηθούν προκειμένου να επιταχυνθούν οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Στα μέσα Ιανουαρίου, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Μαρόκο, μια χώρα με σημαντικό ρόλο για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Άλλωστε, η πολιτική συμφωνία για τη Λιβύη υπεγράφη στο Skhirat του Μαρόκου.
Τέλος, στις 15 – 16 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το EastMed Gas Forum στο Κάϊρο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
TA MME ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΦΑΝΕΣ!!! ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΟΛΙΑ!!! ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ......
-
Το περιστατικό έλαβε χώρα χθες Πέμπτη σε ΑΤΜ κεντρικού σημείου της Λάρισας και συγκεκριμένα στο μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών της Εθνικής ...
-
Έφη Φουκαράκη Ο Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που καταγράφει το πρώτο μισό της ζωής του Στέλιου Καζαντζίδη, με...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου