Στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης αναμένεται να προχωρήσει την Παρασκευή (6/12) η ελληνική κυβέρνηση, μετά την άρνησή του να παραδώσει το κείμενο του μνημονίου κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.
Η προθεσμία, που είχε δώσει ο Νίκος Δένδιας, λήγει αύριο και, ως εκ τούτου, ο Λίβυος πρέσβης θα κληθεί από τον υπουργό Εξωτερικών το πρωί της Παρασκευής, θα του εξηγηθεί ο λόγος απέλασής του, θα του αποδοθεί ο χαρακτηρισμός persona non grata και θα του δοθεί μια προθεσμία δύο ημερών, προκειμένου να αποχωρήσει από τη χώρα...
Την ίδια στιγμή, το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την Πέμπτη το μνημόνιο συνεννόησης, που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Υπογράψαμε το μνημόνιο συνεννόησης με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Πλέον θα περάσει από το φιλικό Κοινοβούλιο (σ.σ. εννοεί της Λιβύης) και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Εθνοσυνέλευση, μόλις ξεπεραστεί και αυτό το βήμα γρήγορα, θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Λονδίνο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί ως προς τη συμφωνία, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει μακρά παράδοση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, «η Τουρκία δεν είναι ένα φυλετικό κράτος. Έχουμε έναν πλούτο χρόνων από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τι είναι το Δίκαιο της Θάλασσας, από που ήρθε στη ζωή το Διεθνές Δίκαιο, όλα αυτά τα ξέρει αυτό το έθνος. Η μνήμη του υπουργείου Εξωτερικών είναι παρά πολύ ισχυρή. Για αυτόν τον λόγο δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παραχώρηση. Αυτό το μνημόνιο είναι επίσης αυστηρά σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Για αυτό δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός. Τα βήματά μας προχωρούν ανάλογα. Μόλις η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης σταθεί στα πόδια της και σταθεροποιηθεί, θα βρει τη θέση της και η συμφωνία».
Ακόμα δήλωσε ότι η άλλη πλευρά δεν νιώθει άνετα, καθώς όπως είπε ενοχλεί την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Ταυτόχρονα έριξε τα «καρφιά» του και στη Γαλλία, καθώς, όπως είπε, «όταν κάναμε τις κατάλληλες διευκρινίσεις, δυστυχώς η Γαλλία και πάλι αισθάνθηκε ενοχλημένη με αυτήν τη συμφωνία. Τότε είπα, ''γιατί επιμένετε σε αυτή την άποψη τόσο πολύ; Έχετε διακαιώματα εδώ; Οι εγγυήτριες δυνάμεις είναι η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αγγλία, οπότε τι κάνετε εσείς εδώ;'' Εξασκούμε το δικαίωμά μας ως εγγυήτρια δύναμη στην περιοχή».
Αυτή είναι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
Αντίθετο με τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, η οποία έως σήμερα κρατούνταν μυστική από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κείμενο του μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν περιήλθε στην ελληνική πλευρά από λιβυκή πηγή.
Όπως προκύπτει, το περιεχόμενό του είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το μνημόνιο περιλαμβάνει 18 συντεταγμένες εκ μέρους της Τουρκίας και 18 εκ μέρους της Λιβύης και αναλυτικούς χάρτες, βάσει των οποίων καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο πλευρών. Υποστηρίζουν, δε, ότι κάπου τέμνονται.
Υπενθυμίζεται ότι αυτές τις συντεταγμένες ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση.
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Σου
άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν
ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις
στους φίλους σου.
Σε
μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή
γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με
χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ
ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και
ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ
διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον
ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα
λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε
μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή
σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ
παρέα σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου