Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Κορώνα ή γράμματα: Απίστευτο κι όμως αληθινό! Οι πιθανότητες δεν είναι τελικά 50-50

Ένας τεράστιος μύθος καταρρίπτεται.

Ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε έως σήμερα για το στρίψιμο του κέρματος έχει φέρει η μαθηματική
ανάλυση που πραγματοποίησε ο ελληνικής καταγωγής Πέρσι Διακονή από το Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Η έκβαση του παραδοσιακού «κορώνα ή γράμματα» νομίζαμε ανέκαθεν πως είναι μοιρασμένη ισόποσα σε πιθανότητες, αλλά κάναμε λάθος.

Και υπάρχει η επιστημονική εξήγηση που θα σας δώσει το αβαντάζ την επόμενη φορά που θα επιλέξετε να λύσετε ένα θέμα με τον... παραδοσιακό τρόπο!

Δείτε γιατί οι πιθανότητες δεν είναι 50-50 αλλά και ποια είναι η πλευρά που συγκεντρώνει... συντριπτικά ποσοστά νίκης:



Όπως ανακάλυψε ο καθηγητής, αποδεικνύεται ότι ένα περιστρεφόμενο κέρμα θα προσγειωθεί με τα γράμματα πάνω στο 80% των περιπτώσεων.



Αυτό συμβαίνει επειδή μια δεκάρα είναι ελαφρώς βαρύτερη στην πλευρά των κεφαλών, κάτι που μετατοπίζει το κέντρο της μάζας καθιστώντας πιο πιθανό το κέρμα να δείξει γράμματα.



Τα νομίσματα από νικέλιο είναι ακόμη πιο πιθανό να προσγειωθούν με την όψη των γραμμάτων προς τα πάνω, κάτι που φαίνεται πως γνωρίζουν και αρκετοί ταχυδακτυλουργοί οι οποίοι δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη.



Ας το πετάξουμε λοιπόν όπως νομίζουμε και ας πιστεύουμε ότι όλα ήταν θέμα τύχης.


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις