Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Αυγοφέτες Γλυκές και Αλμυρές

Μπορεί οι αυγοφέτες να μην είναι κάποια περίτεχνη συνταγή είναι όμως μία από τις πιο αγαπημένες της παιδικής μας ηλικίας, γεμάτη αναμνήσεις!

Τα καλοκαίρια η γιαγιά μας έφτιαχνε κάθε μέρα αυγοφέτες, όπως μάλλον όλες οι γιαγιάδες.

Κι ενώ το πρωινό μας ήταν μόνο ένα ποτήρι γάλα, στο δεκατιανό μας έδινε μεγάλη σημασία και έστρωνε ολόκληρο τραπέζι  κάτω από την κληματαριά!

Καυτές, χρυσαφένιες  αυγοφέτες με κανελοζάχαρη ή μέλι, βραστά αυγά και ντεκοτό, φρούτα, τυρί, ντομάτες από το περιβόλι, μαρμελάδα δαμάσκηνο ή από κορόμηλα και φυσικά στη μέση το ΒΙΤΑΜ αφού από το σπίτι της δεν έλειπε ποτέ η μεγάλη συσκευασία.

Άμα ξυπνούσαμε τα απογεύματα  από τη μεσημεριανή ραστώνη, η αυλή μοσχομύριζε ελληνικό καφέ και πεπόνι, αργότερα μας ετοίμαζε το απογευματινό μας που δεν ήταν τίποτ’ άλλο από ψωμί, ΒΙΤΑΜ, μια σταλιά ζάχαρη και λίγο κακάο, η «δύναμή» μας, όπως έλεγε, γι΄ατελείωτο παιχνίδι!

Μοναδικές αναμνήσεις, μέχρι και σήμερα όταν βλέπω το ΒΙΤΑΜ ακόμη θυμάμαι εκείνο το «περίεργο» άλειμμα σοκολάτας που έφτιαχνε με αυτό, με άχνη και κακάο.

Η συνταγή για αυγοφέτες θέλουν και  αυτές τον τρόπο τους και τα μικρά τους «μυστικά» ώστε να γίνουν λαχταριστές και νόστιμες, όταν ρώταγα τη γιαγιά γιατί οι δικές τις αυγοφέτες είναι πιο νόστιμες από της μαμάς μου απαντούσε «είναι το ψωμί και τ΄αυγά».

Βιτάμ Συνταγές για Γλυκα

Το ψωμί λοιπόν πρέπει να κομμένο σε χοντρές φέτες περίπου 2,5-3 εκ. λευκό ή μαυρό δεν έχει σημασία αρκεί να είναι μπαγιάτικο. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να τις φτιάξεις αρκετά είδη αρτοσκευασμάτων, από κουλούρι Θεσαλλονίκης μέχρι bagel ή τσουρέκι.

Το μείγμα πρέπει να είναι παχύρευστο, συχνά προτιμώ να χρησιμοποιώ γάλα εβαπορέ (όπως και η γιαγιά μου σε αναλογία 60% νερό και 40% γάλα) και πλέον το μοσχοκάρυδο το θεωρό σχεδόν απαραίτητο.

Το σπορέλαιο δίνει το πιο ελαφρύ αποτέλεσμα και το πιο ωραίο χρώμα, πάντα χρησιμοποιώ αντικολλητικό τηγάνι καλά ζεσταμένο ώστε να μη χρησιμοποιώ μεγάλη ποσότητα λαδιού, επίσης πάντα ακουμπάω τις αυγοφέτες σε απορροφητικό χαρτί και κατόπιν σε σχάρα μέσα σε ζεστό φούρνο μέχρι να τις σερβίρω.

Αλήθεια εσύ πώς τις προτιμάς;
Γλυκές, τις κλασικές της γιαγιάς με κανελοζάχαρη ή μέλι ή μήπως αλμυρές και πιο ευρωπαϊκές, το λεγόμενο French Toast;

Όπως θα δεις παρακάτω υπάρχουν αυγοφέτες για όλα τα γούστα αρκεί μια φραντζόλα μπαγιάτικο ψωμί, ολόφρεσκα αυγά και είσαι ένα βήμα πριν την παιδική μας απόλαυση!

Αυγοφέτες Γλυκές και Αλμυρές – French Toast
Χρόνος Προετοιμασίας: 30′
Χρόνος Αναμονής: 20′ 
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 4 άτομα
Υλικά
10 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (χωριάτικο ή ψωμί του τοστ  με προζύμι)
6 αυγά
380 ml. γάλα
1 κουταλιά της σούπας ΒΙΤΑΜ SOFT
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο ή κανέλα
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για τις γλυκές αυγοφέτες
Φρούτα εποχής
Μέλι
Κανέλα
Λιωμένη σοκολάτα
Ζάχαρη κρυσταλλική

Για τις αλμυρές αυγοφέτες
Γραβιέρα
Καπνιστό ζαμπόν
Μουστάρδα

Εκτέλεση
1Σ΄ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το ΒΙΤΑΜ λιωμένο.

2Αραδιάζουμε τις φέτες σ΄ενα σκεύος και τις περιχύνουμε με το μείγμα αυγών που ετοιμάσαμε. Τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο για 20-30 λεπτά ώστε να ρουφήξουν οι φέτες του ψωμιού το μείγμα και να μαλακώσουν.

3Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε λίγο λάδι, τηγανίζουμε τις αυγοφέτες μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά.

4  Μεταφέρουμε τις αυγοφέτες σε σχάρα και μέχρι να τις σερβίρουμε τις τοποθετούμε σε ζεστό φούρνο. Παρακάτω ακολουθούν οι συνδυασμοί για να διαλέξεις τον αγαπημένο σου!



Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις