μετατρέπεται σε προτεκτοράτο.
Δεν γίνεται επίσης να αποκλείουμε από τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς την Μόσχα, την έταιρη υπερδύναμη. Εάν ισχύουν οι αποκάλύψεις της εφημερίδας το Βήμα, τότε ομιλούμε για μια στρατιωτική συμφωνία με την Ουάσινγκτον, από την οποία η χώρα μας δεν κερδίζει τίποτα και το βασικότερο, δεν δίνουν οι ΗΠΑ στήριξη έναντι της τουρκικής επιθετικότητας!
Με χρονικό ορίζοντα την 5η Οκτωβρίου, ημέρα επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo και με εντατικούς ρυθμούς διεξήχθησαν οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις Ελλάδας – ΗΠΑ με σκοπό την αναθεώρηση και επικαιροποίησης της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA).
Η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις αυτές επεδίωκε κάποιου είδους πολιτικές εγγυήσεις/δεσμεύσεις στήριξης της χώρας έναντι μίας ιδιαίτερα διεκδικητικής Τουρκίας, αναφέρει σε δημοσίευμα το «Βήμα της Κυριακής».
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ)
Οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν με τη συμμετοχή των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, καθώς επίσης και στελεχών της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα του State Department αλλά και της Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM), ολοκληρώθηκαν έπειτα από πέντε γύρους συνομιλιών.Οι συνομιλίες εστιάστηκαν στις αλλαγές επί του Παραρτήματος (Annex) της διμερούς συμφωνίας και όχι επί του βασικού σώματος.
Η διαφοροποίηση αυτή είναι κρίσιμη: στο βασικό μέρος της MDCA περιλαμβάνεται η διάρκεια της συμφωνίας ενώ στο Παράρτημα εντοπίζονται οι κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα.
TI ZHTOYN OI AMEΡΙΚΑΝΟΙ
Η Ουάσινγκτον πρότεινε μία κατ΄ελάχιστον 5ετή χρονική διάρκεια ισχύος με εναλλακτικές επιλογές την 8ετή ή την 10ετή διάρκεια με δυνατότητα αυτόματων ανανεώσεων ουσιαστικά επ’ αόριστον.
Οι αλλαγές στη MDCA αφορούν τη συμπερίληψη πέραν της αεροπορικής βάσης της Σούδας της Κρήτης άλλων τριών περιοχών στις οποίες παρατηρείται την τελευταία 4ετία έντονη αμερικανική στρατιωτική παρουσία.
Πρόκειται για τις αεροπορικές βάσεις της Λάρισας, και του Στεφανοβίκειου, του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αλλά και της προβλήτας Μαραθίου στην Κρήτης, λόγω του Κρηπιδώματος Κ -14 που προσφέρει τη δυνατότητα φιλοξενίας αεροπλανοφόρων.
Η πλέον κομβικής σημασίας προσθήκη στο ζήτημα επικαιροποίησης της MDCA αφορά τη συμπερίληψη της προβλήτας Μαραθίου στο Παράρτημα.
Οι Αμερικανοί θέτουν επιτακτικά την τακτοποίηση του ζητήματος και οι λόγοι είναι σαφείς: η χρήση του έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι επισκέψεις αμερικανικών πλοίων είναι συνεχείς. Ωστόσο αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επεσήμαναν ότι, δεν είναι εφικτή η πλήρης συμπερίληψη των εγκαταστάσεων του Μαραθίου, (όπως το Κρηπίδωμα Κ -14 ή tο Cold Iron Facility) στη MDCA διότι αποτελεί νατοϊκή υποδομή, αν και οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν σε συντριπτικό ποσοστό τις εγκαταστάσεις αυτές.
ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΑΘΗΝΑ
Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν έντονα την Αθήνα υπήρξε η διεκδίκηση κάποιου είδους πολιτικών δεσμεύσεων για στήριξη της Ελλάδας από τις ΗΠΑ. Αυτές οι δεσμεύσεις θα μπορούσαν να λάβουν ίσως τη μορφή μίας Κοινής Δήλωσης ή ακόμη και της ανταλλαγής επιστολών κατά τα πρότυπα του 1975.
Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν εμφανίστηκαν διατεθειμένες για την ανταλλαγή νέων επιστολών, εκτιμώντας πως η αναβάθμιση της MDCA αποτελεί την καλύτερη εγγύηση. Παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν ότι, η Αθήνα οφείλει να επιμείνει για την έναρξη συνομιλιών με σκοπό τη συνομολόγηση μίας νέας διμερούς αμυντικής συμφωνίας που θα μπορούσε να καλύπτει και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.