Αυτό αποκαλύπτει ο συνάδελφος της εφημερίδας “Το ΒΗΜΑ”, Άγγελος Αθανασόπουλος, σύμφωνα με το οποίο, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης προχώρησε στην αποστολή ρηματικής διακοίνωσης στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμαρτυρόμενο για τις δραστηριότητες εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η ενέργεια της “νόμιμης” κυβέρνησης της Λιβύης, που δεν ελέγχει τη χώρα, έχει έντονο το “άρωμα” τουρκικής επιρροής.
Οι παραστρατιωτικές συμμορίες στη Λιβύη, πιστές στην ισλαμική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, και τα στρατεύματα του κοσμικού Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, μάχονται διαρκώς.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που εδρεύει στην Τρίπολη, είναι ισλαμική. Υποστηρίζεται από την Τουρκία, το Κατάρ και τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα». Ο Χαλίφα Χαφτάρ, παίρνοντας το πράσινο φως από τις ΗΠΑ, έχει προσωρινή πρωτεύουσα τη Βεγγάζη στην Κυρηναϊκή, και υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και διακριτικά από τη Ρωσία.
Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες, έχει ενεργοποιήσει κάθε διπλωματικό χαρτί για να επέλθει συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με τους τζιχαντιστές στην Λιβύη (οι οποίοι βρίσκονται στην Τρίπολη) σε μια καταφανέστατη προσπάθεια να φέρει την χώρα μας προ τετελεσμένων γεγονότων.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ)
Μιλάμε για μια λιβυκή κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία περιορίζεται στα όρια της πρωτεύουσας Τρίπολης και των πέριξ περιοχών, ενώ μεγάλο παραθαλάσσιο κομμάτι ελέγχει ήδη ο στρατηγός Χαφτάρ.
Μιλάμε για μια λιβυκή κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία περιορίζεται στα όρια της πρωτεύουσας Τρίπολης και των πέριξ περιοχών, ενώ μεγάλο παραθαλάσσιο κομμάτι ελέγχει ήδη ο στρατηγός Χαφτάρ.
Η Τουρκία προσπαθεί εναγωνίως να χαράξει «γκρίζες ζώνες» ανάμεσα σε Αιγαίο, Κρήτη, Κύπρο και Αίγυπτο, ικανοποιώντας παράλληλα και άλλους.
Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί δραματικά η ελληνική ΑΟΖ και θα υποστεί σημαντικό πλήγμα και αυτή της Αιγύπτου, μιας χώρας που αποτελεί ίσως τον πιο ορκισμένο εχθρό της Τουρκίας του Ερντογάν, που είναι σπόνσορας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας…
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ν. Δένδια με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Σάμεχ Σούκρι, τέθηκαν τα ενεργειακά αλλά και όλα τα ευρύτερα θέματα πολιτικής της περιοχής, ενόψει μάλιστα της Συνόδου που θα γίνει στο Κάιρο στις 8 Οκτωβρίου, με παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Αιγύπτου, Αλ Σίσι.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια «συνεχίσαμε με τη διμερή με την Αίγυπτο: πάρα πολλά κοινά θέματα, πάρα πολλά πράγματα να συζητήσουμε, μία χώρα ιστορικά φίλη της Ελλάδας στην οποία προσβλέπουμε, μέσα στα πλαίσια του νέου δόγματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, του ανοίγματός μας σε όλο τον κόσμο μετά την κρίση».
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «κανονίσαμε να ξεκινήσουμε πάλι τις επαφές για να μπορέσουμε να καθορίσουμε τις οικονομικές ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου
Κάτι το οποίο θα έχει εξαιρετική σημασία, και θα αποτελέσει παράδειγμα, για τις άλλες χώρες, καλής γειτονίας και καλής επίλυσης προβλημάτων ή θεμάτων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου