Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

5 Μεγάλα Λάθη που Κάνουν Αρκετοί Γονείς και Δημιουργούν Ψυχολογικά Προβλήματα στα Παιδιά τους

Η σωματική τιμωρία είναι μια κοινή μέθοδος που χρησιμοποιείται για να «εκπαιδεύσει» τα κακομαθημένα ή ανυπάκουα παιδιά. Τουλάχιστον 4 στους 5 γονείς το κάνουν,
και 9 στις 10 φορές, είναι μια γυναίκα – είτε η μαμά ή είτε η νταντά. Κάποιοι δεν διστάζουν να ρίξουν ξυλιά ή χαστούκι και η πιο απελπιστική χρήση με ό, τι μπορούν να βρουν στο χέρι τους, όπως μια ζώνη. Αλλά ακόμα κι αν νομίζουν ότι βάζουν τα παιδιά τους στο σωστό δρόμο και πιστεύουν ότι οι ενέργειές τους είναι ακίνδυνες, έρευνα δείχνει ότι δεν είναι μόνο καταστροφικές, αλλά δεν έχουν και αποτέλεσμα.
Θα σας δείξουμε γιατί μπορεί να είναι ανούσια μέθοδος και με ποιους τρόπους είναι καλύτερο να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας.

1. Δεν έχει αποτέλεσμα και κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά μπορεί να πιέζουν καταστάσεις και η υπομονή των γονιών έχει τα όριά της, αλλά όταν καταφεύγουν σε ξύλο, δεν θα επιτύχουν τίποτα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η βία δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα ως ένας τρόπος πειθαρχίας ενός παιδιού, επειδή πρέπει να εσωτερικεύσουν τις αιτίες πίσω από την κακή συμπεριφορά τους. Με άλλα λόγια, τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν, χρειάζονται μια εξήγηση γιατί ο τρόπος με τον οποίο φέρονται δεν είναι ο σωστός. Η βία είναι ένας γρήγορος τρόπος για να σταματήσετε τις πράξεις του παιδιού.

2. Είναι το μονοπάτι για να είστε καταχρηστικός γονιός με κακοποιημένο παιδί.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων κακοποίησης παιδιών ξεκίνησε με μια ξυλιά. Δεδομένου ότι οι σωματικές ποινές δεν λειτουργούν, οι γονείς συνήθως αυξάνουν το ποσό της δύναμης που χρησιμοποιείται την επόμενη φορά που το παιδί τους δεν συμπεριφέρεται σωστά. Κάθε φορά, αναμένουν ότι θα έχει μόνιμο πειθαρχικό αποτέλεσμα και αυτό δεν συμβαίνει ποτέ. Ως αποτέλεσμα, κλιμακώνουν τη χρήση βίας και τελικά καταλήγουν να κακοποιούν τα παιδιά τους με τρόπο που δεν φαντάζονταν ποτέ.

3. Η βία μεγαλώνει ένα μελλοντικό άτομο που θα κακοποιεί.


Τα παιδιά που τιμωρήθηκαν σωματικά καθ ‘όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας είναι πιο επιρρεπή στη χρήση βίας κατά των παιδιών και των συντρόφων τους. Έχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παραβάτες του νόμου. Και δεν είναι περίεργο, τα λόγια των γονιών μπορούν να πείσουν τα παιδιά, αλλά το παράδειγμα τους έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτά. Εάν μια μαμά ή ο μπαμπάς χρησιμοποιεί το χαστούκι για την επίλυση μιας σύγκρουσης, αυτό θα μάθει το παιδί και θα κάνει στο μέλλον.

4. Τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να υποφέρουν από κατάθλιψη.

Εάν ο σύντροφός σας σας χτυπήσει, θα εξακολουθούσατε να πιστεύετε ότι σας αγαπά; Το ίδιο συμβαίνει και με ένα παιδί. Τα μικρά παιδιά ξεκινούν να έχουν αμφιβολίες για την αγάπη της μαμάς και του μπαμπά τους το λεπτό που ασκούν σωματική τιμωρία πάνω τους. Δεδομένου ότι η ζωή ενός παιδιού περιστρέφεται γύρω από τους γονείς, αρχίζουν να αισθάνονται ότι δεν τα αγαπούν και μπορούν να αρχίσουν να υποφέρουν από κλινική κατάθλιψη. Αυτό επηρεάζει τη διαδικασία κοινωνικοποίησης ενός παιδιού και τα απογοητεύει.

5. Στην κυριολεξία αρρωσταίνει τα παιδιά.

Η συνεχής ύπαρξη βίας σε ένα παιδί ανεβάζει τα επίπεδα άγχους που επιδεινώνουν το ανοσοποιητικό του σύστημα. Η αντιμετώπιση των τακτικών σωματικών τιμωριών έχει πολύ ισχυρό αποτέλεσμα επειδή εκφυλίζει το ανοσοποιητικό σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε το παιδί να γίνεται πιο ευαίσθητο στις ασθένειες. Σε περιπτώσεις όπου το παιδί πάσχει από σοβαρές καταστάσεις υγείας, το επιδεινώνει.

Τι μπορείτε να κάνετε αντ ‘αυτού όταν…


Εξαντλείται η υπομονή σας
Αναθεωρήστε τις προσδοκίες σας και αναρωτηθείτε αν η συμπεριφορά του παιδιού σας είναι σύμφωνη με την ηλικία του και το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού, όπως το ατελείωτο «γιατί» των δίχρονων. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την παρόρμησή σας και να σας βοηθήσει να σκεφτείτε την περίπτωση με μια πολύ πιο καλοπροαίρετη στάση.
Τους ζητήσατε επανειλημμένα να συμπεριφέρονται καλά, αλλά παραμένουν ανυπάκουοι
Αποφύγετε να υποθέσετε ότι ένα παιδί ξέρει ποιο είναι το λάθος του ή τι εννοείτε όταν λέτε «παίξτε ωραία». Να είστε ακριβείς για το τι είναι λάθος και γιατί. Ένα απλό «μην τσιμπάς τον αδερφό σου, πονάει» είναι αρκετό.
Το παιδί σας πρόκειται να χάσει τον έλεγχο
Όταν τα παιδιά πρόκειται να ξεφύγουν από τον έλεγχο, η ανταπόκριση με έναν τρόπο που αποδίδει ένταση τείνει να επιδεινώσει την κατάσταση. Μείνετε ήρεμοι, κάντε οπτική επαφή και χαμηλώστε τη φωνή σας. Η ηρεμία έχει μια ισχυρή ικανότητα να καλεί την ειρήνη.
Το παιδί σας έχει ένα βίαιο ξέσπασμα
Χρησιμοποιήστε την κάρτα time-out. Ήρεμα πάρτε το παιδί σας σε ένα ήσυχο μέρος και εξηγήστε γιατί η συμπεριφορά του δεν είναι αποδεκτή. Στη συνέχεια, πείτε του ότι μπορεί να επιστρέψει στο παιχνίδι του αφού ηρεμήσει και περιμένει 2 λεπτά. Αν η διαφωνία ή οι φωνές ξαναρχίσουν, αρχίστε να μετράτε τα 2 λεπτά ξανά.
Το μεγαλύτερο αγόρι ή κορίτσι δεν θέλει να σας ακούσει
Επιτρέψτε τις συνέπειες της κακής συμπεριφοράς τους, αν είστε σίγουροι ότι δεν θα τους βλάψουν. Θα μπορέσουν να μάθουν από τα λάθη τους. Η φράση «Σου το λεγα» απαγορεύεται!

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις