αμφισβητούσε το success story της Folli Follie. Η έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το Quintessential Capital Management του Γκαμπριέλε Γκρέγκο έφερε στο φως μια σειρά στοιχείων τα οποία αμφισβητούσαν την ορθότητα των οικονομικών μεγεθών της Folli Follie Group, καθώς και το μέγεθος του δικτύου των καταστημάτων της παγκοσμίως, προκαλώντας το ξέσπασμα ενός σκανδάλου οι επιπτώσεις του οποίου ήταν πρωτόγνωρες και καταστροφικές για την αξιοπιστία του ελληνικού Χρηματιστηρίου, τους μετόχους και τους ομολογιούχους της εταιρείας.
Και όμως ένα χρόνο μετά, οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι ποινικές ευθύνες δεν έχουν αποδοθεί, σαν ένα αόρατο χέρι να καθυστερεί τις διαδικασίες για τη διαλεύκανση ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Όσα διαδραματίστηκαν στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου αλλά και εκτός αυτού, από πέρσι και στο διάστημα που ακολούθησε, απέδειξαν με τον πλέον περίτρανο τρόπο πόσο ρηχή και ευμετάβλητη είναι η ελληνική αγορά αλλά και πως τα αντανακλαστικά των ελληνικών ελεγκτικών αρχών είναι περιορισμένα, αφού ένα χρόνο μετά και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και τα πορίσματα στο σύνολό τους και φυσικά δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες σε όσους θα πρέπει να αποδοθούν. Και ας μην ξεχνάμε τις φοβερές εξελίξεις σε αυτήν την υπόθεση..
Στο χρόνο που πέρασε σημαντικές καθυστερήσεις των εμπλεκομένων αρμοδίων αρχών να αναλάβουν δράση αλλά και η ολιγωρία από την πλευρά της FFG να διαθέσει στοιχεία έχουν δημιουργήσει ένα κουβάρι για το τι τελικά ισχύει και τι όχι. Την ίδια στιγμή, η εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης των ελέγχων για τα οικονομικά της εταιρείας αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο στην κατεύθυνση της απόδοσης ευθυνών σε εκείνους που τις έχουν, στελέχη της FF, αλλά και δημόσιους φορείς που οφείλουν να προλαμβάνουν παρόμοια φαινόμενα.
Τα πορίσματα της Alvarez & Marsal αλλά και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης Ισολογισμών (ΕΛΤΕ), που έχουν πραγματοποιηθεί και σημεία τους είδαν το φως της δημοσιότητας – περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει ανοίξει μετά και την εμπλοκή του οικονομικού εισαγγελέα – δείχνουν μεταξύ άλλων ότι «από το 2009 η Folli Follie Group APAC (Ασίας) καταχώρησε περισσότερα από 355 εκατ. δολάρια εικονικά χρηματικά διαθέσιμα λόγω της υποτιθέμενης είσπραξης εικονικών απαιτήσεων από πελάτες από τις άμεσες και έμμεσες εικονικές πωλήσεις της υποτιθέμενης εξόφλησης εικονικών ενδοομιλικών συναλλαγών μεταξύ της Folli Follie Group APAC και της Folli Follie Business Development and Tecnhical Consulting, καθώς και εικονικών τόκων για τις εταιρείες Folli Follie Group Sourcing Ltd, Folli Follie Origins Limited και Folli Follie International Ltd».
Επίσης η έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε ότι ο τρόπος για να στηθεί το «παιχνίδι» περιελάμβανε ακόμα και πλαστογραφία τραπεζικών statements από υπαλλήλους της εταιρείαςστο όνομα συστημικής τράπεζας, η οποία σύμφωνα με τη δικογραφία είχε άγνοια και μάλιστα έχει καταθέσει μήνυση κατά των υπευθύνων.
Οι έρευνες έχουν εντοπίσει μέχρι σήμερα δεκάδες παρατυπίες, εικονικά τιμολόγια και συναλλαγές που αποδεικνύουν σκάνδαλο στα οικονομικά της εταιρείας. Παράλληλα και ενώ η υπόθεση σέρνεται εδώ και ένα χρόνο, η οικογένεια Κουτσολιούτσου συνεχίζει να έχει λόγο σε όσα εξελίσσονται στην εταιρεία προκαλώντας καθυστερήσεις στις διαδικασίες, σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχουν δηλώσει προς τις αρμόδιες αρχές όσοι έχουν αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας.
Τελευταίο επεισόδιο στο θρίλερ που διαρκεί εδώ και ένα χρόνο αποτελεί το ζήτημα της ολοκλήρωσης του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων του 2017 από την PwC, καθώς η μία παράταση διαδέχεται την άλλη. Σε απάντηση μάλιστα που έδωσε η εταιρεία σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πριν από το Πάσχα, για το πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τη χρήση του 2017 η FF παραδέχθηκε ότι θα παραδώσει τμήμα μόνο των ζητηθέντων στοιχείων από την ελεγκτική εταιρεία, ενώ διευκρίνισε ότι η δημοσίευση της αναμορφωμένης ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση που έληξε στις 31.12.2017 αναμένεται να λάβει χώρα μέχρι τις 15 Ιουλίου 2019.
Ο ελεγκτικός οίκος, σύμφωνα με πληροφορίες έχει θέσει σειρά ερωτημάτων, αναζητώντας απαντήσεις, μερικές εκ των οποίων αφορούν στην απομείωση της αξίας των θυγατρικών του ομίλου και αντιστοίχως την απομείωση των απαιτήσεών του κυρίως στην Ασία. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν δεν ξεπεραστούν τα εμπόδια και δεν παραδοθούν τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί είναι πιθανό η ελεγκτική εταιρεία να καταθέσει Έκθεση Ελέγχου με «Άρνηση Γνώμης», γεγονός που μοιραία μπορεί να οδηγήσει σε ναυάγιο την προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρείας μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα.
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Σου
άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν
ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις
στους φίλους σου.
Σε
μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή
γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με
χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ
ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και
ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ
διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον
ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα
λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε
μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή
σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ
παρέα σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου