Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Πορτοκαλόπιτα με καραμελωμένα φύλλα

Υλικά
• 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
• 1 φλιτζ. και 2 κ.σ. ζάχαρη
• 1 κ.γλ. κανέλα

• 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
• 5 αυγά
• 1/2 φλιτζ. σπορέλαιο
• 1 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
• ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια ζουμερά

Εκτέλεση
Σε μπολ ανακατεύουμε την κανέλα και τις 2 κ.σ. ζάχαρη. Αλείφουμε με βούτυρο ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος. Βουτυρώνουμε ένα-ένα τα φύλλα μας και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρη-κανέλα. Στη συνέχεια τα “σουρώνουμε” με τα χέρια, να σχηματίσουν ζάρες, και τα στρώνουμε το ένα δίπλα στο πυρίμαχο σκεύος. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά στους 180°C, στον αέρα, ίσα να ροδίσουν. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τον αφήνουμε αναμμένο για να ψήσουμε την πορτοκαλόπιτα.

Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη να ομογενοποιηθούν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά. Σε δόσεις προσθέτουμε το σπορέλαιο, ανακατεύοντας καλά κάθε φορά με το σύρμα (όχι με το μίξερ). Τέλος προσθέτουμε το κονιάκ.

Με τα χέρια κόβουμε σε μέτρια κομμάτια τα ψημένα καραμελωμένα φύλλα μας. Τα ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ, να βραχούν καλά και να απλωθούν ομοιόμορφα. Ρίχνουμε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 30 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλυκό. Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε κατσαρόλα βάζουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρη, το νερό και τον χυμό πορτοκαλιών σε μέτρια φωτιά. Από τη στιγμή που θα πάρει μια πρώτη βράση, αφήνουμε να βράσει για άλλα 7-8 λεπτά.

Περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα με σιρόπι καυτό. Αυτή η εκπληκτική πορτοκαλόπιτα με σιρόπι συνοδεύεται ιδανικά με μία μπάλα παγωτό βανίλια (προαιρετικά).


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.