Χρονιά σταθμός φαίνεται να είναι το 2019 όσον αφορά στο κομμάτι του real estate, με την Ελλάδα, και την Αθήνα ιδιαιτέρως, να σημειώνει ιδιαίτερη αύξηση στη ζήτηση των ακινήτων της.
Με την Ελλάδα να είναι η πιο φθηνή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από άποψη τιμής τετραγωνικού στα ακίνητα, δεν είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί
παρατηρείται τέτοια κινητικότητα στο χώρα τον τελευταίο ένα- ενάμιση χρόνο.
Όπως αναφέρει στο newsbeast.gr ο κύριος Λευτέρης Ποταμιάνος, Πρόεδρος Μεσιτών Αττικής, η ζήτηση που έχει αναπτυχθεί –το 2018 πραγματοποιήθηκαν αρκετές αγοραπωλησίες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια– βγάζει το κομμάτι του real estate από την καθοδική πτώση που σημείωνε τα δέκα τελευταία χρόνια. Βέβαια, «έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας για να φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα. Ή καλύτερα στα επίπεδα που θα αξίζανε στην περιοχή».
Σύμφωνα με τον ίδιο «η Αθήνα, ως πρωτεύουσα της Ελλάδας αλλά και με τις ιστορικές αναφορές που έχει χιλιάδες χρόνια πίσω, εξυπακούεται ότι αποτελεί μαγνήτη ξένων επενδυτών. Αυτό συμβαίνει και λόγω της θέσεώς της μέσα στο γενικότερο γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδας αλλά και λόγω των χαμηλών τιμών που χαρακτηρίζουν τα τελευταία χρόνια τα ακίνητά της.
Το προηγούμενο διάστημα, μάλιστα, υπήρχε αυξημένη ζήτηση από Κινέζους επενδυτές, ενώ σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο ακολουθούν οι Ισραηλινοί, οι Ρώσοι και οι Τούρκοι.
Οι λόγοι για τους οποίους αγοράζουν οι ξένοι επενδυτές είναι πολλοί. Είτε για την δημιουργία προσωπικών κατοικιών, είτε για μίσθωση σε άλλους, είτε ακόμη και για μεταπώληση. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που αγοράζουν ολόκληρα blocks από διαμερίσματα προκειμένου να τα μισθώσουν.
Οι πιο περιζήτητες γειτονιές της Αθήνας για το 2019
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 1ο BnB Guest Conference που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου στην Αθήνα, το Ζάππειο, η Ακρόπολη και το Εμπορικό Τρίγωνο συγκαταλέγονται στην κορυφή των 10 γειτονιών της πόλης που έφεραν τα περισσότερα έσοδα ανά διαμέρισμα σε ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω της Airbnb και της Homeway.
Σε αυτό συμφωνεί και ο κύριος Λευτέρης Ποταμιάνος, ο οποίος δηλώνει χαρακτηριστικά για το κομμάτι του real estate ότι «αυξημένη ζήτηση μέχρι στιγμής παρουσιάζουν οι περιοχές που βρίσκονται γύρω από το ιστορικό κέντρο, την Ακρόπολη και την Πλάκα. Περιοχές κυρίως στο κέντρο Αθηνών, αλλά και τα νότια προάστια, κοντά ή με θέα στη θάλασσα».
Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν, επίσης, στο συνέδριο αναδείχθηκαν και οι πέντε ανερχόμενες γειτονιές της Αθήνας, σύμφωνα με τις κρατήσεις της προηγούμενης χρονιάς. Στην πρώτη θέση αναδείχθηκαν τα Άνω Πατήσια με το Λυκαβηττό να ακολουθεί στη δεύτερη και το Γουδί στην τρίτη θέση. Στην τέταρτη βρίσκεται ο Κολωνός και η πεντάδα ολοκληρώνεται με το Γκάζι.
Με βάση την ζήτηση στο real estate κομμάτι και αυτά που βλέπει ο κύριος Ποταμιάνος «από τις νέες περιοχές που αρχίζουν τώρα να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, είναι όσες βρίσκονται κοντά σε μετρό. Βέβαια, πάντα υπήρχε ενδιαφέρον γι αυτές τις περιοχές, ωστόσο τώρα ανεβαίνουν σιγά σιγά περιοχές «δεύτερες» τη τάξει και πάλι κοντά σε μετρό, ενώ ιδιαίτερο είναι και το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται για υποβαθμισμένες περιοχές.
Πιο συγκεκριμένα «στο Μεταξουργείο, την Κυψέλη και τα Πατήσια υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον. Κυρίως λόγω χαμηλών τιμών, αυτό είναι άλλωστε και το ζητούμενο».
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κυψέλης, καθώς μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του τετραγωνικού μέτρου αυξήθηκε από 500-600 ευρώ που ήταν το 2018, σε 800-1.000 ευρώ σήμερα.
Real estate και κοινό «συμφωνούν» ότι κάτι αλλάζει στην Κυψέλη
Η πάλαι ποτέ «αριστοκράτισσα» της Αθήνας, λοιπόν, μια γειτονιά που ξεχωρίζει για το πολύχρωμο και πολυπολιτισμικό της πρόσωπο και έχοντας συνδέσει το όνομά της και με την ιστορία της Αθήνας, φαίνεται ότι αναγεννιέται από τις στάχτες της.
Η Κυψέλη, μετά την υποβάθμιση που υπέστη στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αρχίζει να αποκτά έναν πιο φρέσκο χαρακτήρα που την βάζει δυναμικά και πάλι στο «παιχνίδι» της ανάπτυξης, συγκεντρώνοντας και πάλι το ενδιαφέρον του κοινού.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν την Κυψέλη ως τη γειτονιά που θέλουν να ζήσουν, μετακομίζοντας εδώ και ανακαλύπτοντας μια γειτονιά που πραγματικά τους προκαλεί έκπληξη. Μια γειτονιά με την οποία δένεσαι πολύ εύκολα και την οποία πολύ δύσκολα αλλάζεις. Σε αυτό μάλιστα συμφωνούν, τόσοι οι παλιοί όσο και οι νέοι κάτοικοί της.
Για δεκαετίες η Κυψέλη ήταν μία από τις πιο αριστοκρατικές περιοχές της Αθήνας, κάτι που γίνεται άμεσα εμφανές σε διάφορες γωνιές της, με τα σημάδια της αλλοτινής αίγλης να παραμένουν ακόμη «ζωντανά». Μην ξεχνάτε, βέβαια, ότι αποτέλεσε και σημείο αναφοράς για την νυχτερινή ζωή της πόλης, αλλά και τόπο κατοικίας πολλών ηθοποιών.
Υπέροχα νεοκλασικά κτήρια, Bauhaus και Art Deco πολυκατοικίες, διάφοροι ενδιαφέροντες πολιτιστικοί χώροι, ο ανανεωμένος πεζόδρομος της Φωκίωνος Νέγρη που αποκτά ολοένα και περισσότερα νέα στέκια για όλα τα γούστα, η αναβαθμισμένη πλατεία του Αγίου Γεωργίου, με τα δαντελωτά κάγκελα, τα γλυπτά αγγελάκια και τα καταπράσινα δέντρα, αλλά και η επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης τον Δεκέμβριο του 2018 –έξοχο αρχιτεκτονικό παράδειγμα του Μεσοπολέμου αλλά και δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού– συνηγορούν στο ότι η συγκεκριμένη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας αξίζει το ενδιαφέρον του κοινού.
Στο επίκεντρο και το Μεταξουργείο
Το Μεταξουργείο έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πιάτσες της πόλης, κρατώντας ακόμα το πολύ ιδιαίτερο χρώμα του. Μια βόλτα στα στενά του είναι αρκετή για να ανακαλύψει κανείς στέκια-μικρούς θησαυρούς με παρεΐστικη ατμόσφαιρα, σπιτική φιλοσοφία στην κουζίνα και καλές τιμές που συνάδουν και με την εποχή αλλά και με τον χαρακτήρα της περιοχής.
Μοντέρνοι καφενέδες, όμορφα μεζεδοπωλεία και εναλλακτικά cafe/μπαράκια στήνουν ένα πολύ ενδιαφέρον σκηνικό σε αυτή τη γειτονιά, που έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές τα τελευταία χρόνια, «παίζοντας» δυναμικά στις επιλογές των κατοίκων της Αθήνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.