Στριμωγμένη και αμήχανη εμφανίζεται η κυβέρνηση αναφορικά με τις συνεχείς αποκαλύψεις στην υπόθεση Λαυρεντιάδη – ELFE και την εμπλοκή του πρώην συνεργάτη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, Μανώλη Πετσίτη.
Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής σχετικά με την παραίτηση-μυστήριο του διευθυντή που ερευνούσε το σκάνδαλο στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων, αλλά και οι αποκαλύψεις για τα λεφτά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς του Μανώλη Πετσίτη, είναι πλέον στη Βουλή, μαζί με τα προηγούμενα ερωτήματα της υπόθεσης που ποτέ δεν απαντήθηκαν.
Την ίδια ώρα όμως νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον Μανώλη Πετσίτη καθώς το όνομά του έχει εμπλακεί και το 2017 στο περίφημο σκάνδαλο Βάλκε, με τις «μίζες» της FIFA.
Η υπόθεση είναι παλιά, αλλά ήρθε ξανά στην επικαιρότητα, καθώς προέκυψαν εξελίξεις. Οι εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας είχαν συμπεριλάβει από το 2017 το όνομα του Πετσίτη σε έρευνα για ενεργητική δωροδοκία, για τον ιδιοκτήτης μιας από τις εταιρείες που εμφανίζεται να κατέβαλε αμοιβές στον «άνθρωπο για όλες τις δουλειές» κυβερνητικών αξιωματούχων και Μαξίμου.
Με βάση τη στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί από τη γαλλική εφημερίδα «L’Equipe», ο Πετσίτης εισέπραξε το 2016 αμοιβές ύψους 204.160 ευρώ από 6 εταιρείες (μία εκ των οποίων η ELFE, συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη), οι περισσότερες εκ των οποίων συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τη διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, η μία απ’ αυτές αποτελεί αντικείμενο διεθνούς έρευνας για υπόθεση διαφθοράς στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.
Πρόκειται για την κυπριακή εταιρεία «TAF SPORTS MARKETING AE», της οποίας ως πραγματικός δικαιούχος εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Ντέρης, ο οποίος το 2016 και το 2017 είχε μισθοδοτήσει συνολικά με 60.000 ευρώ τον Πετσίτη.
Όπως αναφέρει όμως νέο δημοσίευμα της «Δίκης», «ο έκπτωτος γ.γ. της FIFA Ζερόμ Βάλκε έλαβε το 2015 τραπεζικό έμβασμα 500.000 ευρώ από Ελληνική εταιρεία τηλεοπτικών δικαιωμάτων και αθλητικού μάρκετινγκ, η οποία τα έτη 2016 και 2017 έδωσε φορολογημένη αμοιβή 60.250 ευρώ στον Μανόλη Πετσίτη. Η Ελβετική Δικαιοσύνη μέσω του Έλληνα ειδικού ανακριτή διεθνών δικαστικών συνδρομών Παναγιώτη Καρακωνσταντή κατάσχεσε τα cd, τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών και έγγραφα της συγκεκριμένης εταιρείας που δραστηριοποιείται με μεγάλη εμπορική επιτυχία στον τομέα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται το αναιτιολόγητο έμβασμα Βάλκε και η περίεργη αμοιβή Πετσίτη.
Η υπόθεση εντάσσεται σε διεθνή έρευνα για το σκάνδαλο της FIFA, αλλά έχει και την εγχώρια εκδοχή της: Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με το υπ’ αριθμ. 4926/2018 βούλευμα του, διέταξε την άρση απορρήτου για το σχετικό υλικό και ήδη η νέα ανακρίτρια διεθνών δικαστικών συνδρομών Ερωφίλη Σταθοπούλου έλαβε τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Τα ευρήματα βρίσκονται στα χέρια της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη».
Το σκάνδαλο Βάλκε, που προκάλεσε σαρωτικές αλλαγές στη FIFA, αφορούσε «μίζες» για την απευθείας παραχώρηση από τη FIFA των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τεσσάρων Παγκόσμιων Κυπέλλων. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η «Καθημερινή», σε ρεπορτάζ για τη συγκεκριμένη αμοιβή του Πετσίτη, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Καθώς μάλιστα ο τελευταίος φέρεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, να διατηρούσε επαφές με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και «εποπτεύοντα» την ΕΡΤ Νίκο Παππά, αρκετοί υποστηρίζουν ότι η επ’ αμοιβή σχέση του με τον κατηγορούμενο για ενεργητική δωροδοκία επιχειρηματία συνδέεται με την πώληση στην ΕΡΤ τηλεοπτικών δικαιωμάτων για διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Μέσω του συνηγόρου του πάντως ο επιχειρηματίας αρνείται ότι έχει ανάμειξη στο «σκάνδαλο» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και υποστηρίζει ότι έχει δώσει επαρκείς διευκρινίσεις στις ελβετικές αρχές».
Το «FIFA Gate» και η Ιντερπόλ
Στις 27 Μαΐου 2015 το FBI κάνει έφοδο στην έδρα της CONCACAF στο Μαϊάμι και ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, συλλαμβάνει επτά υψηλόβαθμους παράγοντες της FIFA στη Ζυρίχη. Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δωροδοκίες και εκβιασμοί είναι, μεταξύ άλλων, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες. Εκδίδεται ένταλμα σύλληψης για τους εκπροσώπους τριών χωρών-μελών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας: τους Τζακ Γουόρνερ (Τρίνινταντ και Τομπάγκο), Νίκολας Λεόζ (Παραγουάη) και Χοσέ Μαργουλίες (Αργεντινή), ενώ οι ΗΠΑ ζητούν επίσημα και πετυχαίνουν την έκδοση όλων των διεφθαρμένων.
Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, η Επιτροπή Ηθικής της FIFA ανακοινώνει την επιβολή τρίμηνου αποκλεισμού από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο για τον Μπλάτερ και τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας, Ζερόμ Βάλκε και κατόπιν κάνει γνωστό ότι υπό έρευνα τίθενται ο πρόεδρος της ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Άνχελ Μαρία Βιγιάρ, αλλά και ο πρόεδρος της Μπάγερν, Φρανζ Μπεκενμπάουερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 από τη Γερμανία. Στις 4 Δεκεμβρίου 2015, ακόμη 16 αξιωματούχοι της FIFA προστέθηκαν στο κατηγορητήριο για την υπόθεση διαφθοράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, κατόπιν αιτήματος από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Οι κατηγορούμενοι ήταν εν ενεργεία ή πρώην μέλη των Ομοσπονδιών Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής & Καραϊβικής (CONCACAF) και Νότιας Αμερικής (CONMEBOL). Άπαντες κατηγορούνται για υποθέσεις εκβιασμών, ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, έχοντας δημιουργήσει ένα σύστημα το οποίο την τελευταία 25ετία άντλησε περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες που σχετίζονται με το διεθνές ποδόσφαιρο.
Αναλυτικά οι κατηγορούμενοι:
Τζέφρι Γουέμπ (πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Νησιών Κεϊμάν, πρόεδρος CONCACAF, αντιπρόεδρος FIFA)
Κώστας Τάκκας (πρώην γενικός γραμματέας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Νησιών Κεϊμάν)
Εντουάρντο Λι (πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Κόστα Ρίκας)
Χούλιο Ρότσα (πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Νικαράγουας, μέλος επιτροπής ανάπτυξης FIFA
Ραφαέλ Εσκιβέλ (πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Βενεζουέλας, μέλος πειθαρχικής επιτροπής FIFA)
Νικολάς Λεός (πρώην πρόεδρος CONMEBOL)
Χοσέ Μαρία Μαρίν (πρώην πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Βραζιλίας, πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA)
Εουχένιο Φιγκερέδο (πρώην πρόεδρος CONMEBOL)
Τζακ Γουόρνερ (πρώην πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Τρίνινταντ και Τομπάγκο, πρώην πρόεδρος CONCACAF)
Η Ελληνική εμπλοκή
Στις 13/10/2017, σε ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, την οποία υπέγραφε ο Ειδικός Γραμματέας της υπηρεσίας Σταύρος Θωμαδάκης και αφορούσε στην υπόθεση του σκανδάλου της ανάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Μουντιάλ του 2018, του 2022, του 2026 και του 2030, από τη FIFA, αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν έφοδοι των δικαστικών και αστυνομικών αρχών στην Ελλάδα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής:
«Την 12/10/2017 υπάλληλοι της Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε, στο πλαίσιο συνεργασίας τόσο με τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Δικαστικές Αρχές όσο και με συναρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές επιβολής του νόμου, συμμετείχαν σε κοινή Ευρωπαϊκή επιχείρηση ερευνών οικιών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων που έλαβε χώρα ταυτόχρονα στην Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.
Οι διενεργηθείσες έρευνες αφορούσαν σε υπόθεση ποινικής έρευνας που διεξάγει το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας κατά πρώην γενικού γραμματέα της FIFA και κατά εκτελεστικού Διευθυντή αλλοδαπής εταιρίας σε σχέση με την ανάθεση δικαιωμάτων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε).
Για τον σκοπό αυτό, όσον αφορά την Ελλάδα, συνεργάστηκαν το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας, η EUROJUST με τον συντονισμό του υπηρετούντος σε αυτήν Έλληνα Εισαγγελικού Λειτουργού, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών – Τμήμα Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών, Ειδικός Ανακριτής Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών και το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Αττικής και Αιγαίου.
Κατά τις διενεργηθείσες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με την συμμετοχή βοηθού Εισαγγελέα από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας και παρουσία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablets, κινητά τηλέφωνα και έγγραφα που θα ερευνηθούν και αξιοποιηθούν στα πλαίσια της διεξαγομένης έρευνας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.