Μετά την κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, οι Αμερικανοί επενδύουν στρατιωτικά στην Ελλάδα και ήδη εξελίσσονται διαπραγματεύσεις για εγκατάσταση κρίσιμων οπλικών συστημάτων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούνται «ευέλικτες» επιλογές για τη συνέχιση της παρουσίας κρίσιμων συστημάτων οπλικών και άλλων πόρων στην περιοχή.
Όσα συζητούνται έχουν αρχικά ως επίκεντρο την αεροπορική βάση της Λάρισας, όπου αυτή τη στιγμή σταθμεύουν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) τύπου ΜQ -9 Reaper.
Η συγκεκριμένη σύμβαση λήγει τον Αύγουστο και στο τραπέζι βρίσκονται δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο αφορά στη δυνατότητα στάθμευσης στη Λάρισα ιπτάμενων τάνκερ τύπου KC -135.
Το δεύτερο είναι η αντικατάσταση των υφιστάμενων με άλλα τύπου Global Hawk RQ -4. Σημαντικό στοιχείο σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις μεταστάθμευσης είναι ότι αφορούν συστήματα τα οποία δεν φέρουν όπλα αλλά χρησιμοποιούνται για υποστήριξη (τάνκερ) ή συλλογή πληροφοριών (UAV).
Η συζήτηση για τα KC -135 έχει διάφορες ενδιαφέρουσες πτυχές, ανάμεσα στις οποίες και το γεγονός ότι, σταθμεύουν αυτού του τύπου αεροσκάφη στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.
Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι έχουν δηλώσει πρόθυμοι να αυξήσουν τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις ενώ ήδη παρατηρούνται επισκέψεις αμερικανικών πολεμικών ακόμα και σε νησιά τα οποία οι Τούρκοι θεωρούν αποαστρατιωτικοποιημένα, όπως η Ρόδος ενώ η Σούδα παραμένει αποφασιστικής σημασίας.
Επίσης η μεταστάθμευση αμερικανικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο αναμένεται ότι θα πάρει σταθερά χαρακτηριστικά με τη χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ή της Θεσσαλονίκης ως ενδιάμεσων σταθμών για προώθηση στην ανατολική Ευρώπη.
Στην Αθήνα ευελπιστούν επίσης ότι το Πεντάγωνο θα υιοθετήσει την πρόταση νόμου των γερουσιαστών Rubio και Menendez για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης ξένων ενόπλων δυνάμεων (FMF).
ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Καταστήσαμε σαφές ότι δεν θα δεχθούμε πλέον την επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Aυτά τόνισε στον «Φ» ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος εισήγαγε και το νομοσχέδιο μαμούθ για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο καλύπτει όλες τις ανησυχίες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.
Ο γερουσιαστής, που είναι επικεφαλής της δημοκρατικής ομάδας στην πανίσχυρη Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, υπογράμμισσε το ενδιαφέρον και την υποστήριξή του για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Τόνισε ακόμα ότι οι Αμερικανοί «πρέπει να κάνουμε περισσότερα – πρέπει να αυξήσουμε την υποστήριξη που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» και να άρουμε το εμπάργκο όπλων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΓΑΛΛΙΚΗ «ΑΣΠΙΔΑ» ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ
Πολύ κοντά σε συμφωνία στα θέματα της ασφάλειας βρίσκονται Γαλλία και Κυπριακή Δημοκρατία. Οι συζητήσεις προχωρούν με γρήγορα βήματα και αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις. Επίκεντρο των συζητήσεων είναι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, το οποίο προτάσσεται από τη Λευκωσία. Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τα επιχειρησιακά, σαφώς και το ενδιαφέρον βρίσκεται στην αξιοποίηση του λιμανιού στη ναυτική βάση στο Μαρί.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, η Γαλλίδα υφυπουργός Άμυνας, η οποία βρέθηκε προ ημερών στην Κύπρο για να επισκεφθεί το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μας, είχε συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, την Παρασκευή 5 Απριλίου, καθώς ο Κύπριος αξιωματούχος επέστρεφε από ταξίδι του σε ΗΠΑ και Βρετανία και η Γαλλίδα υφυπουργός αναχωρούσε από την Κύπρο. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το Μαρί για επί τόπου μελέτη του χώρου επισκέφθηκαν ομάδες Γάλλων ειδικών για σκοπούς που έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό και κατασκευή ναυστάθμου. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συζητά δημιουργία ναυτικής βάσης από τρίτη χώρα, αλλά χρήση της κι αυτό που θα γίνει είναι η επέκταση και αναβάθμιση της υφιστάμενης.
Ενδιαφέρον επιδεικνύει και η Γερμανία, ενώ εμπλοκή σε μεταγενέστερο στάδιο θα έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά του μηχανισμού Pesco. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα εμπλακεί όταν θα έχει ενώπιόν του μιαν ολοκληρωμένη πρόταση. Είναι, επίσης, σαφές πως ο ευρωπαϊκός αυτός μηχανισμός θα συμβάλει και οικονομικά στην κατασκευή των υποδομών.
Την ίδια ώρα, συζητήσεις γίνονται και με τους Αμερικανούς. Κι αυτές επικεντρώνονται στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας λόγω και των δραστηριοτήτων της ExxonMobil, που αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα θαλασσοτεμάχια. Σημειώνεται πως η κατάθεση του νομοσχεδίου στο Κογκρέσο, από τους Γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει άρση του εμπάργκο όπλων για την Κυπριακή Δημοκρατία, προσφέρει στη Λευκωσία μία ακόμη επιλογή αναφορικά με την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, όταν και όποτε κριθεί ότι αυτό θα γίνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.