Η μεσσηνιακή γαλατόπιτα, ή γαλόπιτα όπως είθισται να λέγεται, είναι παραδοσιακό επιδόρπιο της περιοχής και φτιάχνεται συνήθως μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και όλη την εβδομάδα της Τυρινής, αρκεί να έχουμε καλό, φρέσκο γάλα.
Υλικά:
1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο ή ένα φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το γάλα. Όταν είναι χλιαρό, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ζωηρά. Προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις πήξει ρίχνουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες.
Κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά. Όταν η κρέμα μας γίνει χλιαρή, της ρίχνουμε τα 5 αυγά, τα οποία νωρίτερα έχουμε χτυπήσει καλά. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί μεσαίου μεγέθους. Το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αδειάζουμε μέσα το περιεχόμενο της κατσαρόλας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά. Αν δούμε ότι η πίτα μας αρπάζει σε χρώμα, την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Σημείωση:
Αν την θέλουμε λιγότερο γλυκιά, κρατάμε ένα μέρος της ζάχαρης για να το προσθέσουμε αφού δοκιμάσουμε τη γεύση ενώ η κρέμα είναι ακόμη στην κατσαρόλα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Ενόψει του Ιωβηλαίου του 2025, το Βατικανό παρουσίασε μια μασκότ κινουμένων σχεδίων που αποκαλύφθηκε την περασμένη Δευτέρα ως… πρόσωπο...
-
Οταν κάτι τους πονάει... κατεβάζουν οτι μπόρουν... αρθρά, φωτογραφίες, βίντεο... ντοκουμέντα!
-
Απο φωνή μουνάρα... άντε πρωϊ πρωϊ με τραγούδι σας φτιάχνω...
-
Το κείμενο υπάρχει στο διαδίκτυο και δεν είναι γραμμένο απο τον ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ! Γιατί πολλοί ακούν τους μοντέρνους δημοκράτες μας και δεν ξέρου...
-
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο «InterNations», η πιο φθηνή χώρα για να ζήσεις το 2024 βρίσκεται στην Ασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου