Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

video - Τι ακριβώς κάνει η Google στην Ελλάδα; Η προοπτική του τουρισμού και οι... έξυπνοι Ελληνες

Τι ακριβώς κάνει η Google στην Ελλάδα; Σε ποιους τομείς της οικονομίας επιχειρεί και πώς συνδράμει στην προσπάθεια ψηφιακής εκπαίδευσης των Ελλήνων εργαζόμενων;


Πέρα από μία κορυφαία μηχανή αναζήτησης, την οποία χρησιμοποιεί ο καθένας στην καθημερινότητά του, η Google είναι και πολλά άλλα πράγματα. Και ιδίως εδώ στην Ελλάδα, όπου μία ομάδα 30 ανθρώπων προσπαθεί να συνδράμει στην πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την οικονομική ομαλότητα. Με ποιον τρόπο; Μα φυσικά, μέσω του εθνικού «προϊόντος», τον τουρισμό.

Η Μαρία Φουντά είναι διευθύντρια marketing της Google στην Ελλάδα και στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο διεξήχθη από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, μιλάει στην κάμερα του Sputnik και εξηγεί τι ακριβώς κάνει η Google σ' αυτή τη χώρα των μόλις 10 εκατομμυρίων κατοίκων.



«Υπάρχει κόσμος στην Ελλάδα με μεγάλες δυνατότητες. Και εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε. Έχουμε πολλά πράγματα, πολλές επιχειρήσεις. Η πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολείται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άρα είναι ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής οικονομίας» εξηγεί, ευθύς εξαρχής.

Στόχο της Google, πέραν της στήριξης των πολλά υποσχόμενων εταιρειών, είναι και η ψηφιακή καλλιέργεια του ανθρώπινου δυναμικού. Στην Ελλάδα, άλλωστε, οι άνθρωποι είναι ταλαντούχοι, όπως διαπιστώνει η κα Φουντά.

Γιώργος Χατζηγεωργίου, επικεφαλής και συνιδρυτής του Skroutz

Ωστόσο, «την κατάρτιση πρέπει να την αναπτύσσουμε διαρκώς». Και ο λόγος είναι ο εξής: «Τα επόμενα χρόνια, το 90% των θέσεων εργασίας θα χρειάζεται ψηφιακές δεξιότητες. Όμως, το 45% των Ευρωπαίων δεν έχει αυτές τις δεξιότητες».

Μέσω διάφορων προγραμμάτων επομένως, η Google έχει καταφέρει να εκπαιδεύσει ψηφιακά περισσότερους από 4 εκατομμύρια Ευρωπαίους και 100.000 Έλληνες.

Οι προοπτικές του τουρισμού

Ποια ακριβώς είναι η «δουλειά» που γίνεται με τις ελληνικές επιχειρήσεις; Την απάντηση δίνει η ίδια η επικεφαλής marketing της εταιρείας. «Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που κάνουμε εδώ στην Ελλάδα είναι η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο να προβληθούν στο διαδίκτυο και στο να μεγαλώσουν μέσω του διαδικτύου. Και επίσης, στο πώς να βγάζουμε προϊόντα για επιχειρήσεις, ώστε να έχουν καλύτερη διαδικτυακή παρουσία».

Ως παράδειγμα επικαλείται τον κλάδο του τουρισμού, έναν κλάδο στον οποίο η Ελλάδα αναπτύσσεται ραγδαία την τελευταία πενταετία. Όμως οι δυναμικές και οι προοπτικές είναι ακόμη μεγαλύτερες, κάτι το οποίο πιστοποιείται από τις 1 δισεκατομμύριο ετήσιες αναζητήσεις του όρου «Ελλάδα» από χρήστες του εξωτερικού.

Και συμπληρώνει: «Αν αναπτυχθεί αυτό το τουριστικό περιεχόμενο, μπορούμε να δημιουργήσουμε έως και 170.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να μεγαλώσει το ΑΕΠ κατά σχεδόν 4%».

Η «εκπαίδευση» των επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από τέσσερα χρόνια, η Google δημιούργησε ένα πρόγραμμα, το «Grow Greek Tourism Online», σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, τον ΣΕΤΕ και την «Εθνική Συμμαχία για Ψηφιακές Δεξιότητες στην Ελλάδα».

«Στόχος είναι να βοηθήσουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις με ψηφιακές δεξιότητες και εργαλεία, για να έχουμε μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παρουσία στο διαδίκτυο. Όλα αυτά τα κάνουμε δωρεάν. Έχουμε εκπαιδεύσει 100.000 Έλληνες που απασχολούνται με τον τουριστικό τομέα, και έχουμε ήδη δει κάποια σημαντικά αποτελέσματα» διευκρινίζει η κα Φουντά.

Σε δεύτερο επίπεδο, η Google έχει συγκροτήσει μία ομάδα νέων, περίπου 30 σε αριθμό, οι οποίοι πηγαίνουν σ' όλη την Ελλάδα και «εκπαιδεύουν» τουριστικές επιχειρήσεις. «Έχουν πάει σε πάνω από 100 πόλεις της Ελλάδας, κάνουν σεμινάρια, κατ' ιδίαν συναντήσεις».

Υπάρχει αποτέλεσμα; «Το 67% των επιχειρήσεων έχει δει συγκεκριμένο εμπορικό αποτέλεσμα, δηλαδή περισσότερες πωλήσεις, περισσότερη επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα. Έχουν βοηθηθεί πάνω από 10.000 άνθρωποι να βρουν μια θέση εργασίας πάνω στις ψηφιακές δεξιότητες».

«Ψηφιοποίηση των μουσείων»

Μία ακόμη δράση που υλοποιεί η Google εδώ στην Ελλάδα είναι η ψηφιοποίηση των μουσειακών και πολιτιστικών συλλογών. Μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 11 μουσεία όλης της Ελλάδας, τα οποία πλέον διαθέτουν σε ψηφιοποιημένη μορφή τα εκθέματά τους.

«Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε και την κουλτούρα. Τι άλλο έχουμε, δηλαδή, πέρα από ήλιο και θάλασσα. Κάθε χρόνο οι αναζητήσεις για την Ελλάδα αυξάνονται. Ένα 35% αυτών των αναζητήσεων αφορά τον πολιτισμό» διευκρινίζει η κα Φουντά.

Στην εποχή που όλα γίνονται μ' ένα… κλικ

Πέραν τουρισμού και επιδιώκοντας τη μέγιστη αξιοποίηση των ψηφιακών δεξιοτήτων, ολοένα και περισσότερες εταιρείες από ολοένα και περισσότερους κλάδους προσφεύγουν στην «αγκαλιά» της Google. Άλλωστε ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, όπου όλα μπορούν να γίνουν με ένα κλικ.

Ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις με τοπικά προϊόντα, βιοτεχνίες με κοσμήματα, σύλλογοι που καλλιεργούν και αναπτύσσουν διάφορες τέχνες, συγκαταλέγονται σ' αυτούς που θέλουν να μάθουν, αλλά κυρίως, σ' αυτούς που θέλουν να «ανοίξουν» τα φτερά τους σε αγορές εκτός της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το διαδίκτυο.

Άλλωστε, όπως επαναλαμβάνει η κα Φουντά, η Ελλάδα είναι μια χώρα με δυνατότητες και έξυπνους ανθρώπους.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις