Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Γιατί η Βενεζουέλα, η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη, χρεοκόπησε!

Η Βενεζουέλα είχε έναν τόσο κερδοφόρο πόρο, όπως το πετρέλαιο, που όλη της οικονομία κινούταν γύρω από αυτόν. Πώς έφτασε όμως στην χρεοκοπία;

Μπορεί η χώρα που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο να έχει ενεργειακά προβλήματα;
Θα μπορούσε…, γράφει ο Gail Tverberg στο Our Finite World, τονίζοντας ότι θα ήταν εύκολο να αποδώσει κανείς τα ενεργειακά προβλήματα της Βενεζουέλας στη διαφθορά και την κακοδιαχείριση.
Αυτό θα έκανε να φανεί ότι τα προβλήματα της Βενεζουέλας ήταν διαφορετικά από τα υπόλοιπα.
Λαμβάνοντας υπόψιν αυτή την προσέγγιση, θα ήταν εύκολο να υποστηρίξουμε ότι τα προβλήματα δεν θα είχαν συμβεί εάν είχαν εκλεγεί καλύτεροι ηγέτες και αν οι ηγέτες είχαν επιλέξει καλύτερες πολιτικές.
Όμως υπάρχουν πολύ περισσότερα οικονομικά και ενεργειακά προβλήματα στη Βενεζουέλα από ό,τι η διαφθορά και η κακοδιαχείριση προκάλεσαν.
Η Βενεζουέλα συνειδητοποίησε ότι είχε τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους σε σχέση με τον πληθυσμό της, ήδη από τη δεκαετία του 1920.
Ενώ οι πόροι αυτοί είναι σημαντικοί, η χώρα δεν κατάφερε να προσδιορίσει το πόσο υψηλό βιοτικό επίπεδο μπορούν να υποστηρίξουν οι πόροι αυτοί.
Έτσι, η χώρα επέλεξε τον δρόμο της διανομής των πλεονεκτημάτων των εξαγωγών πετρελαίου με σχεδόν σοσιαλιστικό τρόπο.
Αυτή η σοσιαλιστική προσέγγιση, συν το αυξημένο χρέος, έκρυψε το πρόβλημα ενός βιοτικού επιπέδου που δεν μπορούσε πραγματικά να υποστηριχθεί για πολλά χρόνια.
Τα πρόσφατα προβλήματα στη Βενεζουέλα δείχνουν ότι αυτές οι προσεγγίσεις δεν μπορούν να είναι μόνιμες λύσεις.
Στην πραγματικότητα, φαίνεται πιθανό ότι η Βενεζουέλα θα είναι ένα από τα πρώτα έθνη που εξάγουν πετρέλαιο και έχει καταρρεύσει.
Πώς λειτουργεί το premium από την υψηλή τιμή του εξαγόμενου πετρελαίου
Το πετρέλαιο είναι ένας περίεργος πόρος.
Το κόστος της παραγωγής πετρελαίου τείνει να είναι αρκετά χαμηλό, ειδικά για τους εξαγωγείς πετρελαίου.
Η τιμή πώλησης βασίζεται σε μια παγκόσμια τιμή πετρελαίου που αλλάζει από μέρα σε μέρα, ανάλογα με το τι ορίζουν ορισμένοι ως «ζήτηση».
Η διαφορά μεταξύ τιμής πώλησης και κόστους εξόρυξης μπορεί να κάνει τους εξαγωγείς πετρελαίου πλούσιους.
Κατά μία έννοια, αυτή η διαφορά μπορεί να θεωρηθεί ως «πλεόνασμα ενέργειας» που κατανέμεται στις οικονομίες των εξαγωγέων πετρελαίου.
Όσο μεγαλύτερο είναι το διανεμημένο πλεόνασμα ενέργειας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών (που παράγονται με ενεργειακά προϊόντα) και που μπορούν να αγοραστούν από το εξωτερικό με το σκληρό νόμισμα που διατίθεται μέσω της πώλησης πετρελαίου.
Στην πραγματικότητα, η ύπαρξη ενός τόσο κερδοφόρου πόρου τείνει να καταργήσει την ανάπτυξη άλλων, λιγότερο κερδοφόρων επιχειρήσεων.
Έτσι, η Βενεζουέλα τείνει να είναι μια χώρα της οποίας η οικονομία περιστρέφεται γύρω από το πετρέλαιο.
Υπάρχει μια μικρή ποσότητα γεωργίας και αρκετές υπηρεσίες, αλλά ως επί το πλείστον, τα αγαθά που χρησιμοποιεί η οικονομία πρέπει να αγοραστούν εκτός της χώρας.
Επιπλέον, σχεδόν το σύνολο των εσόδων που διατίθενται για την αγορά αυτών των προϊόντων προέρχεται από την πώληση πετρελαίου.
Έτσι, η οικονομία τείνει να ακολουθεί την τύχη των πωλήσεων πετρελαίου.
Το Σχήμα 1 δείχνει μια ακαθάριστη εκτίμηση του οφέλους που έχουν οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας σε διορθωμένα με τον πληθωρισμό δολάρια ΗΠΑ.
Βάσει αυτής της προσέγγισης, το κατά κεφαλήν όφελος από τις εξαγωγές πετρελαίου φαίνεται να έχει κορυφωθεί πολύ νωρίς, περίπου στο 1981.
Ο λαός της Βενεζουέλας δεν συνειδητοποίησε ότι το ποσό του οφέλους που θα παρείχε στις εξαγωγές πετρελαίου θα αρχίσει να πέφτει πολύ νωρίς.
Αντ ‘αυτού, οι ηγέτες στόχευσαν προς το επίπεδο διαβίωσης που θα ήταν προσιτό εάν το επίπεδο επιδότησης που θα μπορούσε να αποκτήσει η οικονομία από τις εξαγωγές πετρελαίου θα παραμείνει τόσο υψηλό όσο κατά την περίοδο 1973-1981.
Το σχήμα 2 δείχνει πόση ενέργεια καταναλώνει κατά μέσο όρο ο πληθυσμός κατά την περίοδο 1965-2017.
Ο αριθμός αυτός δείχνει ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε δραματικά μεταξύ του 1973 και του 1981.
Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες ήταν σε θέση να επωφεληθούν από την τεράστια αύξηση των εσόδων από εξαγωγές πετρελαίου, όπως φαίνεται στο σχήμα 1.

Αυτό το υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας σήμαινε ότι η οικονομία αναπροσαρμόστηκε κατά τρόπο που πρόσθεσε περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν ενέργεια.
Για παράδειγμα, η οικονομία προσέθεσε ασφαλτοστρωμένους δρόμους, αεροδρόμια, σχολεία, ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα και υγειονομική περίθαλψη.
Οι άνθρωποι ήρθαν να αναμένουν ότι αυτό το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης θα προχωρήσει, ακόμα και αν το επίπεδο επιδότησης που οι εξαγωγές πετρελαίου είχαν προσθέσει εξαφανίστηκε γρήγορα.
Ο τρόπος με τον οποίο τα ποσά στο σχήμα 1 «λειτουργουν» είναι ότι εξαρτώνται τόσο από την ποσότητα του εξαγόμενου πετρελαίου όσο και από την τιμή αγοράς του πετρελαίου αυτού.
Αν οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας δεν αυξηθούν αρκετά γρήγορα ή εάν η τιμή του πετρελαίου δεν είναι αρκετά υψηλή, το επίπεδο του premium του πετρελαίου δεν αρκεί για να στηρίξει την οικονομία.
Επίσης, ο αυξανόμενος πληθυσμός γίνεται ζήτημα γιατί καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός, χρειάζονται περισσότερα σπίτια, αυτοκίνητα, ηλεκτρισμός, δρόμοι και άλλα αγαθά (που απαιτούν κατανάλωση ενέργειας).
Επειδή η Βενεζουέλα πρέπει να εισάγει σχεδόν οτιδήποτε εκτός από το πετρέλαιο, πρέπει είτε: (α) να εξάγει αυξανόμενη ποσότητα πετρελαίου ετησίως, ή (β) να αποκτά όλο και υψηλότερη τιμή για το πετρέλαιο που εξάγει, εάν επιθυμεί να στηρίξει τον αυξανόμενο επιλεγμένο βιοτικό επίπεδο.
Ήταν προφανές πολύ νωρίς ότι η Βενεζουέλα είχε θέσει τον πήχυ της σε ένα βιοτικό επίπεδο που ήταν πολύ υψηλότερο από ό, τι πραγματικά μπορούσε να υποστηρίξει.
Την περίοδο από το 1965, η πρώτη κρίση χρέους της Βενεζουέλας έλαβε χώρα το 1982, καθώς η τιμή ξαφνικά άρχισε να μειώνεται.
Οι μεταγενέστερες κρίσεις εμφανίστηκαν το 1990, το 1995, το 1996, το 1997, το 1998, το 2004 και το 2017.
Είναι σαφές ότι μόλις τα κατά κεφαλήν έσοδα άρχισαν να μειώνονται το 1982 (βλέπε σχήμα 1), η οικονομία της Βενεζουέλας έγινε πολύ προβληματική.
Δεν μπορούσε πραγματικά να υποστηρίξει το επιλεγμένο βιοτικό επίπεδο.
Πώς θα μπορούσε η Βενεζουέλα να κρύψει το πρόβλημα ενός ανυπέρβλητου βιοτικού επιπέδου για πάνω από 35 χρόνια;

Ο ίδιος επισημαίνει τρεις βασικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να κρύψει το απαράδεκτο πρότυπο διαβίωσης:
(α) Μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον χρησιμοποιώντας προστιθέμενο χρέος
Σχεδόν όλοι είναι πρόθυμοι να πιστεύουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν τόσο υψηλά όσο χρειάζεται για να εξαχθούν πετρελαϊκοί πόροι που φαίνεται να είναι διαθέσιμοι με την τρέχουσα τεχνολογία.
Οι υποψήφιοι δανειστές είναι επίσης πρόθυμοι να πιστεύουν ότι οι πετρελαϊκοί πόροι μπορούν να εξαχθούν όσο πιο γρήγορα χρειαστεί για να στηρίξουν την οικονομία.
Δεδομένου αυτού του συνδυασμού πεποιθήσεων, η Βενεζουέλα είχε ελάχιστες δυσκολίες να προσθέσει μεγαλύτερο χρέος, ακόμη και σε περιόδους πολύ λίγο μετά την αναγκαστική αναδιάρθρωση του προηγούμενου χρέους.
Πρόσφατα, ο μεγαλύτερος δανειστής της Βενεζουέλας ήταν η Κίνα.
Με τη διευθέτηση αυτή, η Βενεζουέλα μπόρεσε να αποκομίσει το οικονομικό όφελος από ένα μέρος των πετρελαϊκών πόρων της, πριν από την εξόρυξη.
Δυστυχώς, η ρύθμιση αυτή καθιστά την Βενεζουέλα πιο γρήγορα επιρρεπή στις δυσμενείς επιπτώσεις της κάμψης των τιμών του πετρελαίου.
Για να γίνει χειρότερο, το χρέος προς την Κίνα φαίνεται να περιλαμβάνει μια πρόβλεψη που δημιουργεί χαμηλότερο επίπεδο αποπληρωμής (σε πετρέλαιο) εάν οι τιμές αυξηθούν, αλλά δημιουργεί υψηλότερο επίπεδο αποπληρωμής (σε πετρέλαιο) σε περίπτωση πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Αυτή η διάταξη, χωρίς αμφιβολία, φαινόταν ευνοϊκή για τη Βενεζουέλα, την περίοδο που πίστευε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Βενεζουέλα είναι η μόνη χώρα εξαγωγής πετρελαίου που έχει χρησιμοποιήσει το χρέος τόσο εκτεταμένα.
Ορισμένοι εξαγωγείς πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία, υιοθέτησαν την αντίθετη προσέγγιση, θέτοντας κατά μέρος τα αποθεματικά κεφάλαια που θα χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Περιττό να πούμε ότι η χρήση του χρέους από τη Βενεζουέλα τείνει να καταστήσει την οικονομία της πολύ ευάλωτη στην αναδιάρθρωση ή στην αθέτηση υποχρεώσεων εάν μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου.
β) Συνέχιση της οικονομικής απλούστευσης
Μια πολύπλοκη οικονομία είναι αυτή που παράγει, όσο το δυνατόν περισσότερο, για να συμβαδίζει με την αυξανόμενη τεχνολογία.
Ένα σημαντικό μερίδιο των δαπανών πηγαίνει τόσο στην κατασκευή νέων κεφαλαιουχικών αγαθών όσο και στη διατήρηση των υφιστάμενων.
Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα αμοιβών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όσοι παρέχουν τεχνική εμπειρογνωμοσύνη αποζημιώνονται επαρκώς για τις προσπάθειές τους.
Οι ηγέτες των επιχειρήσεων αποζημιώνονται επίσης επαρκώς για τις συνεισφορές τους.
Μια πολύ απλούστερη οικονομία, την οποία επιδιώκουν οι περισσότεροι ηγέτες της Βενεζουέλας, είναι μια οικονομία στην οποία όλοι αποκτούν ένα βασικό επίπεδο στέγασης, μεταφοράς και υγειονομικής περίθαλψης, αλλά ουσιαστικά κανείς δεν παίρνει πάρα πολλά.
Δεν υπάρχει επίσης μεγάλη επένδυση στη νέα τεχνολογία και τα νέα κεφαλαιουχικά αγαθά, επειδή σχεδόν όλο το σκληρό νόμισμα που προκύπτει από την πώληση των εξαγωγών πετρελαίου χρησιμοποιείται για την αγορά εισαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών για τη στήριξη του βασικού επιπέδου αγαθών και υπηρεσιών (όπως οι δρόμοι, η εκπαίδευση και τα τρόφιμα) παρέχεται στους πολλούς πολίτες της οικονομίας.
Δεδομένου ότι η εξωτερική αξία των εξαγωγών πετρελαίου θέτει ανώτατο όριο στην ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών που μπορεί να εισάγει η Βενεζουέλα, δεν υπάρχει ουσιαστικά δυνατότητα αγοράς των εισαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών που απαιτούνται για την υποστήριξη νέων επενδύσεων κεφαλαίου και έρευνας.
Στην οικονομία της Βενεζουέλας, το κόστος τόσο του πετρελαίου όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος διατηρήθηκε πολύ χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής.
Αυτό βοηθά τους πολίτες να ευχαριστηθούν, αλλά επίσης μειώνει τους πόρους για νέες επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς.
Και αυτό είναι μέρος της απλής οικονομικής προσέγγισης.
Ένα μειονέκτημα μιας απλής οικονομίας είναι ότι οι χαμηλοί μισθοί για μηχανικούς και άλλους επαγγελματίες ενθαρρύνουν αυτούς τους επαγγελματίες να μετακομίσουν σε άλλες χώρες, όπου η αποζημίωση είναι πιο επαρκής.
Ένα άλλο μειονέκτημα μιας απλής οικονομίας είναι ότι ενθαρρύνει τη δωροδοκία, επειδή αυτή είναι ένας τρόπος προσαρμογής του συστήματος έτσι ώστε να «μπορούν να κάνουν τα πράγματα να συμβούν».
Η απλή προσέγγιση της οικονομίας τείνει επίσης να αποθαρρύνει την έρευνα και τις επενδύσεις σε νέους τομείς, όπως η παραγωγή φυσικού αερίου και οι βελτιωμένες μέθοδοι εξόρυξης πετρελαίου.
Μια απλή οικονομία μπορεί να διατηρηθεί για λίγο, αλλά γρήγορα φτάνει στα όρια με πολλούς τρόπους:
– Το περιορισμένο επίπεδο δεξιοτήτων των κατοίκων που δεν έχουν μεταναστεύσει για υψηλούς μισθούς αλλού καθιστά δύσκολη την ολοκλήρωση σύνθετων έργων, όπως είναι οι νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
– Το ανεπαρκές επίπεδο των εσόδων από την εξαγωγή πετρελαίου θέτει ένα όριο στο ποσό των ανταλλακτικών και άλλων αγαθών που απαιτούνται για τη συντήρηση της υποδομής, όπως η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.
– Καθώς τα υπάρχοντα κοιτάσματα πετρελαίου εξαντλούνται, ελάχιστη χρηματοδότηση (σε σκληρό νόμισμα που απαιτείται για εισαγωγές) είναι διαθέσιμη για επενδύσεις στην εξόρυξη.
– Η έρευνα για νέες τεχνικές εξόρυξης πετρελαίου επίσης παρεμποδίζεται.
(γ) Η παραμέληση των σημερινών συστημάτων γίνεται όλο και πιο έντονη, καθώς η έλλειψη εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου γίνεται ένα μεγαλύτερο ζήτημα.
Η Βενεζουέλα μπορεί θεωρητικά να αγοράσει ό, τι χρειάζεται από το εξωτερικό, αλλά υπάρχει ένα όριο στο συνολικό ποσό των αγαθών και των υπηρεσιών που μπορούν να εισαχθούν, με βάση το ποσό των κεφαλαίων που λαμβάνει από την πώληση αργού πετρελαίου.
Εάν πέσει η τιμή του πετρελαίου, τότε η Βενεζουέλα πρέπει να μειώσει με κάποιο τρόπο τα αγαθά και τις υπηρεσίες που είχε προηγουμένως προμηθευτεί.
Ένας από τους λιγότερο προφανείς τρόπους για να γίνει αυτό είναι η μείωση της συντήρησης και των επισκευών.
Η πρόσφατη μακρά διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βενεζουέλα φαίνεται να σχετίζεται τουλάχιστον εν μέρει με την παραμέληση των δραστηριοτήτων συντήρησης.
Φαίνεται ότι η κρατική ηλεκτρική εταιρεία της Βενεζουέλας απέτυχε να κρατήσει σε καλή κατάσταση τις γραμμές μεταφοράς.
Φαίνεται πλέον ότι μια από τις αιτίες της πρόσφατης μακρόχρονης διακοπής της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βενεζουέλα ήταν η πρόκληση ζημιών στις γραμμές μεταφοράς που προκλήθηκαν από πυρκαγιά στο εσωτερικό του συγκροτήματος Guri.
Αυτό θα μπορούσε ίσως να είχε αποφευχθεί με καλύτερη συντήρηση.
Το σχήμα 2 δείχνει ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας μειώνεται, ιδιαίτερα από το 2011.
Αυτό σημαίνει ότι το βιοτικό επίπεδο μειώνεται.
Περιττό να πούμε ότι, εάν οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας μειωθούν περαιτέρω, μπορεί να αναμένεται περαιτέρω μείωση του βιοτικού επιπέδου.
Γιατί η Αμερική εκδίδει επιβάλει κυρώσεις κατά της εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας, PDVSA;
Στις 28 Ιανουαρίου 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις κατά της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας, την PDVSA.
Οι λόγοι για αυτές τις κυρώσεις είναι οι εξής:
– Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την τραγική παρακμή της προσφοράς πετρελαίου στη Βενεζουέλα
– Να αποκατασταθεί η Δημοκρατία
– Να αποφευχθεί η περαιτέρω απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας και συνεπώς να διατηρηθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για τον λαό της Βενεζουέλας
Αυτοί οι λόγοι είναι καλόι, αλλά είναι κοινός τόπος ότι ο βασικός και πραγματικός λόγος για τις κυρώσεις ήταν να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν την παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας και, μέσω αυτής της δράσης, να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές πετρελαίου.
Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου ήταν πολύ χαμηλές για τους παραγωγούς πετρελαίου από το 2014 τουλάχιστον.
Πολλοί άνθρωποι, που σκέπτονται τα επίπεδα των τιμών του πετρελαίου από την άποψη των καταναλωτών, αγνοούν εντελώς το πρόβλημα ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στους παραγωγούς.
Οι παραγωγοί πετρελαίου δεν μπορούν να εγκαταλείψουν αμέσως τις δραστηριότητές τους εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, αλλά τελικά οι χαμηλές τιμές θα προκαλέσουν περικοπή των επενδύσεων και συνεπώς της παραγωγής.
Οι χώρες που έχουν ήδη πωλήσει κάποια από την παραγωγή πετρελαίου τους εκ των προτέρων, όπως η Βενεζουέλα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.
Το σχήμα 4 δείχνει ότι η παραγωγή πετρελαίου για τη Βενεζουέλα έχει πέσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το υψηλότερο έτος παραγωγής του ήταν το 1970, το ίδιο πρώιμο έτος με εκείνο της εξόρυξης πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το φυσικό αέριο είναι ως επί το πλείστον «συνδεδεμένο» αέριο, το οποίο διατίθεται μέσω της παραγωγής πετρελαίου.

Υπάρχει ευρέως διαδεδομένη πίστη μεταξύ των στελεχών του πετρελαίου και των πολιτικών ότι η μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
Όμως, οι τιμές του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν να αυξηθούν υψηλότερα από ό, τι οι καταναλωτές, συνολικά, μπορούν να αντέξουν οικονομικά.
Εάν υπάρχει υπερβολική μισθολογική διαφορά σε όλο τον κόσμο, οι χαμηλοί μισθοί πολλών εργαζομένων θα τείνουν να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου, επειδή αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αγαθά όπως τα smartphones και τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται με πετρέλαιο και άλλα ενεργειακά προϊόντα.
Αυτές οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο η οικονομία μεταβάλλεται με τρόπους που αφήνουν λιγότερο πλεόνασμα ενέργειας για να διανείμουν στους εξαγωγείς πετρελαίου να λειτουργούν τις οικονομίες τους.
Ο τρόπος λειτουργίας της δικτυωμένης οικονομίας καθορίζεται από τους νόμους της φυσικής, είτε μας αρέσει είτε όχι.
Από όσο μπορώ να δω, το τέλος της εξόρυξης πετρελαίου έρχεται επειδή οι τιμές του πετρελαίου δεν μπορούν να αυξηθούν αρκετά ώστε να καταστήσουν αποδοτική την εξόρυξη.
Μόλις η εξόρυξη πετρελαίου γίνει ασύμφορη, τα έθνη εξαγωγής πετρελαίου θα αρχίσουν να καταρρέουν.
Η Βενεζουέλα είναι το «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» σε αυτή τη διαδικασία κατάρρευσης, εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης του χρέους.
Τι θα γίνει εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν;
Εάν οι τιμές του πετρελαίου μπορούσαν να αυξηθούν, θα μπορούσε να οδηγήσει τα κράτη εξαγωγείς πετρελαίου στην κερδοφορία.
Στην περίπτωση της Βενεζουέλας, θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση.
Και αυτό διότι η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο, ενώ το κόστος παραγωγής είναι σχετικά χαμηλό, αφού δεν ξεπερνά τα 28 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφων με την εκτίμηση της Rystad Energy από το 2016.
Το κόστος υποστήριξης ολόκληρης της οικονομίας με τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου είναι πολύ υψηλότερο.
Όμως, το διάγραμμα 6 δείχνει ότι από το 2013 έως το 2014 το κόστος του πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων που απαιτούνται για τη διατήρηση της λειτουργίας της υπόλοιπης οικονομίας, ανήλθε σε περίπου 110 δολάρια ανά βαρέλι.
Οι επενδυτικές δυνατότητες και η τεχνική εμπειρογνωμοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσαν, τουλάχιστον θεωρητικά, να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας, αν αυτό είναι επιθυμητό σε κάποια μελλοντική ημερομηνία.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις