παρέλαση, αλλά και τις οργισμένες αντιδράσεις των ομογενών στην Αυστραλία.
Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό όμως προκαλεί στους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, το ενδεχόμενο οι αντιδράσεις αυτές να πάρουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις σήμερα, στην διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, και για αυτό το υπουργείο Δημόσιας Τάξης βρίσκεται επί ποδός.
Υπολογίζεται ότι 1.600 αστυνομικοί θα αναλάβουν να προστατεύσουν την ασφάλεια της στρατιωτικής παρέλασης, ενώ ενισχυμένα θα είναι και τα μέτρα γύρω από τη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα γίνει η δοξολογία, παρουσία μελών της κυβέρνησης. Σε επιφυλακή θα είναι η ΕΛ.ΑΣ. και σε άλλες περιφέρειες όπως η Θεσσαλονίκη, η Πέλλα, η Κατερίνη, η Βέροια, η Έδεσσα και τα Γιαννιτσά.
Όπως αναγνωρίζουν και στο επιτελείο Τσίπρα, οι αντιδράσεις δείχνουν ότι διαψεύδονται όσοι εξ’ αυτών πίστευαν ότι ο θυμός για τον συμβιβασμό θα εκτονωθεί με το χρόνο, ενώ αντιλαμβάνονται ότι το κόστος των χειρισμών -εν όψει εκλογών- θα είναι υψηλό.
Κι αυτό γιατί φαίνεται να διαψεύδεται και η εκτίμηση πολλών στο επιτελείο Τσίπρα, ότι οι διαμαρτυρίες περιορίζονται αυστηρά στους συντηρητικούς ψηφοφόρους και το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες δεν θα είναι μεγάλο.
Γιατί μπορεί τα «ακραία» συνθήματα που ακούστηκαν, για παράδειγμα, στην ομιλία του αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Βαρεμένου στην Μελβούρνη, να αντικατοπτρίζουν μια «δεξιά» πολιτική τοποθέτηση, όμως οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες στο Σύνταγμα, λίγο πριν από τη μαθητική παρέλαση, δεν ανήκαν στους συνήθεις ύποπτους.
Όπως προέκυψε από τις προσαγωγές που ακολούθησαν την απώθηση των διαδηλωτών από τις δυνάμεις της αστυνομίας, οι διαδηλωτές ήταν στελέχη της ΛΑΕ και του ΔΗΚΚΙ. Εξ’ ου και η οργισμένη αντίδραση της ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη που κατήγγειλε «τον νέο αυταρχισμό της κυβέρνησης».
Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν όμως και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται στο εκλογικό σώμα από τις αντιδράσεις, που υπονομεύουν το κύρος και την λαϊκή νομιμοποίηση της κυβέρνησης Τσίπρα. Οι διαδηλώσεις και οι αντισυγκεντρώσεις που προκαλεί η παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες κυρίως της Βορείου Ελλάδος, αλλά όχι μόνο της Βορείου Ελλάδος, δημιουργούν στην κοινή γνώμη, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, την αίσθηση μιας κυβέρνησης σε αποδρομή. Μιας κυβέρνησης μειωμένης λαϊκής νομιμοποίησης και αποδοχής, που ενισχύει την «παράσταση νίκης» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την εντύπωση αυτή ενίσχυσε και η απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά να μην εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην παρέλαση στη Λάρισα, υποτίθεται για προσωπικούς λόγους, αλλά στην πραγματικότητα για να αποφύγει τη γιούχα, που χωρίς καμία αμφιβολία θα δεχόταν.
Η πολιτική εξίσωση για την κυβέρνηση δείχνει εξαιρετικά δύσκολη, γιατί την ίδια στιγμή που υφίσταται την αποδοκιμασία της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης για την Συμφωνία των Πρεσπών, την ίδια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλη απογοήτευση του εκλογικού σώματος, αυτή είναι και το μόνο μεγάλο «επίτευγμα» που μπορεί να παρουσιάσει στα πεπραγμένα της εν όψει εκλογών.
Αφού η περίφημη έξοδος από τα Μνημόνια, όπως δείχνουν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την πρώτη κατοικία και τον διάδοχο νόμο Κατσέλη, έχει ξεθωριάσει, αν όχι τελείως ξεχαστεί. Και ταυτόχρονα η Συμφωνία για το ονοματολογικό, είναι και το όχημα για την περίφημη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων με τις κινήσεις τύπου Γέφυρα, που είναι και ο μόνος χώρος από τον οποίο μπορεί να προσδοκά κάποια εκλογικά οφέλη, έστω οριακά, η κυβέρνηση.
Η ρήση του Πάνου Καμμένου ότι σε περίπτωση υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και ψήφισής της από την Βουλή, η κυβέρνηση «δεν θα μπορέσει να κάνει παρέλαση», διαψεύστηκε εκ των πραγμάτων. Σίγουρα πάντως δεν είναι εύκολες πλέον οι παρελάσεις για την κυβέρνηση.
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου