Συνεχίζεται το ωμό έγκλημα κατά της Σερβίας 20 ολόκληρα χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία το 1999, διότι η σημερινή γερμανική κυβέρνηση θεωρεί την πράξη αυτή ως «σωστή και υπεύθυνη προσέγγιση».
Χωρίς αιδώ, φιλότιμο, αλληλεγγύη σε τόσους ανθρώπους που υποφέρουν ακόμη και σήμερα με ασθένειες από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου του ΝΑΤΟ, Γερμανοί αξιωματούχοι ομιλούν για ορθότητα και σύνεση όταν γνωρίζουν ανάλογες καταστάσεις από το μακρινό παρελθόν τους την δεκαετία του 1940.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χαϊκό Μάας περιέγραψε τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 ως την «σωστή» κίνηση.
«Πιστεύω ακόμα ότι η συμμετοχή της Γερμανίας [στη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ] προκλήθηκε από μια υπεύθυνη προσέγγιση [για την κατάσταση]», δήλωσε ο Μάας στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten.
Ταυτόχρονα, είπε ότι μια στρατιωτική παρέμβαση παραμένει πάντα η «τελευταία λύση» όταν πρόκειται να εξαλείψει τις εντάσεις.
«Τότε, είδαμε μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέχρι και μαζικές δολοφονίες. Νομίζω ότι η παρέμβαση του ΝΑΤΟ ήταν σωστή. Δεν θέλω να μάθω τι άλλο θα συνέβαινε αν δεν συνέβαινε αυτή η παρέμβαση», δήλωσε ο Μάας.
Οι σερβικές αρχές αναφέρουν ότι 2500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12.500 τραυματίστηκαν από τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999, οι οποίες διεξήχθησαν παρά την απουσία εξουσιοδότησης από τον ΟΗΕ.
Το 1999, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ διεξήγαγαν την επιχείρηση Allied Force στην επικράτεια της τότε Γιουγκοσλαβίας με το πρόσχημα ότι θα σταματούσαν οι δολοφονίες Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.
Η επιχείρηση προκλήθηκε μετά την εμφάνιση ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και του Γιουγκοσλαβικού στρατού το 1998, καθώς οι Αλβανοί UCKάδες επεδίωξαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια.
Οι αεροπορικές επιδρομές των 78 ημερών οδήγησαν επίσης σε τεράστιες ζημιές σε υποδομές και στην μόνιμη μόλυνση μέρους της περιοχής με απεμπλουτισμένο ουράνιο, που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση θανάτων ακόμη και σήμερα.
Το ΝΑΤΟ πολεμάει τη Σερβία με νέα τακτική
Χιλιάδες Σέρβοι πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ να διαμαρτυρηθούν εναντίον του προέδρου της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάτω από το σύνθημα «ένα από τα πέντε εκατομμύρια», σε αρκετές πόλεις στην επικράτεια.
Οι «διαμαρτυρίες» αυτές πιθανώς οργανώνονται από ξένα κέντρα και αιτία είναι η στάση των Σέρβων απέναντι στο ΝΑΤΟ και τα φιλικά συναισθήματα προς την ορθόδοξη Ρωσία, τόσο πολιτικά και οικονομικά, όσο και κοινωνικά.
Η Δύση προσπαθείνα δημιουργήσει μια «Σερβική Άνοιξη» με σκοπό την αποπομπή του ρωσόφιλου ηγέτη και την στρατολόγηση της χώρας στην υπό κατάρρευση και γεμάτη ελαττώματα Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Στην πόλη Νόβι Σαντ ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Σραντιάν Σκόρο ζήτησε από τον πρόεδρο της Σερβίας να παραιτηθεί. «Βούτσιτς ο χρόνο σου έληξε, μάζεψε τις βαλίτσες σου» είπε ο Σκόρο για τον αρχηγό του κράτους.
Στη πόλη Βάλιεβο, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Λιούμπομιρ Ράντοβιτς τόνισε ότι «το κράτος αγνοεί το γεγονός ότι οι νόμοι δεν έχουν πλέον νόημα αφού δεν ισχύουν εξίσου προς όλους».
Στην πόλη Κρούσεβατς, η εκπρόσωπος των φοιτητών Νίνα Βούγιτσιτς καταδίκασε την απόφαση «της αποστολής της αστυνομίας εναντίον του λαού και των φοιτητών που αγωνίζονται για την ελευθερία του λόγου, για ένα κράτος χωρίς λογοκρισία, για ένα κράτος που αφήνει τους εγκληματίες να περπατούν στους δρόμους ελεύθερα».
Στη διαμαρτυρία στην πόλη Νίς, ζητήθηκε ακόμη μια φορά η παραίτηση των επικεφαλής της κυβέρνησης, τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών σε όλα τα επίπεδα και την αλλαγή των επικεφαλής στους κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Εκφράσθηκε και η συμπαράταξη τους προς τους συλληφθέντες διαδηλωτές του Βελιγραδίου, οι οποίοι το περασμένο Σάββατο είχαν καταλάβει τον κρατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης.
Δημοσκόπηση-«φωτιά» κατά του ΝΑΤΟ
Όπως αναφέρει ο σερβικός τύπος σήμερα, το 64% των Σέρβων πολιτών δεν θα δεχόταν την πιθανή συγνώμη της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας για τους βομβαρδισμούς του 1999.
Αυτό το ποσοστό βγήκε μετά από δημοσκόπηση που διεξήγαγε η ΜΚΟ Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με την ευκαιρία της επερχόμενης 20ης επετείου από την έναρξη της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας.
Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι η ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ υποστηρίζεται από περίπου το 10% των πολιτών, κυρίως εκείνων που «έχουν πτυχίο γυμνασίου και πανεπιστημίου».
Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι Σέρβοι πιστεύουν ότι οι λόγοι για τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ ήταν «στρατιωτικοί, πολιτικοί αλλά και οικονομικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης».
Την Κυριακή, 24 Μαρτίου, θα σηματοδοτηθεί η 20η επέτειος από την έναρξη των επιθέσεων του ΝΑΤΟ στη Σερβία που διήρκεσαν 78 ημέρες, με σειρά εκδηλώσεων μνήμης.
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Η ουσία μετά από τόσα χρόνια όμως παραμένει η ίδια και αφορά μελλοντικά παρόμοια γεγονότα.
Οι ΗΠΑ τότε, χρησιμοποίησαν το ΝΑΤΟ για δικό τους σκοπό και λόγους, ενώ δεν είχαν την έγκριση του ΟΗΕ για την επίθεση κατά της Σερβίας, αυτό πιστοποιεί και πιθανές μελλοντικές συμπεριφορές σε ανάλογες περιπτώσεις ειδικά στην «γειτονιά μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου