Σύμφωνα με τον Φίλιπ Μπόσμαν, καθηγητή του πανεπιστημίου Stellenbosch, το μικρό λιμάνι της Αλεξάνδρειας που έγινε κέντρο του αρχαίου κόσμου ήταν ένα απλό “φυλάκιο” για τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος ουδέποτε είχε μεγάλες φιλοδοξίες για αυτό.
Όπως εξηγεί, ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε πριν από την επίσημη ίδρυση της πόλης και ο διάδοχός του, βασιλιάς Πτολεμαίος Α’, χρησιμοποίησε την κληρονομιά του για να εδραιώσει την κυριαρχία του στην περιοχή. Στη μελέτη του με τίτλο “Alexander in Africa”, ο Μπόσμαν χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του ότι η πόλη ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο “προπαγάνδα” από τον άνδρα που αυτοανακηρύχθηκε μετέπειτα βασιλιάς.
“Ο Αλέξανδρος ήταν ένας κατακτητής που δημιουργούσε φυλάκια στο πέρασμά του και η Αλεξάνδρεια κατά πάσα πιθανότητα ξεκίνησε ταπεινά σαν στρατιωτικό φυλάκιο. Αντιθέτως οι διάδοχοι του ενδιαφέρονταν να κυβερνήσουν πόλεις. Η Αλεξάνδρεια έπαιξε αυτόν τον ρόλο κατά την κυριαρχία του Πτολεμαίου Α’ του Σωτήρος, ο οποίος την έκανε πρωτεύουσα του βασιλείου του”, ανέφερε.
Στην ίδια μελέτη ο Τίμοθι Χάουι, συγγραφέας του “Founding Alexandria”, αναφέρει ότι ο Πτολεμαίος διάλεξε την Αίγυπτο γιατί συνειδητοποίησε ότι η Αλεξάνδρεια έπρεπε να αποκτήσει το πρεστίζ που συνδεόταν με την ανάμνηση του κατακτητή.
Προσθέτει δε ότι οι μέχρι στιγμής ανασκαφές στην περιοχή δεν έχουν προσφέρει οριστικά συμπεράσματα περί προσωπικής ανάμειξης του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αντιθέτως, όλες οι αναλύσεις υποδεικνύουν ότι ο Πτολεμαίος Α’ και ο Πτολεμαίος Β’ ευθύνονταν για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της πόλης.
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Πηγή πληροφοριών: Espresso
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου