Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Παρέμβαση Μόσχας για Σκοπιανό: «Ο Ελληνικός λαός δεν στηρίζει την Συμφωνία» – Οργή από Κρεμλίνο για την εκχώρηση της Μακεδονίας από τον Τσίπρα

Το Κρεμλίνο λαμβάνει θέση για τα τεκταινόμενα που λαμβάνουν χώρα στα Βαλκάνια και ειδικότερα στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η πορεία του κρατιδίου επηρεάζει άμεσα τόσο την Δύση, όσο και την Ρωσία καθώς αποτελεί γεωγραφικό «κλειδί” επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Και από τις δύο πλευρές υπήρξαν σφοδρές κατηγορίες για παρεμβάσεις, ωστόσο η Μόσχα πλέον είναι ξεκάθαρη για τη θέση της στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Τις απόψεις του για τις εξελίξεις γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, την INF, το Κυπριακό, αλλά και τις εκτιμήσεις του για τις επικείμενες ευρωεκλογές, παρέθεσε μιλώντας στο Sputniknews.gr, ο πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσίζοφ.
Είναι σαφές, πως ο πρέσβης μεταφέρει το μήνυμα των Β. Πούτιν Σ. Λαβρόφ, καθώς η Ρωσία αντιστέκεται σθεναρά στ σχέδια της Δύσης για την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, εκεί, όπου οι Ζ. Ζάεφ και Α. Τσίπρας, έκαναν ένα απίστευτο δώρο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Από τη Συμφωνία των Πρεσπών λείπει το πιο βασικό: Η ευρεία στήριξη των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό παρατηρεί, μιλώντας στο Sputnik, ο πρέσβης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Τσίζοφ.

Παράλληλα, τονίζει ότι «υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει» η πιθανότητα συγκρούσεων, λόγω του ότι «ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού είναι ενάντια στη συμφωνία». Το πιο σημαντικό στοιχείο πάντως της υπόθεσης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι επιχειρείται η Συμφωνία των Πρεσπών να αποτελέσει «μοντέλο» για την επίλυση άλλων διαφορών.
Στη συνέντευξή του στο Sputnik, στο περιθώριο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ μιλά για μια σειρά από θέματα διεθνούς και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο «κατάρρευσης» της Συνθήκης Πυρηνικών Όπλων Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (INF) — μετά από την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη.
Θεωρεί «αφελή» την άποψη ότι οι Αμερικανοί δεν θα εγκαταστήσουν πυραύλους στην Ευρώπη, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η INF θα μπορούσε να σωθεί νωρίτερα, εντούτοις πλέον δεν υπάρχουν «σημάδια που να επιβεβαιώνουν ότι εξετάζεται αυτή η πιθανότητα».
Όσο για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, ο Βλαντιμίρ Τσίζοφ, κάνοντας μια εκτίμηση για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, επισημαίνει ότι το 2019 είναι ένα έτος μεγάλης αλλαγής, κατά το οποίο «φεύγουν οι παλιοί» και σημειώνει ότι η επόμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι ακόμη περισσότερο διαφοροποιημένη.
Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ των Δελφών σήμερα μίλησαν διεξοδικά για την ευρωπαϊκή κρίση και τον ευρωσκεπτικισμό. Πώς μπορεί η Ευρώπη να ξεπεράσει αυτήν την κρίση;
Η βάση αυτών των συζητήσεων είναι το γεγονός ότι η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης — κάτι που παρεμπιπτόντως σήμερα δεν αναφέρθηκε από κανέναν — δεν εξελίχθηκε με τον τρόπο που η Δύση φανταζόταν.
Η ιδέα της παγκοσμιοποίησης ήταν να αποτελέσει εργαλείο για τη διάδοση φιλελεύθερων αξιών στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά εν τω μεταξύ οι ταχέως αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες αυξήθηκαν και η παγκοσμιοποίηση απέκτησε διαφορετική πορεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ασχολείται τόσο με τον στόχο της διάδοσης των «αξιών» της — οι οποίες είναι μάλλον υπό όρους και διφορούμενες — όσο με τον στόχο της διατήρηση της θέσης του Ευρωπαϊκού, σύμφωνα με την άποψή της, πολιτισμού στον κόσμο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν βασιστεί σε όλα τα θεμέλια αυτού του πολιτισμού, και ένα από αυτά τα θεμέλια είναι και η Ρωσία.
Ένα πράγμα μπορώ να πω: Η επόμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι ακόμη περισσότερο διαφοροποιημένη. Τα δύο ηγετικά κόμματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μαζί με την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δεν συγκεντρώνουν πλέον 5%. Επομένως, θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες για συνασπισμούς.
Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν δημοφιλής ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Βόρεια Μακεδονία. Κι όμως, επικυρώθηκε και από τις δύο χώρες. Πολύ σύντομα, η Βόρεια Μακεδονία θα εισέλθει στις τάξεις του ΝΑΤΟ. Πώς αξιολογείτε τη συμφωνία και ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της συμφωνίας;
Το πρόβλημα ασφαλώς και έπρεπε να επιλυθεί. Το γεγονός ότι επιλύθηκε θα μπορούσε να εκληφθεί ως θετικό: Οι δύο χώρες ζούσαν σαν τον σκύλο με τη γάτα και τώρα θα ζουν σε αρμονία. Θα μπορούσε να γίνει με διαφορετικό τρόπο; Πιθανότατα, αλλά αυτό θα προϋπέθετε περαιτέρω προσπάθειες για να διευρυνθεί η πλατφόρμα της πολιτικής στήριξης για μία τέτοια συμφωνία.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι βρέθηκε ένα όνομα για μία γειτονική χώρα, το ζήτημα της ονομασίας είναι το πιο απλό. Εδώ και πολύ καιρό λέω, τόσο στους Έλληνες όσο και στους γείτονές τους, ότι δεν έπρεπε να καθυστερούν αυτήν τη διαδικασία. Με την πάροδο των ετών, το μόνο που γινόταν ήταν να στερεώνονται ολοένα και πιο πολύ οι θέσεις τους.
Εν τέλει, οι δύο ηγέτες (σ.σ. της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας) συμφώνησαν, η ΕΕ επικρότησε μετά χαράς (σ.σ. τη συμφωνία), όπως και οι Αμερικανοί. Αλλά (σ.σ. από τη συμφωνία) λείπει το πιο βασικό: Η ευρεία λαϊκή στήριξη και από τις δύο πλευρές.
Δεν θα αναφέρω λεπτομέρειες αυτήν τη στιγμή, όπως το ότι παραβιάστηκε το Σύνταγμα στη Βόρεια Μακεδονία με στόχο την «προώθηση» της συμφωνίας και το ποιοι εξωτερικοί παράγοντες έλαβαν μέρος σε αυτό. Μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού ήταν ενάντια στη συμφωνία και δεν άλλαξε τίποτα σε αυτήν τη διαδικασία. Η πιθανότητα της σύγκρουσης υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει.
Κατ’εμέ, το σημαντικότερο στοιχείο όλης αυτής της κατάστασης είναι οι προσπάθειες εκείνων που επιχειρούν να παρουσιάσουν ό,τι συνέβη ως ένα μοντέλο για άλλες καταστάσεις συγκρούσεων.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις