Συμμαχία δυνάμεων που είναι αντίθετες με Ελλάδα και Σερβία ετοιμάζουν οι ΗΠΑ σε σκοπιανό έδαφος με αφορμή αστυνομικού χαρακτήρα θέματα.
Οι νέες εξελίξεις έχουμε σε στρατόπεδο στα Σκόπια με το όνομα «Γόρτσε Πετρώφ», όπου κάτω από άκρα μυστικότητα πραγματοποιήθηκε κοινή επίδειξη τακτικής άσκησης των ειδικών αστυνομικών μονάδων της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου που ονομάζεται «Δύναμη ταχείας επέμβασης των Δυτικών Βαλκανίων».
Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Spasovski Oliver είπε ότι ήταν περήφανος που έχω την ευκαιρία να προωθήσει αυτή την κοινή δράση, συνεχίζοντας τόνισε ότι αυτή «οδηγεί σε εμβάθυνση της συνεργασίας, η οποία δίνει ένα σαφές μήνυμα μια σαφή δέσμευση για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».
Κατά τη διάρκεια αυτής της πενθήμερης άσκησης μιας κοινής όπως δείχνουν τα πράγματα αστυνομικής δύναμης της «Βόρειας Μακεδονίας», της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου.
Η Spasovski είπε, επίσης, ότι η διαδικασία αυτή δείχνει ότι μπορεί να αναπτυχθεί ένα δίκτυο συνεργασίας για τη βελτίωση των γνώσεων, της ανταλλαγής εμπειριών, της ενίσχυσης των τεχνικών γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και της πρακτικής εφαρμογής στο έργο της αστυνομίας για να αντιμετωπιστούν μεγαλύτερες προκλήσεις στους τομείς της ασφάλειας.
Ευχαρίστησε επίσης την Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια για την παροχή ανιδιοτελούς βοήθειας στον τομέα της κατάρτισης και τεχνικών πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος ICITAP που υλοποιούνται στη Βόρεια Μακεδονία.
«Αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της δέσμευσης της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την προώθηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας, με τη δημιουργία φιλίας και επαγγελματικών σχέσεων με τις χώρες της περιοχής», κατέληξε Spasovski.
Μια τέτοια εξέλιξη αφορά σαφώς την δημιουργίας μιας συμμαχίας κατά Σέρβων, Ελλήνων στην περιοχή αλλά και κατά της δράσης των Ρώσων συμβούλων στην Σερβία και Κόσοβο ως γνωστό.
Πρόκειται για το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός σίγουρα ανθελληνικού τόξου πάνω από τα Βόρεια Ελληνικά σύνορα, ο οποίος επηρεάζει και την χώρα μας, η οποία ετοιμάζεται να φυλάξει το FIR των Σκοπίων με μαχητικά της ΠΑ.
Την ίδια στιγμή η Σερβία και η Δημοκρατία Σέρπσκα (Σερβοβόσνιοι) αγοράζουν ρωσικά όπλα και συμφώνησαν να δημιουργήσουν βάσεις στο έδαφος τους.
Η Σερβία, με περίπου 30.000 στρατιώτες, παραμένει η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ η Αλβανία είναι η δεύτερη.
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν αποδέχεται οποιαδήποτε πρωτοβουλία ασκώντας βέτο σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Είναι πιθανό ότι ένας υβριδικός πόλεμος και μια στρατιωτική σύγκρουση να χωρίσουν την περιοχή ξανά σε δύο κομμάτια: εκείνη κάτω από τη ρωσική ομπρέλα (Σερβία και Δημοκρατία Σέρπσκα) και τις υπόλοιπες οντότητες μαζί με τις υπόλοιπες χώρες.
Ο στρατιωτικός χάρτης των Βαλκανίων φαίνεται να αλλάζει ξανά. Η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία είναι παρούσα στην περιοχή μέσω του «Ρωσο-Σερβικού Ανθρωπιστικού Κέντρου» στο Νις, το οποίο δεν έχει ακόμη αποκτήσει διπλωματικό καθεστώς παρά την ισχυρή πίεση από τη Μόσχα.
Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει στρατιωτική βάση σε σερβικό έδαφος για την μετακίνηση στρατιωτικών ελικοπτέρων και προειδοποίησε επίσης ότι θα στείλει και ρωσικά στρατεύματά στην χώρα αυτή.
Η βαλκανική ειρήνη όμως θα εξαρτηθεί από το πώς οι δύο μεγαλύτερες εθνότητες στην περιοχή, οι Αλβανοί και οι Σέρβοι (με 7-8 εκατομμύρια κατοίκους), θα λύσουν τις διαφωνίες τους. Για περισσότερο από έναν αιώνα, τα Βαλκάνια αναμένουν μια πολυπόθητη διαρκή ειρήνη μεταξύ των δύο εθνών.
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου