Μία υπέροχη πρόταση για εκείνους που νηστεύουν τη Σαρακοστή, αλλά και για όσους αγαπούν τα θαλασσινά.
Υλικά
1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κουταλιές της σούπας μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. ρύζι για πιλάφι
½ φλιτζ. κρασί
1½ κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
1 πρέζα ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πλένετε και καθαρίζετε τα καλαμαράκια. Κρατάτε το σώμα τους με το ένα χέρι και με το άλλο βγάζετε τα έντερά τους και το διαφανές κοκαλάκι. Κόβετε το επάνω μέρος του κεφαλιού με τα μάτια και πιέζετε να βγει το ράμφος. Στη συνέχεια, ψιλοκόβετε τα πλοκάμια του.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζετε περισσότερο από το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ξεκινάτε το σοτάρισμα ελαφρά με τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν. Στη συνέχεια, προσθέτετε το ρύζι (πλυμένο και στραγγισμένο), ανακατεύοντας για 1’, προσθέτετε τα πλοκάμια και σβήνετε με κρασί.
Το αφήνετε να βράσει για 2-3 λεπτά και μετά προσθέτετε όλα τα υλικά και αφήνετε να σιγoβράσουν ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια, αδειάζετε τη γέμιση σε ένα σουρωτήρι κρατώντας τα υγρά που θα βγάλει, αφήνετε να κρυώσει περίπου 10 λεπτά και ξεκινάτε το γέμισμα, τα ¾ περίπου.
Κλείνετε το κάθε καλαμαράκι με μια οδοντογλυφίδα και τα τοποθετείτε σε φαρδιά κατσαρόλα ομοιόμορφα. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το υγρά που κρατήσατε, 1½ κούπα νερό, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνετε για περίπου 25-30 λεπτά χωρίς να ανακατεύετε, μόνο να κουνάτε την κατσαρόλα, και μόλις πήξει η σάλτσα τους είναι έτοιμα. Αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρετε περιχύνοντας με τη σάλτσα τους.
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου