Ως κίνηση απελπισίας, την οποία όχι μόνο δεν αποκλείουν αλλά θεωρούν και πολύ πιθανή πλέον, περιγράφουν στελέχη του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ -ακόμα και στα υψηλά κλιμάκια,
όπως και προβεβλημένοι υπουργοί- ενδεχόμενη απόφαση του πρωθυπουργού να γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας.
Το κλίμα στο κυβερνών κόμμα μετά και τις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου, δεν είναι καλό και δεν έχει καμία σχέση με τη μάσκα αισιοδοξίας που φορά ο πρωθυπουργός στις δημόσιες εμφανίσεις του το τελευταίο διάστημα και ο λόγος είναι ότι το κλείσιμο της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις που περίμεναν μετά την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων και μετά, από τον Ιανουάριο στον Φεβρουάριο και από τον Φεβρουάριο στον Μάρτιο, λόγω σειράς εξελίξεων, κορυφαίες των οποίων είναι η στασιμότητα στην οικονομία και η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν ήρθε ποτέ.
Μία μικρή ομάδα στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα προσπαθεί να συντηρήσει τόσο προς τον ίδιο όσο και προς τα έξω το σενάριο της «διαφοράς που μειώνεται και ανατρέπεται», αλλά έξω από τους τέσσερις τοίχους του Μαξίμου, υπουργοί, βουλευτές, στελέχη και οπαδοί διατηρούν επαφή με την οικονομία, την κοινωνία και τους ανθρώπους, βλέπουν την πραγματικότητα, δεν πείθονται από τα παραμύθια της κυβερνητικής προπαγάνδας και ανησυχούν.
Είναι ζήτημα χρόνου κάποιοι από αυτούς να βγουν να μιλήσουν δημοσίως, προσπαθώντας να «ταρακουνήσουν» τον πρωθυπουργό, για τον οποίον λένε πως είτε είναι κλεισμένος στη… γυάλα που του έχουν δημιουργήσει οι συνεργάτες του και αδυνατεί να δει τι συμβαίνει είτε έχει εγκλωβιστεί σε μία αδιέξοδη στρατηγική και επειδή φοβάται τις επιπτώσεις των αποφάσεών του, αδυνατεί να τις λάβει.
«Μετά την ήττα στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές, δυστυχώς θα είναι αργά. Θα περάσουμε ένα καλοκαίρι μιζέριας και εσωστρέφειας και τότε που κανονικά θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για βουλευτικές εκλογές, θα πετάει ο ένας την ευθύνη της ήττας στον άλλον» λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής έμπειρο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί πιθανή εξέλιξη τελικά οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο, λόγω αναποφασιστικότητας και… απελπισίας του κ. Τσίπρα και όχι ως επιλογή ή επειδή περιμένει να φτιάξουν τα πράγματα για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι στελέχη τα οποία δεν χρειάζονται τις μετρήσεις για να δουν την καθίζηση του κόμματος, ιδίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς βλέπουν το μειωμένο ως μηδαμινό ενδιαφέρον ακόμα και γνωστών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκδηλώσεις, γνωρίζουν με πόσο κόπο και κινητοποίηση από γύρω περιοχές ή ακόμα και από αστικά κέντρα οι ομιλίες των υπουργών γίνονται σε μισογεμάτες αίθουσες, βλέπουν τα αποτελέσματα εκλογών στις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους, ακόμα και στο Δημόσιο και αντιλαμβάνονται αυτό που έρχεται.
Είναι στελέχη που βλέπουν το παλαιό ΠΑΣΟΚ να κυριαρχεί πλέον στην κομματική δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιά στελέχη προερχόμενα από τον Συνασπισμό ή νεότερα στελέχη που ήρθαν στο κόμμα μετά το 2012 ή και το 2015 να απέχουν ή να έχουν ήδη τεθεί απέναντι.
Η δράση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές στέλνει καθημερινά απογοητευτικά μηνύματα στην Κουμουνδούρου και το Μαξίμου. Είναι τόσο αρνητικό το κλίμα σε κάποιες περιφέρειες και κάποιους δήμους, που οι υποψήφιοι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους από τώρα λένε ότι η διαφαινόμενη αποτυχία τους να μπουν ακόμα και στον δεύτερο γύρο οφείλεται στην κακή εικόνα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και ό,τι και να κάνουν οι ίδιοι τους καταδικάζει σε μονοψήφια ποσοστά.
Επιπλέον, υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στηρίζονται από την Κουμουνδούρου επισήμως ή ανεπισήμως, έχουν ήδη δώσει γραμμή στους υποψήφιους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους να προβάλλουν όσο λιγότερο μπορούν το γεγονός ότι έχουν το κομματικό χρίσμα ή υποστηρίζονται πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μία ομάδα στελεχών με επικεφαλής τον πρώην συνιδιοκτήτη μιας από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές εταιρίες μετρήσεων κοινής γνώμης και υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη αναλύει διεξοδικά τις μετρήσεις που μπροστά στις κάμερες των τηλεοράσεων ή τα μικρόφωνα των ραδιοφώνων αμφισβητούν, λέγοντας μισές αλήθειες και ψέματα.
Φορώντας το κοστούμι του κυβερνητικού στελέχους πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, ο κ. Βερναρδάκης δίνει συνεντεύξεις λέγοντας ότι η διαφορά που καταγράφουν σήμερα οι μετρήσεις δεν είναι πραγματική, η πραγματική διαφορά είναι μικρότερη και αναστρέψιμη, αν όχι στις ευρωεκλογές, τότε στις εθνικές εκλογές.
Σύμφωνα ωστόσο με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, ο κ. Βερναρδάκης, που κόντρα στον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Πάνο Σκουρλέτη και άλλα στελέχη, εισηγείτο στον πρωθυπουργό εξάντληση της τετραετίας, μετά τις δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου εμφανίζεται περισσότερο επιφυλακτικός και πολύ προβληματισμένος.
Γνωρίζει βεβαίως και ο ίδιος ότι οι υποστηρικτές του σεναρίου των πρόωρων εκλογών τον Μάιο μαζί με ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πλέον πολύ περισσότεροι από τους πολέμιους και αυξάνονται συνεχώς.
Γνωρίζει ότι σιωπηρά η εσωκομματική αντιπολίτευση περιμένει στη γωνία τον κ. Τσίπρα και το επιτελείο του αν η διαφορά στις ευρωεκλογές υπέρ της Ν.Δ. είναι πάνω από 5%. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζει, επειδή δεν είναι ακόμα δυνατές οι φωνές αυτές και δεν φτάνουν εύκολα εκεί ψηλά στο Μαξίμου, είναι ότι υπάρχουν στελέχη που αντιδρούν στο ενδεχόμενο η αναποφασιστικότητα του κ. Τσίπρα και του στενού του επιτελείου να στοιχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και η ήττα στις ευρωεκλογές να είναι τέτοια που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και θα ακυρώσει την προσπάθειά του να καταστεί ο εναλλακτικός πόλος εξουσίας για τα επόμενα χρόνια.
Η ανάγνωση των μετρήσεων δεν επιτρέπει αισιοδοξία για τον κ. Τσίπρα και ενισχύει την άποψη όσων σήμερα λένε στον πρωθυπουργό να πάει τον Μάιο σε εκλογές διότι μετά θα είναι χειρότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τον ίδιο.
Η χαμηλή συσπείρωση δεν αποτελεί πια πεδίο ελπίδας για το κυβερνών κόμμα. Μία σειρά στοιχείων δείχνει ότι αφενός η Ν.Δ. σταδιακά αυξάνει την επιρροή της στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων, αφετέρου, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ όντως διεκδικεί το 20%-30% (ανάλογα με τη μέτρηση) και η Ν.Δ. το 8%-11%, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που δεν το έχουν κάνει ως τώρα.
Την πίεση προς το Μαξίμου αυξάνει και το γεγονός ότι δεν κινείται η οικονομία, καθώς εν αναμονή των εθνικών εκλογών έχει επικρατήσει στασιμότητα σε όλα τα επίπεδα, από τις μεγάλες και μεσαίες επενδύσεις ως την καθημερινή κατανάλωση και κάλυψη των καθημερινών αναγκών. Αν αυτό δεν αλλάξει, όπως αναλυτικά έχει ενημερωθεί το Μαξίμου από το οικονομικό επιτελείο, τότε νέα σύννεφα θα μαζευτούν πάνω από την ελληνική οικονομία, η οποία δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί και είναι ακόμα ευμετάβλητη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου