Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Δεν τα βρίσκουν… για την προστασία της 1ης κατοικίας – Αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς - ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ Η ΔΟΣΗ ΤΩΝ 970 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Στασιμότητα στις συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας διαπιστώνει κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες
Λιγοστεύουν μέρα τη μέρα οι πιθανότητες να έχουμε λευκό καπνό για τη δόση των 970 εκατ. ευρώ στο EWG της Δευτέρας, καθώς οι διαφορές του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για το
διάδοχο του νόμου Καστέλη -που είναι η σημαντικότερη εκκρεμότητα- παραμένουν ακόμη αγεφύρωτες.
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη το κυβερνητικό επιτελείο και οι θεσμοί απλώς συμφώνησαν για άλλη μια φορά ότι διαφωνούν και στα όρια κάλυψης αλλά και για τη γενικότερη φιλοσοφία του νέου νόμου.
Η διαφωνία βρίσκεται στην «περίμετρο» κάλυψης του νέου νόμου που φαίνεται πολύ μεγάλη και για τα στεγαστικά δάνεια. Παράλληλα δεν δέχθηκαν ούτε και χθες να συζητήσουν για την ένταξη στο νέο καθεστώς και των επιχειρηματικών δανείων με προσημείωση πρώτης κατοικίας, τα οποία όμως η κυβέρνηση επιμένει να τα εντάξει στο νέο καθεστώς.
Ειδικότερα, το όριο κάλυψης για την ακίνητη περιουσία που είχε συμφωνηθεί αρχικά μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στις 250.000 ευρώ της αντικειμενικής αξίας θα πρέπει σύμφωνα με τους θεσμούς να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50.000 ευρώ, με τους πιο ακραίους να ζητούν μείωση ως και το όριο της ανώτερης οφειλής, δηλαδή των 130.000 ευρώ.
Στα εισοδηματικά κριτήρια υπάρχουν επίσης αντιρρήσεις, αφού το εισόδημα που προτείνει η κυβέρνηση ξεκινά από τις 12.000 για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει τις 31.000 ευρώ, όρια που θεωρούνται από τους δανειστές υψηλά και ζητούν να μειωθούν.
Ενα τρίτο αγκάθι που παραμένει είναι το κριτήριο των καταθέσεων που άτυπα είχε συμφωνηθεί έως και τις 35.000. Οι δανειστές ζητούν να κόβονται από το νέο σύστημα όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ στην πιο ακραία του μορφή το σενάριο των δανειστών προβλέπει ο ευνοούμενος της νέας ρύθμισης να μην έχει καταθέσεις πάνω από 5.000 ευρώ.

Θρίλερ

Βέβαιο είναι πλέον ότι και μετά τη χθεσινή άκαρπη τηλεδιάσκεψη το εν λόγω νομοσχέδιο θα αποτελέσει αντικείμενο άλλης μιας δραματικής διαπραγμάτευσης που είχαμε συνηθίσει τα χρόνια των Μνημονίων.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στην οποία χθες συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γ.γ. Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρης Παπαγιαννάκος, δεσμεύτηκε σε επανεξέταση των κριτηρίων. Με αυτό το δεδομένο θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι και τη Δευτέρα οι επαφές με τους δανειστές θα συνεχιστούν με στόχο αν υπάρξει συμφωνία ακόμη και μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης (EWG) της Δευτέρας να υπάρχει χρόνος να ψηφιστεί ο νόμος έστω και με συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να είναι δυνατό η Ελλάδα να πάρει την πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ.
Μια τελευταία ευκαιρία για μια συμβιβαστική λύση πριν από το συμβούλιο των τεχνοκρατών της ευρωζώνης είναι η άφιξη χθες το βράδυ στην Αθήνα του επικεφαλής της ομάδας της Ε.Ε., Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα σε ημερίδα του ΙΟΒΕ για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.
Ο κ. Κοστέλο είχε χθες συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να κλείσουν οι διαφορές που υπάρχουν -κυρίως με την ΕΚΤ- το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα βέβαια συζητήθηκαν και η πορεία των δημοσιονομικών αλλά και των υπολοίπων θεμάτων που παρουσιάζουν καθυστέρηση και επικαλύπτονται προς το παρόν από το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στασιμότητα

Στασιμότητα στις συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας διαπιστώνει κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, ενώ απομένουν μόλις πέντε μέρες πριν από τη συνεδρίαση του EWG, που θα προετοιμάσει το Εurogroup της 5ης Απριλίου.
Η στασιμότητα αυτή αυξάνει και την αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Οπως ανέφερε η κοινοτική πηγή, οι συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνησης συνεχίζονται, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει σημειωθεί η πρόοδος εκείνη που θα άνοιγε το δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και της εκταμίευσης των χρημάτων.
Το «αγκάθι» που εμποδίζει προς το παρόν τη συμφωνία είναι η διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι η θέση των θεσμών είναι σαφέστατη και δεν αλλάζει, ζητούν η προστασία να είναι περιορισμένη στο χρόνο και να αφορά μόνο τους πραγματικά ευάλωτους, ώστε να μην επωφελούνται από «παράθυρα» του νέου νόμου και όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.
Στο Εurogroup της 11ης Μαρτίου, εκτός από τη νέα νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είχαν διαπιστωθεί καθυστερήσεις και σε άλλα τέσσερα προαπαιτούμενα. Το πρώτο ζήτημα ήταν ο αργός ρυθμός εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, το δεύτερο η καθυστέρηση στη στελέχωση της Δημόσιας Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το τρίτο η παραχώρηση της Εγνατίας και το τέταρτο η πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Πάντως, σε σχέση με τα παραπάνω προαπαιτούμενα, μπορεί να μην έχουν κλείσει όλα, ωστόσο διάχυτη είναι η εκτίμηση στις Βρυξέλλες πως αν βρεθεί κοινός τόπος στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, τότε θα υπάρξει και συνολική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και εκταμίευση των χρημάτων.
Οι χώρες που επιμένουν περισσότερο στην ανάγκη εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων από την κυβέρνηση είναι αυτές που έχουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε σχέση με την Ελλάδα. Πρόκειται για την Ολλανδία και τη Γερμανία, μάλιστα στη δεύτερη για κάθε εκταμίευση πρέπει να δίνει το «πράσινο φως» η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.