Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Η Αλβανία στο στόχαστρο του Al Jazeera – Βγάζει τα «άπλυτα» του Ράμα

Στην Αλβανία «εστιάζει» το δίκτυο Al Jazeera και βγάζει τα «άπλυτα» του καθεστώτος Ράμα σε παγκόσμια «θέα».
Εκτός από το ρεπορτάζ σχετικά με τις περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρρας, που
καταπατώνται από το «ραμικό» καθεστώς, το Al Jazeera ασχολήθηκε εκτενώς και με το πολιτικό χάος που επικρατεί στη χώρα.
Οι «πολιτικοί διχασμοί βαθαίνουν στην Αλβανία», γράφει το αραβικό Μέσο, αναφερόμενο στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης που «κατηγορεί [την κυβέρνηση] ότι χρησιμοποίησε χρήματα από ναρκωτικά για να θέσει υπό τον έλεγχό της τη χώρα».
Το Δημοκρατικό Κόμμα, αξιωματική αντιπολίτευση, έφυγε από τη Βουλή τον περασμένο μήνα και ξεκίνησε μια σειρά από διαδηλώσεις έξω από το γραφείο του Ράμα.
Από την Πέμπτη ξεκίνησε να διαδηλώνει και έξω από τη Βουλή, όποτε έχει εργασίες.
Δύο υπουργοί Εσωτερικών, τονίζεται στο δημοσίευμα, παραιτήθηκαν μετά από υποψίες ότι χρηματίστηκαν από το οργανωμένο έγκλημα.

Χρήματα από ναρκωτικά για εξαγορά ψήφων

Ο Λουλζίμ Μπάσα, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, πιστεύει ότι οι Σοσιαλιστές χρησιμοποίησαν χρήματα από ναρκωτικά για να αγοράσουν ψήφους.
«Η Αλβανία παραμένει η κύρια πηγή της κάνναβης που διακινείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και «θεωρείται επίσης χώρα διέλευσης για σκληρά ναρκωτικά όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία έκθεσή της.
«Παρόλο που ο αριθμός των παραβατών που συλλαμβάνονται για εμπορία ναρκωτικών αυξάνεται, ο αριθμός των τελικών καταδίκων παραμένει αμελητέος», αναφέρεται στην ίδια έκθεση.
Πριν τέσσερα χρόνια, περισσότερα από τα μισά εγκλήματα στην Αλβανία σχετίζονταν με την παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών.
Αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στα 2/3 το 2016 και σχεδόν στα 3/4 το 2017.

Καταραμένη φτώχεια

Επισήμως η ανεργία στη χώρα είναι στο 13%.
Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι κάτω από 5.000 δολάρια τον χρόνο.
Οι Αλβανοί μετανάστες στέλνουν ετησίως 1,25 δισ. συνάλλαγμα στη χώρα, το 10% του αλβανικού ΑΕΠ.
Πολλοί Αλβανοί προσπαθούν να φύγουν μετανάστες [το 60%], νόμιμα ή παράνομα.
«Γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα που πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ την αποκαλούν “Κολομβία της Ευρώπης”», λέει στο Al Jazeera ο Λουλζίμ Μπάσα.
Εν τω μεταξύ, το ρεπορτάζ του Al Jazeera για τις περιουσίες των Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο (Νότια Αλβανία) αναπαράγεται από τα αλβανικά ΜΜΕ.

Ολιγαρχία αρπάζει τις περιουσίες

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «ΜΑΡΟ» γράφει ότι το αραβικό δίκτυο «επιβεβαιώνει τα όσα έγραψε κατά καιρούς η εφημερίδα μας για την υφαρπαγή των περιουσιών στις νότιες ακτές της χώρας, από την ολιγαρχία που έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης Ράμα».
«Η εφημερίδα μας», συνεχίζει η «ΜΑΡΟ», «αναφέρθηκε στην περίπτωση του βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αλκέτ Χισένι, που ιδιοποιήθηκε οικόπεδο στους Δρυμμάδες Χειμάρρας.
»Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση του επικεφαλής της Ένωσης Χειμαρριωτών στις ΗΠΑ, Κοσμάς Καραβέλας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ στον οποίο έθεσε το θέμα.
»Η αλβανική κυβέρνηση, μετέδωσε το Al Jazeera, επιδιώκει την ανάπτυξη του τουρισμού στη Νότια Αλβανία, παραβιάζοντας τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των κατοίκων.
»Γίνεται λόγος», συνεχίζει η εφημερίδα, «για τη Χειμάρρα.
»Εκεί όπου ο ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος του Al Jazeera, Γιάννης Ψαρόπουλος, πήρε συνεντεύξεις από γηγενείς Έλληνες κατοίκους οι οποίοι διαμαρτύρονται για υφαρπαγή των περιουσιών τους.
»Η κυβέρνηση, αναφέρει το ρεπορτάζ, αποφάσισε το Νοέμβριο να προχωρήσει σε κατασκευαστικά έργα στις ακτές της Νότιας Αλβανίας.
»Η απόφαση όμως δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή ούτε έχει υπογραφεί από τον Πρόεδρο.
»Οι Έλληνες γηγενείς κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το κράτος υφαρπάζει δια της βίας τις περιουσίες τους και δεν έχουν πού να ζητήσουν το δίκιο τους.
»Καθώς τα δικαστήρια, Συνταγματικό και Ανώτατο, στην Αλβανία δεν λειτουργούν.
»Η Deutsche Bank», συνεχίζει η αλβανική εφημερίδα, «εκτιμά ότι τα οικόπεδα αυτά έχουν αξία από 800 εκατ. μέχρι 1,5 δισ. δολάρια.
»Στο ρεπορτάζ μιλά και ο πρόεδρος του ΔΚ Λουλζίμ Μπάσα, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δουλεύει μόνο με ποιο τρόπο να αρπάξει τις περιουσίες των πολιτών και να τις δώσει στην ολιγαρχία».

Γερμανίδα Πρέσβυς

Προ μερικών ημερών η πρέσβυς της Γερμανίας στην Αλβανία, προέβη στην ακόλουθη δήλωση με αφορμή την πολιτική κατάσταση στη χώρα:
«Σεβόμαστε την απόφαση κάθε βουλευτή καθώς και των υποψηφίων που ακολουθούν στις εκλογικές λίστες, για την παράδοση, αποδοχή ή άρνηση των εντολών.
»Ταυτόχρονα τονίζω ότι στη δημοκρατία, η Βουλή είναι ο κυριότερος χώρος διεξαγωγής της πολιτικής συζήτησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.
»Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται και στο μέλλον με τη σημερινή δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση καθώς και με τους κατέχοντες των βουλευτικών εδρών στη Βουλή.
»Η Αλβανία βρίσκεται ενώπιον σημαντικών αποφάσεων της Ε.Ε ως προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
»Γι΄ αυτό δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, άλλωστε οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν πρέπει να συνεχιστούν και να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα ως προς τις πέντε προτεραιότητες.
»Χαιρετίζω το γεγονός ότι -μολονότι με αργούς ρυθμούς- η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη προχωρεί αδιάκοπα.
»Πρόκειται για μια επιτυχία, έναντι των μεταρρυθμίσεων δεν υπάρχει άλλη εκδοχή, είναι αναπόδραστη και μοναδική στην περιοχή.
»Σημασία έχει και το Συνταγματικό και το Ανώτατο Δικαστήριο, ως σημαντικά εργαλεία του κράτους δικαίου, να μπορεί να είναι σύντομα, ξανά λειτουργικά.
»Σ΄ αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να προωθηθεί η διαδικασία συγκρότησης του SPAK.
»Αναμένουμε και άλλα βήματα προς τα εμπρός στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.
»Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι σημαντικές για να πείσουν τους Αλβανούς, αλλά και τους ξένους επενδυτές, ότι η αλβανική Δικαιοσύνη διασφαλίζει νομική ασφάλεια (ασφάλεια δικαίου).
»Εκφράζουμε τη μεγάλη μας λύπη, για το γεγονός ότι παρά την καλή αρχικά συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η εκλογική μεταρρύθμιση μέχρι τώρα δεν έχει εγκριθεί.
»Η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΑΣΕ παραμένει σημαντικός παράγοντας για την κατάρτιση σταθερού εκλογικού συστήματος στην Αλβανία, το οποίο θα μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

«Εδώ δεν είναι Γερμανία, εδώ είναι Αλβανία»

Έντονη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρως, Λουάν Ράμα, που επίσης έχει αποχωρήσει από τη Βουλή.
«Κατανοώ και δικαιολογώ την κα Πρέσβη της Γερμανίας», γράφει ο Λουάν Ράμα.
«Διότι η κα Πρέσβης δεν έχει ιδέα για την κατάσταση και την ποιότητα της Δημοκρατίας στην Αλβανία», τονίζει και συνεχίζει:
«Όπου η βουλευτική πλειοψηφία αναδείχθηκε με εξαγορά ψήφων».
«Στη Γερμανία», συνεχίζει, «δεν μπορεί να συμβεί, η Εισαγγελία να διαθέτει φακέλους που επιβεβαιώνουν ότι οι εγκληματίες μιλούν για εξαγορά ψήφων, προκειμένου να αναδειχθούν βουλευτές υπέρ της κυβέρνησης και η κατάσταση να παραμένει η ίδια, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».
«Δεν γνωρίζω», συνεχίζει, «εάν κάποιος Καγκελάριος, να έχει συμπεριλάβει εγκληματίες στις λίστες βουλευτών του κόμματός του.
»Γνωρίζω όμως ότι στη Γερμανία, αντίθετα από την Αλβανία, λειτουργεί το Συνταγματικό Δικαστήριο.
»Έχω μια ερώτηση για την Πρέσβη», συνεχίζει.
«Μπορεί να υπάρχει Δημοκρατία σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει Δικαιοσύνη και δεν λειτουργούν Συνταγματικό και Ανώτατο Δικαστήριο;
»Η πρέσβης θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να σημειωθούν επιτυχίες στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, χωρίς την καταπολέμηση του εκλογικού οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς από τα οποία προέρχεται εκείνη την οποία η κα Πρέσβης στις δηλώσεις της, αποκαλεί “νομιμοποιημένη κατά δημοκρατικό τρόπο κυβέρνηση”».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις