Ο κινεζικός στόλος είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι νομίζουν ή πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι και αυτό αποτελεί ένα στοιχείο που θα μπορούσε να επηρεάσειτις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεξετάσουν τη ναυτική στρατηγική τους στον Ειρηνικό,
υποστηρίζουν οι ειδικοί αναλυτές.
Το Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN) μέχρι το 2020 θα έχει μεταξύ 313 και 342 πολεμικών πλοίων, όπως εκτιμά το γραφείο ONI (Office of Naval Intelligence) των ΗΠΑ.
Συγκριτικά, στα μέσα του 2018 στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ήταν επιχειρησιακά λειτουργικά 285 πολεμικά πλοία.
Όμως, το PLAN αντιπροσωπεύει μόνο ένα τμήμα της συνολικής ναυτικής δύναμης της Κίνας, σύμφωνα με τον Andrew Erickson, καθηγητή στο Ναυτικό Πολεμικό Κολλέγιο των ΗΠΑ.
«Η συνολική ναυτική δύναμη της Κίνας αποτελείται από τρεις μεγάλες υποδιαιρέσεις, όπου η καθεμία διαθέτει ήδη την μεγαλύτερη, αριθμητικά, θαλάσσια δύναμη στον κόσμο» αναφέρει ο Erickson.
Εκτός από το PLAN, οι άλλες δύο οργανώσεις είναι η κινεζική Ακτοφυλακή και οι ναυτικές πολιτοφυλακές των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων ή αλλιώς “PAFMM”.
Τόσο η Ακτοφυλακή όσο και οι PAFMM βοηθούν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να επιδιώξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής του.
«Χωρίς να επιδιώκει πόλεμο αλλά όντας αποφασισμένη να αλλάξει επιμόνως το status quo, το Πεκίνο χρησιμοποιεί αυτές τις τεράστιες ναυτικές δυνάμεις στις λεγόμενες ναυτικές επιχειρήσεις γκρίζων ζωνών για να αμφισβητούν την κυριαρχία των άλλων κρατών στις θαλάσσιες περιοχές που διεκδικούν, όπως την Κίτρινη, Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα” συμπληρώνει ο αναλυτής.
Η Ακτοφυλακή και οι PAFMM έχουν αναπτυχθεί παράλληλα με το PLAN, αποκάλυψε ο Erickson. Η δεύτερη θαλάσσια δύναμη της Κίνας, η Ακτοφυλακή, είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και αριθμεί συνολικά περισσότερα πλοία και σκάφη συγκριτικά με τους περιφερειακούς “γείτονές” της και πιο συγκεκριμένα 225 πλοία άνω των 500 τόνων ικανά να επιχειρούν στην ανοικτή θάλασσα και άλλα 1.050 επιπλέον που συνολικά υπολογίζονται στα 1.275 πλοία «
Οι PAFMM έχουν επίσης μεγαλώσει και εκσυγχρονιστεί. «Από το 2015, η Κίνα αναπτύσσει μια στρατιωτική δύναμη που διαθέτει πιο επαγγελματικές, εκπαιδευμένες και καλά πληρωμένες μονάδες, ενώ αριθμεί 84 μεγάλα σκάφη, πλήρως εξοπλισμένα για να εκτελούν τις αποστολές που τους αναθέτει η ηγεσία”.
Συνδυαστικά, το PLAN, η Ακτοφυλακή και οι PAFMM διαθέτουν περίπου 650 μεγάλα σκάφη με στρατιωτικές δυνατότητες, ενώ από την άλλη οι Αμερικανοί διαθέτουν συνολικά 645 πλοία. Με άλλα λόγια, ο Στόλος των ΗΠΑ και ο Στόλος της Κίνας έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος, αριθμητικά.
Κατά μέσο όρο, τα αμερικανικά πλοία είναι μεγαλύτερα και πιο εξελιγμένα, εντούτοις όπως εξήγησε ο Erickson, “οι αριθμοί έχουν σημαντικό ρόλο όταν πρόκειται για τη διατήρηση της παρουσίας και της επιρροής στις ζωτικές θάλασσες. Ακόμα και το πιο προηγμένο πλοίο απλά δεν μπορεί να βρίσκεται σε περισσότερα από ένα μέρος ταυτόχρονα».
Επιπλέον, τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι παγκόσμια, ενώ τα συμφέροντα της Κίνας είναι περιφερειακά. «Οι δυνάμεις της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ επικεντρώνονται κοντά στα αμερικανικά ύδατα, μακριά από οποιεσδήποτε διεθνείς διαμάχες, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είναι διασκορπισμένο σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλά πλοία διασκορπισμένα και μακριά από τις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Ασίας, με άλλες ευθύνες και αποστολές.
Αντιθέτως, ολόκληρη η ναυτική δύναμη της Κίνας είναι επικεντρωμένη στις αμφισβητούμενες θάλασσες και στα άμεσα ζωτικά συμφέροντα της, που γεωγραφικά ευνοείται από την εγγύς αεροπορική και πυραυλική κάλυψη, από την άμεση επέμβαση δυνάμεων ξηράς μέσω αμφίβιων επιχειρήσεων αλλά και τις γραμμές επικοινωνίας και εφοδιασμού από την ηπειρωτική χώρα.
Βέβαια, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ συνεισφέρουν με τις δικές τους δυνάμεις στην προσπάθεια να διαχειριστούν την άνοδο της Κίνας ως στρατιωτική δύναμη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να επανεξετάσουν τη δική τους στρατηγική υπό το πρίσμα του αριθμητικού πλεονεκτήματος της Κίνας στον τομέα αυτό.
«Οι ΗΠΑ μπορούν να επιδείξουν την ισχύ τους και τα πλεονεκτήματά τους στον Ινδο-Ειρηνικό, μοιράζοντας περισσότερες πληροφορίες για τις τρεις κινεζικές ναυτικές δυνάμεις, δίνοντας έμφαση στην συνεργασία με τις συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή υπό το πρίσμα της συλλογικής ασφάλειας και ενθαρρύνοντας τους συμμάχους και τους εταίρους να επενδύσουν σε στρατιωτικές δυνατότητες ώστε να συμπληρώνουν την προσπάθεια των Αμερικανών στην περιοχή» καταλήγει ο Erickson.
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Πηγή: National Interest
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου