Πριν από ένα χρόνο το Μαξίμου είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη «διευθέτηση» του Σκοπιανού με σκοπό να διχάσει τη Νέα Δημοκρατία και να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό,
όπως άλλωστε δημοσίως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Βουλής.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Ο κ. Τσίπρας πίστευε ότι έχοντας τις πλάτες του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον, που ήθελαν να προσθέσουν στη σφαίρα επιρροής τους την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα έκανε περίπατο. Μάλιστα υπήρχε το προηγούμενο του 1992, που είχε δοκιμάσει την ενότητα της Ν.Δ. και το οποίο επικαλέσθηκαν τότε οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού για να τον πείσουν να ανοίξει το ζήτημα.
Ως συνήθως το Μαξίμου έκανε λάθος, δεν υπολόγισε τη δυναμική και τις εθνικές ευαισθησίες των πολιτών αλλά και την επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. να μην αφήσει κανένα περιθώριο συνεννόησης με την κυβέρνηση.
Γιατί άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης να δώσει χείρα βοηθείας στον κ. Τσίπρα όταν ο πρωθυπουργός βλέποντας τη σκιά του νόμισε ότι ήταν ο Μέγας Ναπολέων που θα «έλυνε» το Σκοπιανό χωρίς να επιζητήσει την ελάχιστη συναίνεση;
Την ώρα που η ηγεσία των Σκοπίων είχε οργανώσει τέσσερα συμβούλια πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρχει ενιαία γραμμή και λεπτομερής ενημέρωση για κάθε στάδιο διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας έκρινε σκόπιμο να μην πληροφορήσει ποτέ τους πολιτικούς αρχηγούς παρά μόνο όταν εκτίμησε ως «ευκαιρία» την αλυτρωτική πρόταση του Ζάεφ να ονομασθεί η χώρα του «Δημοκρατία του Ιλιντεν». Ευτυχώς δηλαδή γιατί ο Κοτζιάς θα είχε υπογράψει το «Ιλιντεν» και τώρα θα τρέχαμε.
Σε αυτόν τον άθλιο πολιτικό σχεδιασμό, το σύστημα Μαξίμου έσκαψε τον λάκκο της Ν.Δ. για να πέσει τελικώς μέσα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτόν τον άθλιο πολιτικό σχεδιασμό, το σύστημα Μαξίμου έσκαψε τον λάκκο της Ν.Δ. για να πέσει τελικώς μέσα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η συμφωνία των Πρεσπών αντιμετωπίζεται πλέον αρνητικά από το 70% των πολιτών ενώ την απορρίπτει ακόμη και το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς και αυτοί είναι «ακροδεξιοί» όπως διαρκώς ισχυρίζονται τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης.
Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν διασπάσθηκε από το ζήτημα των Σκοπίων αλλά ενίσχυσε τις δυνάμεις της. Σημαντικά είναι τα στοιχεία της δημοσκόπησης της εταιρίας «Το the point» που δημοσιεύθηκαν χθες στην εφημερίδα «Μακεδονία» σύμφωνα με τα οποία η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα η Ν.Δ. λαμβάνει 34,4% έναντι 14,4% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8%, το Κίνημα Αλλαγής με 5,3% και το ΚΚΕ με 5%.
Χαρακτηριστικό της καθίζησης του κυβερνώντος κόμματος μετά τις Πρέσπες είναι ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος με 33,3% έναντι 29,5% της Νέας Δημοκρατίας ενώ η Χρυσή Αυγή είχε λάβει 8,6%. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει 20 μονάδες ενώ η Ν.Δ. έχει κερδίσει τέσσερις μονάδες και μάλιστα σε επίπεδο δημοσκόπησης και όχι κάλπης, όπου δεν υπάρχουν αναποφάσιστοι.
Η συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε καταλυτικά στο πολιτικό σύστημα, όπως είχε προβλέψει ο κ. Βούτσης, αλλά όχι προς την κατεύθυνση που επεδίωκε το Μαξίμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφανίσθηκε στη Βόρεια Ελλάδα και διατηρεί δυνάμεις μόνο από το κομματικό κράτος που θρέφεται με αργομισθίες και πεντοχίλιαρα επιδοτήσεων.
Η Ν.Δ. διατηρεί ισχυρό προβάδισμα σε όλη τη Μακεδονία, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας είναι από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς και αναμένεται να κερδίσει με άνεση την Περιφέρεια, ενώ ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Ταχιάος έχει μπει δυνατά στην κούρσα για τον δήμο Θεσσαλονίκης έχοντας αξιοπρόσεκτο προβάδισμα από τους υπόλοιπους υποψηφίους.
Η εικόνα δεν είναι καλύτερη για τον ΣΥΡΙΖΑ στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά τον τόνο στις επόμενες εθνικές εκλογές θα τον δώσουν οι πολίτες της Μακεδονίας, που ας μην ξεχνάμε το 2015 είχαν δώσει τη νίκη στον Τσίπρα. Και τώρα το έχουν μετανιώσει οικτρά.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου