«Θέλουμε ένα νέο σχέδιο και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό προκειμένου να έρθει για συζήτηση στη Βουλή, εντός του Φεβρουαρίου», ανέφερε για την προστασία της πρώτης κατοικίας
ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.
«Θα υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας. Επιδιώκουμε η δόση που πληρώνουν οι δανειολήπτες να είναι δραστικά μικρότερη, κατά περίπτωση βέβαια, ώστε να διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των δανείων. Η προστασία, επιδιώκουμε να επεκταθεί και σε κατηγορίες δανειοληπτών, που σήμερα δεν περιλαμβάνονται στις προστατευτικές διατάξεις. Επομένως θα έχουμε ένα σύστημα με αρκετά θετικά στοιχεία που θα οδηγήσει σε ουσιαστικές λύσεις και γρήγορα, για τους δανειολήπτες και όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.
«Αν βγαίνει ένα συμπέρασμα από τα τελευταία χρόνια, είναι ότι διαψεύστηκαν οι καταστροφολογίες της αντιπολίτευσης. Το ίδιο που έγινε με τις προβλέψεις ότι «δεν βγαίνουμε από τα μνημόνια», «δεν κλείνει η αξιολόγηση», «δεν βγαίνουμε στις αγορές», ότι «θα κοπούν οι συντάξεις», το ίδιο έχουμε και τώρα. Ακούμε ότι «δεν θα έχουμε προστασία της πρώτης κατοικίας», ακούμε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί έρχονται». Υπομονή μέσα στο μήνα θα έρθει το σχέδιο νόμου και θα υπάρξει ένα νέο σύστημα προστασίας», είπε ο κ. Δραγασάκης.
Αναφορικά με την εξέλιξη των κόκκινων δανείων, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είπε ότι «το μεγάλο βουνό» των κόκκινων δανείων δημιουργήθηκε το διάστημα 2011-2014 και στις 31.12.2014 είχαν φτάσει τα 97 δισ. ευρώ, οπότε και άρχισε μια πορεία μείωσης τους. Η όποια μείωση των δανείων είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έλαβε αυτή η κυβέρνηση, τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης.
«Η στοχοθεσία για τη μείωση των δανείων δεν ήταν κυβερνητική απόφαση. Καθορίστηκε από την ΤτΕ, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις τράπεζες. Και πρέπει να πω ότι η στοχοθεσία, μέχρι τώρα τηρείται», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και διευκρίνισε ότι αυτό που συζητείται τους τελευταίους μήνες είναι η ανάγκη επιτάχυνσης αυτής της μείωσης.
Ο υπουργός Οικονομίας σχολίασε και τη στάση της ΝΔ. «Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει τις βασικές πληροφορίες αλλά οι εκπρόσωποι της ΝΔ παριστάνουν ότι τις αγνοούν. Έχουν ένα ύφος εισαγγελέα, λες και ήρθαν από τον ‘Αρη, και διαπιστώνουν ξαφνικά ότι έχουμε κόκκινα δάνεια. Δεν λένε τίποτα όμως για το ιστορικό του προβλήματος, δεν λένε τίποτα για τις προσπάθειες που έκαναν τότε και που δεν απέδωσαν. Τέσσερα δάνεια ρυθμίστηκαν έως το 2014. Επομένως χρειάζεται και μια σεμνότητα», είπε ο κ. Δραγασάκης.
Για την κατάσταση των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομίας είπε πως «ό,τι έχει συμβεί στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια και ιδίως τους τελευταίους μήνες είναι σε θετική κατεύθυνση», και επισήμανε την αύξηση καταθέσεων, τη μείωση των κόκκινων δανείων, τη μείωση έως τον μηδενισμό της εξάρτησης των τραπεζών από τον δανεισμό του ELA, τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης στις αγορές, «η οποία τώρα μάλιστα θα επιτρέψει στις τράπεζες να βγουν και αυτές αφού βγήκε και το δημόσιο», τη βελτίωση και των επιτοκίων και των όρων χρηματοδότησης της οικονομίας. «Επομένως όλη αυτή η φιλολογία που αναπτύσσεται με το παραμικρό, δεν έχει αντικειμενική βάση σήμερα»+, είπε ο Γιάννης Δραγασάκης που πρόσθεσε πάντως ότι χρειάζεται προσοχή διότι «υπάρχει πρόοδος αλλά έχει μείνει ακόμη κληρονομιά από την κρίση».
Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τα μέσα και εργαλεία που δημιουργούνται για τη χρηματοδότηση. «Όπως είχα πει και πριν τρία χρόνια, αναφέρομαι και σήμερα στην ανάγκη ενός παράλληλου χρηματοδοτικού συστήματος, δηλαδή μια σειρά συμπληρωματικά μέσα, πέραν των τραπεζών, με τα οποία θα αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό που δημιούργησε η κρίση. Σήμερα αυτό το σύστημα δημιουργείται. Το υπουργείο Οικονομίας έχει δημιουργήσει μια σειρά προγράμματα, που διεκπεραιώνονται μέσω των Τραπεζών. Μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δημιουργήσαμε μια δέσμη από επενδυτικά ταμεία τα οποία ήδη λειτουργούν και επενδύουν σε καινοτόμες και άλλες επιχειρήσεις που έχουν ανάπτυξη», είπε ο κ. Δραγασάκης.
Επίσης, αναφέρθηκε στα επενδυτικά ταμεία που ρόλο θα έχουν τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. «Αυτά τα ταμεία θα δώσουν τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εκδώσουν ομόλογα, τα οποία θα αγοράσουν αυτά τα ταμεία με όρους και με επιτόκιο ελκυστικό. Για τα ταμεία αυτά ενεργοποιούνται και ιδιωτικοί πόροι. Η δεύτερη ομάδα ταμείων, η Επάνοδος, είναι ταμεία που θα επενδύουν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που είναι σε φάση αναδιάρθρωσης ώστε να υπάρξει ένα «κύμα εξυγιασμένων επιχειρήσεων». Το τρίτο ταμείο, το made in Greece, θα δίνει κεφάλαιο σε επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να κατασκευάσουν brand name. Επίσης, ένα ακόμη ταμείο θα έχει ρόλο να βρίσκει και να επενδύει σε επιχειρήσεις με καινοτόμες ιδέες ή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η ρομποτική, οι αυτοματισμού, οι ψηφιακές δράσεις», ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομίας και διευκρίνισε ότι δεν θα είναι μόνο αυτά τα ταμεία που θα καλύπτουν χρηματοδοτικό κενό αλλά υπάρχει και ένα Ταμείο Υποδομών μέσω του οποίου θα δίνονται δάνεια χαμηλότοκα από τράπεζες για τη χρηματοδότηση έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα, δημόσιων ή ιδιωτικών, μικρών έργων υποδομών (ηλεκτροφωτισμοί, αναπλάσεις, σκουπίδια κλπ).
Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε νομοσχέδιο για τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζες το οποίο θα εντάξει όλα αυτά τα εργαλεία σε μόνιμες στρατηγικές.
ΔΕΙΤΕ
(ΕΔΩ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.